pipstung Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Dziękuję bardzo za informacje. W weekend będę z tym walczył. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Warka # 28 Pils II BS2 - IBU – 43,1, EBC – 8,3 30.11.2013 Skład: Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 13,15 kg – 73,3 % Monachijski typ I Weyermann (12 EBC) – 3,8 kg – 21,2 % CaraPils Weyermann (3,9 EBC) – 1 kg – 5,6 % Zacieranie: 46 l wody o temp. 54 °C 10 min – 52 °C 30 min – 62 °C (ph 6,5 10 ml kawsu fosforowego ph 5,5) 30 min – 72 °C 10 min – 78 °C Wysładzanie 74 l wody o temp 76 °C + 10 ml kawsu fosforowego Gotowanie 70 min. 60 min - Marynka szyszka [10,5 %] - 110 g 20 min - Lubelski szyszka [4 %] - 100 g 1 min - Saaz granulat [4 %] - 60 g Wyszło 75 litrów – 14,4 Blg Fermentacja: 30.11.2013 Fermentator I : Ilość: 21 litrów 18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4 Drożdże: Pilsen Lager - 250 ml świeżej, rzadkiej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 11 °C -------------------------------------------- 14.12.2013 Przelane do lagerowania przy 4 blg -------------------------------------------- 04.01.2014 Rozlew przy 3,0 blg 1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy 4 butelki x 0,5 l z 3g/0,5l 30.11.2013 Fermentator II : Ilość: 21 litrów 18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4 Drożdże: Pilsen Lager - 250 ml świeżej, rzadkiej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 11 °C -------------------------------------------- 14.12.2013 Przelane do lagerowania przy 3,6 blg -------------------------------------------- 04.01.2014 Rozlew przy 3,0 blg 40 butelek x 0,5 l z syropem 120 g glukozy 30.11.2013 Fermentator III : Ilość: 21 litrów 18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4 Drożdże: Munich Lager - 300 ml świeżej, rzadkiej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 11 °C -------------------------------------------- 14.12.2013 Przelane do lagerowania przy 3,5 blg -------------------------------------------- 04.01.2014 Rozlew przy 3,0 blg 40 butelek x 0,5 l z syropem 120 g glukozy 30.11.2013 Fermentator IV : Ilość: 24 litry 21 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,6 Drożdże: Munich Lager - 300 ml świeżej, rzadkiej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 11 °C -------------------------------------------- 14.12.2013 Przelane do lagerowania przy 3,5 blg -------------------------------------------- 04.01.2014 Rozlew przy 3,0 blg 1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy Razem 87 litrów. Uwagi: Czas pracy 6,5 h, dochodzę pomału do wprawy na warzelni. Gęstwy z poprzednich warek przemyłem i zrobiłem 2 x 5 l startery, w dniu warzenia zlałem ciecz, a samą gęstwę rozcieńczyłem wodą i podzieliłem na 2 fermentory z jednego startera. Efekt taki, że zadałem drożdże w niższej temp. niż zwykle i odrazu schłodziłem do temp. fermentacji, Drożdże wystartowały po 14 h. Zmieniłem piro na Clo2, bo już moje płuca nie wytrzymywały. Clo2 trochę śmierdzi tym chlorem, ale do zniesienia. Przynajmniej nie kaszle 10 minut po dezynfekcji sprzętu. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Stolarz arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Warka # 29 Marcowe BS2 - IBU – 30,3 , EBC – 17,1 06.01.2014 Skład: Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 13,6 kg – 69,4 % Monachijski typ II Weyermann (16 EBC) – 3,7 kg – 18,9 % CaraPils Weyermann (3,9 EBC) – 1 kg – 5,1 % Caramunich I Weyermann (100,5 EBC) – 0,79 kg – 4 % Cukier brązowy kandyzowany 0,5 kg - 2,6 % Zacieranie: 49 l wody o temp. 54 °C 15 min – 53 °C 30 min – 62 °C 15 min – 72 °C 10 min – 78 °C Wysładzanie 70 l wody o temp 76 °C Gotowanie 70 min. 65 min - Select Spalt [4,75 %] - 130 g 65 min - Hallertauer Hersbrucker [4,75 %] - 50 g 15 min - Hallertauer Hersbrucker [4,75 %] - 80 g 10 min - Mech Irlandzki - 10 g 10 min - Cukier kandyzowany - 0.5 kg Wyszło 75 litrów – 15,5 Blg Fermentacja: 06.01.2014 Fermentator I : Ilość: 22 litry 20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14 Drożdże: Pilsen Lager - 400 ml 3 tygodniowej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 10 °C -------------------------------------------- 20.01.2014 Przelane do lagerowania przy 3,7 blg -------------------------------------------- 04.02.2014 Rozlew przy 3,5 blg 1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy 6 butelek x 0,5 l z 3g/0,5l 06.01.2014 Fermentator II : Ilość: 22 litry 20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14 Drożdże: Pilsen Lager - 400 ml 3 tygodniowej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 10 °C -------------------------------------------- 20.01.2014 Przelane do lagerowania przy 3,5 blg -------------------------------------------- 04.02.2014 Rozlew przy 3,5 blg 44 butelki 0,5l + syrop z 120 g glukozy 06.01.2014 Fermentator III : Ilość: 22 litry 20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14 Drożdże: Munich Lager - 500 ml 3 tygodniowej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 10 °C -------------------------------------------- 20.01.2014 Przelane na cichą przy 3,5 blg - 10 °C -------------------------------------------- 04.02.2014 Rozlew przy 3 blg 44 butelki 0,5l + syrop z 120 g glukozy 06.01.2014 Fermentator IV : Ilość: 16,5 litrów 15 l 15.5 blg, dolałem 1,5 litr wody, blg końcowe 14 Drożdże: Munich Lager - 500 ml 3 tygodniowej gęstwy Temperatura zadania: 14 °C Temperatura fermentacji: 10 °C -------------------------------------------- 20.01.2014 Przelane na cichą przy 3,5 blg - 10 °C -------------------------------------------- 04.02.2014 Rozlew przy 3 blg 1 keg + syrop z 40 g glukozy Razem 82,5 litry. Uwagi: Poszło sprawnie w 6 h. Zapomniałem założyć filtratora do warzelnego. Ale zrobiłem whirpoola i ładnie się osadziło na środku, pompę do wymiennika ustawiłem na małym przepływie także stożka prawie mi nie ruszyło. Edytowane 15 Lutego 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Warka # 30 RIS BS2 - IBU – 66,3 , EBC – 92 Warka uwarzona pod Akcje Beczka 20.01.2014 Skład: Pale Ale Weyermann (6,5 EBC) – 9 kg – 44,6 % Monachijski typ I Weyermann (14 EBC) – 7 kg – 34,7 % Caramunich II Weyermann (124,1 EBC) – 1 kg – 5 % Jęczmień Palony Weyermann (591 EBC) – 1 kg – 5 % Caraaroma Weyermann (591 EBC)– 0,8 kg – 4 % Pszeniczny Ciemny Weyermann (13,8 EBC) - 0,8 kg – 4 % Carafa I Weyermann (663,9 EBC) - 0,5 kg - 2,5 Czekoladowy Pszeniczny Weyermann (788 EBC) - 0,1 kg 0,5 % Zacieranie: 53 l wody o temp. 70 °C 90 min – 66-67 °C 10 min – 78 °C Wysładzanie 20 l wody o temp 76 °C Gotowanie 120 min. 90 min - Tradition [6,6 %] - 100 g 90 min - Saaz [3,75 %] - 100 g 10 min - Saaz [3,75 %] - 150 g Wyszło 43 litry – 22,5 Blg Fermentacja: 20.01.2014 Fermentator I : Ilość: 20 litry Blg: 22,5 Drożdże: Pilsen Lager - 1 l świeżej gęstwy po marcowym Temperatura zadania: 12 °C Temperatura fermentacji: 15 °C -------------------------------------------- 04.02.2014 Przelane na cichą przy 6,5 blg - 10 °C 20.01.2014 Fermentator II : Ilość: 23 litry Blg: 22,5 Drożdże: Munich Lager 1 l świeżej gęstwy po marcowym Temperatura zadania: 12 °C Temperatura fermentacji: 15 °C -------------------------------------------- 04.02.2014 Przelane na cichą przy 6 blg - 10 °C Razem 43 litry. Uwagi: Celowałem w 25-26 blg, wyszła niska wydajność, zawsze miałem prawie idealnie 80 %, tym razem 66 %. Trochę za bardzo zaufałem BS2, program obliczył ze powinienem wysładzać 33 l wody, do 2,5 blg. Skończyłem przy ok 20 l wody i 15 blg. Zadałem drożdże dolnej fermentacji bo akurat miałem takie gęstwy zobaczymy co z tego wyjdzie. Drożdże ruszyły po 6 h. Napowietrzałem przelewając z wiadra do wiadra, i to jest chyba lepszy sposób niż mieszanie w fermentorze. Piana była po sam dekiel, a i drożdże ruszyły z kopyta, przy tak wysokim blg i dolnych drożdżach. Brzeczka czarna jak kawa i gęsta jak oliwa . Edytowane 15 Lutego 2014 przez Stolarz WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Warka # 31 American Stout po RIS'ie BS2 - IBU – 37 EBC – 51 (te obliczenia raczej mało wiarygodne) 20.01.2014 Skład: 26 l wysłodzin po # 30 RIS'ie 8 blg 1 kg ekstrakt płyny jasny Gotowanie 60 min. 60 min - Amarillo [8,9 %] - 10 g 10 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g 5 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g 0 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g Wyszło 16 litrów – 12 Blg Fermentacja: 20.01.2014 Fermentator I : Ilość: 16 litrów Blg: 12 Drożdże: US - 05, 1 szaszetka uwodnione Temperatura zadania: 13 °C Temperatura fermentacji: 15 °C -------------------------------------------- 08.02.2014 Rozlew przy 2 blg 30 x 0,5l butelek z syropem 80 g glukozy 1 x 1 l z 4 g glukozy Uwagi: Trochę roboty więcej, ale dodatkowe piwo zrobione. Wyszło coś koło 20 l, ale uruchomiłem wymiennik i poszedłem do kibelka, przychodzę a tam 5 litrów na podłodze zapomniałem zakręcić kranik w fermentorze . Średnia zabawa, jakby nie ekstrakt i duże odparowanie to pewnie wyszło by 9-10 blg. Edytowane 15 Lutego 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Marcowe przelałem do lagerowania, 2 fermentory w 0-1 C, a 2 poszły na cichą w 9 C, bo musiałem zwolnić lodówkę na RIS'a. RIS ochoczo fermentuje, 5 dni w 12 stopniach bo bałem się żeby mi nie uciekł z wiadra, a teraz podniosłem temp. do 15 stopni. American stout fermentuje w 15 stopniach. W sumie 7 fermentorów zajęte Dzisiaj próbowałem pilsa pierwszy na W 34/70, drugi na Munich Lagerach. Ta sama warka zadana różnymi drożdżami i muszę powiedzieć, że przepaść między suchymi, a płynnymi. W 34/70 jest poprawny, ale na munich lagerach jest poprostu zajebisty. Taki wniosek na przyszłość, że szkoda czasu na suche drożdże. W następnym sezonie będę robił pierwszą warkę 40 litrową, żeby rozbujać 2 opakowania płynnych, a później na gęstwie już 4 fermentory. W sumie z dwóch opakowań zrobiłem 12 wiaderek co daje 7,5 zł. na wiadro. A gęstwa jeszcze po marcowym leży do wykorzystania. Jakby któryś z miejscowych piwowarów potrzebował Pilsen Lager lub Munich Lager to mam do oddania parę słoików zebranych 5 dni temu, bo prawdopodobnie RIS to moja ostania warka w tym sezonie. Wasze zdrowie , nie ma jak w taką pogodę rozgrzać się dobrym piwkiem, zrobionym przez siebie Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ano, własne piwo z kega przed kominkiem - fantastyczna sprawa. Co do drożdży lagerowych, mam podobną opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pilsen Lager lub Munich Lager to mam do oddania parę słoików Byłbym zainteresowany. W zamian mogę podwieźć Bavarian Wheat oraz jakieś piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nie ma problemu. Szczegóły na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) Marcowe rozlane, RIS przelany na cichą, w przyszłym tygodniu trafi do beczki. American Stout też poszedł w butelki. Fermentory pomyte, Warzelnia też. Sezon skończony w tym roku. Miałem jeszcze kilka pomysłów na Amercian Wheat, AIPA i IIPA, ale siła wyższa spowodowała, że muszę kończyć. Wracam od września. A na koniec jeszcze mała historia Zaniosłem ostatnio znajomej moje piwo, opowiadam jakie ono to nie jest wspaniałe , a ona mówi zaraz to sprawdzę czy jest dobre, myślę pewnie naoglądała się za dużo filmów Kopyra , ale nie. Kobieta wyciąga 1 kg ryżu (myślę co ona zupę będzie gotować), a Ona bierze ziarno ryżu i mówi tak: jak piwo jest dobre to ziarnko ryżu wypłynie do góry, jak lipa to nie podniesie się z dna Myślę no to wtopa, ale nie, po chwili wypłynęło do góry. Okazało się, że kobieta pracowała w jakimś pubie w niemczech, i niemcy tak sprawdzli czy piwo jest dobre. Nie miałem okazji sprawdzić tego sposobu na jakimś koncerniaku bo nie mam nic w domu, ale dzisiaj to zrobię, wydaję mi się, że większe nasycenie co2 powinno podnosić ten ryż, więc takie tyskie też powinno dać radę , ale zobaczymy. Spotkaliście się z czymś takim ?? Edytowane 15 Lutego 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Majówkę czas zacząć , przyniosłem kega z piwnicy z pilsem i lejemy , szkoda tylko, że pogoda nie dopisuje , ale za to jest świetne piwo i spokój, bo dzieci i żona jeszcze śpią A to dowód na to, że w bloku na balkonie można mieć kegerator i cieszyć się piwem z kija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Ładna kolumna, ile dałeś za nią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Kolumnę kupiłem od gościa, który kiedyś serwisował instalację dla KP. Zmienił branże i to mu pozostało. Ja od niego wziąłem jeszcze ociekacz, reduktor, głowice i jakieś tam zaworki. Bo taki miał pakiet i nie chciał sprzedać samej kolumny. Za wszystko dałem 500 zł. Głowice i zaworki sprzedałem za 150 zł. Reduktor był używany. Kolumna nówka zapakowana w oryginalne woreczki. Edytowane 1 Maja 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Żeby częściej trafiały się takie okazje Fajny sprzęcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Wszystko się kiedyś zaczyna... I wszystko się kiedyś kończy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Koniec przygody warzeniem czy jakieś zmiany w browarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zmiany, zmiany w browarze 1. Zmiana miejsca, wszystko w jednym miejscu. 2. Najważniejsza i najbardziej praktyczna zmiana to woda w tym samym miejscu co warzę i duży zlew, w którym na spokojnie myję garnki 100l. 3. Duży stół z 2 pólkami na wszystkie graty Przeprowadzka zakończona, czas zacząć warzyć, bo butelki i kegi świecą pustkami. . WiHuRa i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Gratuluje i zazdraszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Skąd wstrząsnąłeś taką elegancką wannę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Basen jednokomorowy 1000/600/85 za 699 zł od tego użytkownika http://allegro.pl/li...?us_id=10325934 Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ostatnio brakuje czasu na warzenie, nie mówiąc już o uzupełnianiu zapisków na piwo.org Dzisiaj mam trochę wolnego czasu, więc spróbuje to nadrobić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Warka # 32 APA ver. 1 BS2 - IBU – 35,6 , EBC – 6 09.12.2014 Skład: Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) – 8,5 kg – 94,4 % Pszeniczny (Weyermann) (3,9 EBC) - 0,5 kg – 5,6 % Zacieranie: 30 l wody o temp. 72 °C 60 min – 68-67 °C 10 min – 78 °C Wysładzanie 40 l wody o temp 76 °C Gotowanie 70 min. 60 min - Iunga [11,10 %] - 20 g 20 min - Iunga [11,10 %] - 30 g 10 min - Centennial [10,00 %] - 20 g 10 min - Citra [12,00 %] - 20 g 0 min - Centennial [10,00 %] - 30 g 0 min - Citra [12,00 %] - 30 g Fermentacja: 09.12.2014 Fermentator I : Ilość: 22 litry Blg: 11,1 Drożdże: US-05 Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 18-19 °C -------------------------------------------- 17.12.2014 Odfermentowało do 1,8 blg, dodano 25 g Citra + 25 g Centenial 09.12.2014 Fermentator II : Ilość: 22 litry Blg: 11,1 Drożdże: US-05 Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 18-19 °C -------------------------------------------- 17.12.2014 Odfermentowało do 2,7 blg, dodano 25 g Citra + 25 g Centenial Razem 44 litry. Uwagi: Ponieważ zbliżały się święta chciałem uwarzyć proste szybkie piwo, nagazować sztucznie i polewać na święta. Pierwszy problem jaki się pojawił to mega mętna brzeczka po zacieraniu i warzeniu, oraz wydajność, niższa niż zwykle (ok 70 % liczona według BS2). Zacieranie na lenia, fermentacja bez cichej, chmiel na zimno dorzuciłem po 8 dniach burzliwej. Nie jestem zadowolony z tego piwa, piwo wyszło mega cytrynowe, jak się je pije to mam wrażenie jakbym pił sok z cytryny i przegryzał cytryną , jedno można wypić, drugie już męczy. To pokazuje, że nie wystarczy dorzucić łopaty chmielu żeby zrobić dobre piwo. Do poprawy zasyp, zacieranie, drożdże i mniej chmielu w przypadku takiego ekstraktu. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Warka # 33 Pszeniczne ver.1 BS2 - IBU – 15,1 , EBC – 6,5 11.12.2014 Skład: Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) – 4 kg – 48,8 % Pszeniczny (Weyermann) (3,9 EBC) - 4 kg – 48,8 % Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) - 0,2 kg - 2,5 % Zacieranie: 30 l wody o temp. 46 °C 30 min – 43 °C 30 min – 63 °C 30 min – 72 °C 10 min – 76 °C Wysładzanie 46 l wody o temp 76 °C Gotowanie 70 min. 60 min - Hallertau Tradition [5 %] - 50 g Fermentacja: 11.12.2014 Fermentator I : Ilość: 23 litry Blg: 11,1 Drożdże: FM - 41 Gwoździe i Banany Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 18-19 °C -------------------------------------------- 17.12.2014 Odfermentowało do 1,8 blg 11.12.2014 Fermentator II : Ilość: 23 litry Blg: 11,1 Drożdże: Mauribrew Weiss Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 18-19 °C -------------------------------------------- 17.12.2014 Odfermentowało do 4 blg Razem 46 litrów. Uwagi: Kolejne podejście do pszenicy i ... w końcu efekt osiągnięty. Kombinowałem z zasypem, z zacieraniem, a odpowiedź jest prosta: drożdże. Na 24 h przed warzeniem wykonałem starter z FM 41, drożdże ruszyły po 8 h, a po 24 już uciekały z fermentora. Mega fajna pszenica, barwa jak sok pomarańczowy, więcej banana niż goździka, wytrawne, orzeźwiające, dawno nie byłem tak zadowolony z swojego piwa. Dodam tylko, że drugie wiadro z mauribrew zeszło do 4 blg, jest za słodkie, barwa jest klarowniejsza, nie jest złe, ale w porównaniu do FM 41 to słabiutko. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A teraz coś o RIS'ie # 30. Piwo po leżakowaniu w beczce, odebrałem w lipcu, ale z racji przeprowadzki i obowiązków służbowych nie miałem się kiedy zabrać za rozlew. 20 grudnia, robiłem porządki w browarze po przeprowadzce, myłem kegi, patrzę 2 pełne, nie możliwe przecież 8 miesięcy przerwy w warzeniu wszystkie kegi i butelki puste, spojrzałem na etykietę RIS. Po opiniach, że kwach i na galaretki się nadaje, myślę otworzę, spróbuje i wyleje, kegi umyje i po sprawie. I dobrze, że spróbowałem . Rzeczywiście jest kwaśne, ale nie jest to ocet itp. dla mnie na akceptowalnym poziomie, fajna barwa i piana, i ten finisz cierpki kojarzący się z drewnem (może autosugestia). Rozlałem, poczekamy, zobaczymy. Wziąłem parę butelek na sylwestra, kumpel fan porterów i sotut'ów spróbował i podobne odczucia. Jak wyjeżdżałem to przyszedł do mnie i mówi widziałem, że została Ci jeszcze butelka tego RIS'a mógłbym ją dostać bo tak zajebistego piwa jeszcze nie piłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się