Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

A jak sprawuje się lodóweczka?

Zazdroszczę Ci, jakoś nie potrafię znaleść używki, widocznie marnie szukam. ;)

Dwa tygodnie temu trafiłem na allegro za 150 z zepsutą zamrażarką - ale góra też na dwa fermentory. Fakt że bez transportu - w mieście moim - ale znaczy że się da.

Zamrażarka robi za schowek dla słodów - i wyniosłem się z głównej już i z piwem i gęstwami.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Pieron pytaj po rodzinie, znajomych, np. u mnie w pracy kumpel bedzie we wrzesniu wymianiał sprzęt w kuchni, już zarezerwowałem jego stara lodówkę i piec kuchenny ;)

Tak będę musiał zrobić, albo kupić nowe dla domu-tylko w chacie mam małą i dwa tanki ledwo wejdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

warka 139 WESowe jubileuszowe

Jako że dzisiaj przypada 100 lecie WESa uwarzyłem coś takiego na WESowych ekstraktach

skład

Piwo Domowe - jasne 1,7kg - 1 szt

Ekstrakt słodowy bursztynowy 1,7 - 1 szt

drożdże Danstar Nottingham

wyszło około 20l 14 blg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 140 prawie jak IPA

skład:

Pilzneński - 3400g

Monachijski- 600g

Caramunich - 400g

Caramber - 200g

Marynka ? - 40g

Tettennager - 50g

 

zacieranie

120 min- 72-65°C

 

Gotowanie 90 min

na początku marynka

w 75 min aromat

wyszło 25l 11 blg , zadane danstarami

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy te 120 minut zacierania wynika z faktu, że w przeszłości powiedzmy po 90 minutach miałeś pozytywną próbę jodową, czy tak na wszelki wypadek?

miałem inne zajęcia i tak wyszło ;) , od bardzo dawna nie używam wskaźnika jodowego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09

skład

- wędzony weyerman - 2500g

- pilzneński wędzony 500g

- pszeniczny 3000g

- chmiel lubelski szyszka 2008 - 80g

 

zacieranie

- 50°C - 20 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

gotowanie 90 min

- na początku 50g

- w 75 min 30g

 

teraz stygnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 142 dubel

skład

 

* pilzneński 3000g

* monachijski 1000g

* ciemna pszenica 300g

* biscut 200g

* marynka szyszka 10g

* lubelski szyszka 20g

* cukier 500g

 

zacieranie

 

* 62°C - 40 min

* 72­°C - 30 min

* 75°C- filtracja

 

gotowanie 60 min

 

* na początku marynka

* po45min lubelski i cukier

 

wyszło około 20l 16 blg zadane THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.