Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Witam W końcu znalazłem trochę czasu, więc zaczynam prowadzić zapiski na piwo.org Na początek zestaw startowy z BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #1 Pszeniczne 09.05.2012 Muntons HEAT brewkit 1,8 kg BA brewkit 1 kg Warka #2 Lager 15.05.2012 BREWMAKER LAGER brewkit 1,5 kg BA brewkit 1 kg Pierwsza warka, o ile była pijalna to druga już nie za bardzo. Nie chodzi o infekcje bo wszystko wyszło ok., ale bez smaku. Pewnie tez dlatego ze kierowałem się przepisem dołączonym do brewkita i dałem po 23 litry wody, piwo było wodniste i bez smaku. Ale polecam zrobić na początek 1 puszkę, żeby zaznajomić się z całym procesem dezynfekcji, fermentacji i rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #3 Pszeniczne 09.06.2012 Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka. Zasyp - słód pszeniczny jasny - 2 kg - słód pilznieński – 1,6 kg - słód pszeniczny karmelowy – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 43 °C - 30' – 63 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 60' – Marynka granulat 10 g Uwagi Wyszło 20 litrów 11 blg zadane Wyeast 3068 5 dni burzliwej, 7 dni cichej. Syrop z 200g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Pierwsze zacieranie , wyszło super piwo, mocne banany i goździki, naprawdę super piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #4 Dunkel Weizen 20.06.2012 Zestaw z BA Zasyp - słód pszeniczny jasny – 1,9 kg - słód pilznieński – 1,3 kg - słód monachijski II – 0,6 kg - słód pszeniczny karmelowy – 0,2 kg - słód pszeniczny czekoladowy – 0,05 kg Zacieranie - 10' – 46 °C - 15' – 53 °C - 30' – 63 °C - 10' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 80' – Lubelski granulat 20 g - 30' – Lubelski granulat 10 g - 5' – Lubelski granulat 10 g Uwagi Wyszło 20 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast 3068 z warki #3 6 dni burzliwej, 9 dni cichej. Syrop z 160g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Wyszło super piwo, najbardziej smakowało znajomym, szybko się rozeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #5 Pszeniczne 08.07.2012 Kopia warki #3 Zasyp - słód pszeniczny jasny - 2 kg - słód pilznieński – 1,6 kg - słód pszeniczny karmelowy – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 43 °C - 30' – 63 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 60' – Marynka granulat 10 g Uwagi Wyszło 20 litrów 11 blg zadane Wyeast 3068 z warki #4 6 dni burzliwej, 11 dni cichej. Syrop z 180 g glukozy. Wyszło 38 butelek 0,5l. Piwo wyszło ok., ale gdzieś w tle miało dziwny posmak. Może to przez gęstwę użytą 3 raz ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 To raczej nie to - ponoć właśnie drożdże z trzeciej 'generacji' najlepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 To raczej nie to - ponoć właśnie drożdże z trzeciej 'generacji' najlepsze... Podobno tak jest, Czech pils'ów użyłem ostatnio 6 razy i piwo jest ok, ale gdzieś na forum czytałem, że drożdże do pszenicznego 3068, najlepiej używać do max. 3 warek później tracą swoje właściwości, mniej goździków itp. Za tydzień rozpocznę sezon na Hefe-Weizen, też na tych drożdżach, to zobaczymy jak się spiszą w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Piwo wyszło ok., ale gdzieś w tle miało dziwny posmak. Może to przez gęstwę użytą 3 raz ?! A może coś z gęstwą było nie tak ?? Moja ostatnia pszenica wyszła taka wodnista trochę i ma lekko dziwny posmak niestety. Albo zaczynam się robić bardziej samokrytyczny albo cofam się w rozwoju Aha gęstwa na moją pszenicę też była po 3 zbiorze i również 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #6 IPA 15.08.2012 Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka. Zasyp - słód pilznieński – 3,4 kg - słód monachijski – 0,6 kg - słód caramunich – 0,2 kg - słód caraaroma – 0,2 kg - cukier kandyzowany – 0,3 kg Zacieranie - 60' – 66-68 °C - 10' – 76 °C - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka granulat 40 g - 30' – Lubelski granulat 25 g - 5' – Lubelski granulat 25 g - 5' – dodałem cukier rozpuszczony w 0,5l wody Uwagi Wyszło 21 litrów 14,5 blg zadane Wyeast 1098 8 dni burzliwej, 15 dni cichej. Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 120 g glukozy. Wyszło 40 butelek 0,5l. Piwo wyszło super, fajny smak, miedziana barwa, pierwszy raz piłem piwo tego stylu, i bardzo mi posmakowało, niestety bardzo mało się nagazowało mimo 6 miesięcy leżakowania. W dalszej części wątku opiszę jak sobie z tym poradziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka #7 St. Peters Ruby Red Ale 07.09.2012 St. Peters Ruby Red Ale Kit – 2 x puszki po 1,7 kg Chmielenie chmiel na zimno z zestawu Uwagi Wyszło 22 litry 10 blg zadane drożdze suche z zestawu 9 dni burzliwej, Zeszło do 3 blg. Syrop z 200 g glukozy. Wyszło 42 buteleki 0,5l. Z racji, iż urodziło mi się dziecko nie miałem czasu na zacieranie. Po moich nie miłych doświadczeniach z kitami, obiecałem, że nigdy więcej! Ale z braku piwa, kupiłem wyżej wymieniony zestaw. I tu miłe zaskoczenie. Piwo wyszło bardzo dobre, barwa ciemny brąz, z gęstą pianą utrzymującą się do ostatniego łyka. Niestety koszt takiego zestawu to 92 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Warka #8 Pale Ale 16.09.2012 Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka. Zasyp - słód pilznieński – 3,0 kg - słód monachijski – 0,4 kg - słód caramunich – 0,3 kg Zacieranie - 60' – 66-68 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 60' – Marynka granulat 30 g - 20' – Lubelski granulat 15 g - 5' – Lubelski granulat 15 g Uwagi Wyszło 21 litrów 12 blg zadane Wyeast 1098 gęstwa z #6 7 dni burzliwej, 8 dni cichej. Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 120 g glukozy. Wyszło 20 butelek 0,5l i 2 x 5l minikeg. Piwo ok., ale jakoś mi nie posmakowało, za dużo goryczki wręcz gorzkie, małe nasycenie , takie bez wyrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Warka #9 Pszeniczne 29.10.2012 Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Krzysztofa Zacha. Zasyp - słód pszeniczny jasny – 2,5 kg - słód wiedeński – 2 kg Zacieranie - 20' – 44 °C - 70' – 60 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 60' – Halleratau Hersbruecker granulat 30 g Uwagi Wyszło 20 litrów 12 blg zadane Wb06 7 dni burzliwej, 7 dni cichej. Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 160 g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Jak zwykle “pszenica” super , chociaż trochę wb06 za dużo odfermentowały, takie zbyt wytrawne jak na weizena i bardzo dużo goździków. Ostatnio shooter pisał żeby wb06 dawać pół paczki wtedy drożdże bardziej się męczą i dają posmaki bananowe. Wypróbujemy w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Miesięczna przerwa była spowodowana remontem browaru. Trójstopniowy system z automatyzacją procesu . W górnym kotle grzeje wodę do wysładzania. W środkowym odbywa się zacieranie, mieszadło z silnikiem od wycieraczek, całym procesem zacierania steruje sterownik od Boleckiego. Ustawiam temperatury, włączam mieszadło, wsypuje słód, włączam play i 2 godziny wolnego, w tym czasie można np. rozlać 1-2 warki do butelek. Wysładzam przez deszczownicę zamontowaną w kotle zaciernym. Na samym dole gotuję i chmielę. Gar 30 litrowy i taboret gazowy. Taboret 7 kw, ma moc. Przy pierwszym gotowaniu odparowało mi 10 litrów. Zdjęcia w galerii. WiHuRa, Łukasz, underoak i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Niezła robota z taką mocą to spokojnie 50 litrowe warki możesz robić Plus za konstrukcję, masz może jakieś zdjęcia z budowy? Bo w galerii nic nie widzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Niezła robota z taką mocą to spokojnie 50 litrowe warki możesz robić Plus za konstrukcję, masz może jakieś zdjęcia z budowy? Bo w galerii nic nie widzę? Dzięki za plusa . Żałuję, że nie zrobiłem wybicia 40l, bo ostatnio robiłem 2 warki w jednym dniu. Gdy w dolnym garze się gotowało, to w środkowym już zacierało. Napełnienie 2 fermentorów po 20 litrów zajęło mi 9 h. Tyle tylko, że 2 razy więcej mycia, a można by było wszystko zrobić za jednym razem. Zdjęć z budowy nie mam . Wszystko jest do zrobienia samemu, oprócz tej pokrywy do kotła zaciernego, zrobił mi ją kumpel. Sterownik też nie problem podłączyć, Bolek cierpliwe odpowiadał na moje pytania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Jeśli zmieniłbyś garnek z 30l na 50l to na upartego możesz zrobić wybicie 40l (dla warek do 12-13°Blg) na tym co masz. Przy zacieraniu na gęsto 2,5:1 powinnieneś zmieścić zacier w kociołku, później będzie więcej wody do wysładzania niż pojemność kociołka ale w trakcie wysładzanie można przecież do niego dolać kilka litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Jeśli zmieniłbyś garnek z 30l na 50l to na upartego możesz zrobić wybicie 40l (dla warek do 12-13°Blg) na tym co masz. Przy zacieraniu na gęsto 2,5:1 powinnieneś zmieścić zacier w kociołku, później będzie więcej wody do wysładzania niż pojemność kociołka ale w trakcie wysładzanie można przecież do niego dolać kilka litrów. Też o tym myślałem, ale jak robiłem rauchbock'a przy zapsypie 6,4 kg to silnik od mieszadła był prawie czerwony , a po drugie musiałbym przerobić mieszadło. Po zakończonym sezonie może coś pomyślę. Strasznie wciągające to hobby , na początku by gar i łycha, teraz automatyzacja i plany o zwiększeniu wybica. Do czego mnie to wszystko zaprowadzi...? :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #10 Pils 28.11.2012 Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka. Zasyp - słód pilznieński – 3,2 kg - słód monachijski – 0,2 kg - słód carapils – 0,2 kg Zacieranie - 30' – 65 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - filtracja do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 60' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 15 litrów 12 blg zadane W34/70 14 dni burzliwej, 21 dni cichej. Zeszło do 3 blg. Syrop z 3g/0,5l glukozy. Wyszło 29 butelek 0,5l. Mała wydajność i duże odparowanie to wynik nauki na nowym sprzęcie. Pierwszy dolnika w mojej karierze za sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #11 Marcowe 01.12.2012 Zasyp - słód pilznieński – 3,2 kg - słód monachijski – 0,8 kg - słód carapils – 0,3 kg - słód caramunich – 0,2 kg - cukier kandyzowany – 0,3 kg Zacieranie - 15' – 53 °C - 30' – 62 °C - 15' – 72 °C - podgrzanie do 78 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 65' – Spalt Select (30 g) i Hersbrucker (10g) - 15' – Hersbrucker 20 g Uwagi Wyszło 21 litrów 15 blg zadane W34/70 14 dni burzliwej, 21 dni cichej. Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 140g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #12 Pils 15.12.2012 Zasyp - słód pilznieński – 4,1 kg - słód zakwaszający – 0,15 kg Zacieranie - 30' – 50 °C - 60' – 66 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 70' – Marynka szyszka 30 g - 30' – Lubelski szyszka 20 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21 litry 12 blg zadane starter Wyeast Czech Pils 2278 13 dni burzliwej, 14 dni cichej. Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 150g jasnego ekstraktu w proszku. Wyszło 40 butelek 0,5l. Pierwszy raz zrobiłem starter na mieszadle magnetycznym od shootera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #13 Pils 05.01.2013 Zasyp - słód pilznieński – 3,8 kg - słód monachijski – 0,2 kg - słód carapils – 0,2 kg - słód zakwaszający – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 50 °C - 60' – 66 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 70' – Marynka szyszka 30 g - 30' – Lubelski szyszka 20 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21,5 litry 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12 14 dni burzliwej, 14 dni cichej. Zeszło do 2,5 blg. Wyszło 1 keg 19l 3x3 bar i 5 butelek 0,5l/3g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #14 Pils 05.01.2013 Zasyp - słód pilznieński – 3,2 kg - słód monachijski – 0,2 kg - słód carapils – 0,2 kg - słód zakwaszający – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 65 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 60' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12 14 dni burzliwej, 14 dni cichej. Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 130 g glukozy. Wyszło 40 butelek 0,5l. 2 warki w jednym dniu , 3 dni wcześniej zrobiłem 2 startery z gęstwy Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #15 Rauchbock/Koźlak Dymiony 12.01.2013 Zasyp - słód jęczmienny wędzony – 4,8 kg - słód monachijski II – 1 kg - słód caramunich III – 0,4 kg - słód carafa specjal I – 0,2 kg Zacieranie - 30' – 62 °C - 30' – 66 °C - podgrzanie do 72 °C do próby jodowej negatywnej - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 26 l Chmielenie - Gotowanie 75' - 30' – chmiel Tradition granulat 100 g Uwagi Wyszło 23 litrów 16 blg zadane 2 paczki W34/70 uwodnione 12 dni burzliwej, 14 dni cichej. Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 126 g glukozy. Wyszło 42 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #16 Pils 26.01.2013 Zasyp - słód pilznieński – 3,8 kg - słód monachijski – 0,38 kg - słód zakwaszający – 0,12 kg Zacieranie - 30' – 65 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 60' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #14 17 dni burzliwej, 15 dni cichej. Zeszło do 2,5 blg. Wyszło 1 keg 19l z syropem 50g glukozy i 3 butelki 0,5l/3g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #17 Pils 12.02.2013 Zasyp - słód pilznieński – 4 kg - słód zakwaszający – 0,15 kg Zacieranie - 30' – 50 °C - 60' – 66 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 70' – Marynka szyszka 32 g - 30' – Lubelski szyszka 20 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 22 litry 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 9 dni burzliwej, Zeszło do 2,5 blg. Zwolniła się lodówka więc postanowiłem pierwszy raz zrobić lagerowanie, 21.02 przelałem do lagerowania. Posiedzi 2-3 tygodnie w temp. 1-3 stopnie zobaczymy jaki będzie efekt w porównaniu do 14 dniowej cichej w temp. 12 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się