Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

chłodnica zanurzeniowa :)

znaczy się zanurzeniowa, bo się fermentor powoli zanurza w roztapiany śnieg. :)

 

I jeszcze małe pytanie... napisałeś parę postów wczśniej:

[...]

- wlanie do zacieru głównego 62°C

- około 1/4 do dekokcji gotowanie 15 min

- wlanie do zacieru głównego 72°C

1/4 ilości zacieru o temp 100°C chyba nie da rady podgrzać zacieru głównego o 10°C. A przynajmniej mi się to nigdy nie udało.

A może to czytać tak:

- wlanie do zacieru głównego, oraz podgrzanie tak aby uzyskać temperaturę 72°C?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chłodnica zanurzeniowa :)

Moje próby chłodzenia w śniegu nie wypadły zachęcająco - wokół ścianek szybko wytapia się szczelina dystansowa i chłodzenie staje się mało efektywne. Teraz przygotowuję w pojemniku gęstą mieszankę śniegu i wody i w to wsadzam garnek - chłodzenie jest bardzo szybkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chłodnica zanurzeniowa :)

Moje próby chłodzenia w śniegu nie wypadły zachęcająco - wokół ścianek szybko wytapia się szczelina dystansowa i chłodzenie staje się mało efektywne. Teraz przygotowuję w pojemniku gęstą mieszankę śniegu i wody i w to wsadzam garnek - chłodzenie jest bardzo szybkie.

z tym śniegiem to był żart :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 151 pils tradycyjnie dekokcja

 

skład

- pilzneński 8000g

- marynka szyszka 50g

- Hallertau Hersbruecker szyszka 60g

 

zacieranie

- wsypane słody temp ustalona na 62°C

- 7l do dekokcji 72 °C - 15 min

- gotowanie 15 min

-wlanie do zacieru głównego temp ustalona na 72°C - 30 min

- dolanie wrzątku temp 78 °C filtracja

gotowanie 70 min

- na początku Maryna

- 15 min przed końcem Hallertau Hersbruecker

Teraz studzi sie na podwórku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żona na feriach więc idę na całość :)

Warka 152 Weizenbock podwójna dekokcja

skład

- pszeniczny 4200g

- monachijski 2600g

- caramunich III 200g

- carared 200g

- carafa 200g

zacieranie

- słody wsypane temp ustalona na 55°C

- 6l do dekokcji 72°C -15 min

- gotowanie 20 min

- wlanie do zacier głównwego , temp ustalona na 62°C

-6l do dekokcji gotowanie 30 min

- wlanie do zacieru głównego i ustalenie temp na 72°C - 30 min

- dolanie wrzątku temp - 78°C , filtracja

i na dzisiaj wystarczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09

 

nie wiem czy tobie jeszcze coś zostało ale ja dzisiaj spróbowałem i co by nie powiedzieć piwo dnia

przyjemna wędzonka nosycenie co2 idealne

na konkursie pierwsza trójka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09

 

nie wiem czy tobie jeszcze coś zostało ale ja dzisiaj spróbowałem i co by nie powiedzieć piwo dnia

przyjemna wędzonka nosycenie co2 idealne

na konkursie pierwsza trójka :D

Chyba zostało , a jeśli się nie mylę to Kopyr dostał je też w tajemniczej paczce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne?

Podwójna dekokcja , jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes:

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.