anteks Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 warka 150 Jeden fermentor rozlany z dodatkiem cukru 4g/l blg zapomniałem zmierzyć , naśrutowane też słody na Grodzisza 155. Warzenie chyba w poniedziałek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Warka 155 Grodzisz Dzisiaj warzę Grodzisza Skład - pszeniczny - 1500g - wędzony Steinbach 1500g Zacieranie - 50°C 15 min - 62 °C 30 min - 72°C 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) 155 Grodzisz gotowanie 60 min - na początku 15g Marynka - 45' 20g Lubelski do fermentacji poszło 27l 8 blg Edytowane 16 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 155 Grodzisz zadane tajemniczymi drożdżami odzyskanymi z butelki z oryginalnym Piwem Grodziskim . W rurce aż gwiżdże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ilu letnie to było piwo?? jak mnożyłeś drożdże?? a czy piwo było pijalne?? bardzo mnie to zainteresowało:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ilu letnie to było piwo?? jak mnożyłeś drożdże?? a czy piwo było pijalne??bardzo mnie to zainteresowało:) Podobno pełnoletnie , ale kolega patrząc na kapsel twierdził że jeszcze starsze .Jak mnożyłem ? - wcale , dostałem gęstwę od Przema . Piwo było pijalne , co niektórzy mieli mozliwośc degustacji na Giełdzie w Poznaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ilu letnie to było piwo?? jak mnożyłeś drożdże?? a czy piwo było pijalne??bardzo mnie to zainteresowało:) Podobno pełnoletnie ' date=' ale kolega patrząc na kapsel twierdził że jeszcze starsze .Jak mnożyłem ? - wcale , dostałem gęstwę od Przema . Piwo było pijalne , co niektórzy mieli mozliwośc degustacji na Giełdzie w Poznaniu .[/quote'] Pijalne było ale nadgryzione przez ząb czasu, za to drożdże dobrej formie przetrwały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 155 Grodzisz zadane tajemniczymi drożdżami odzyskanymi z butelki z oryginalnym Piwem Grodziskim . W rurce aż gwiżdże . :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 155 Grodzisz zadane tajemniczymi drożdżami odzyskanymi z butelki z oryginalnym Piwem Grodziskim . W rurce aż gwiżdże . ;);):):):lol: Może jakaś degustacyja porównawcza w ZG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 155 Grodzisz zadane tajemniczymi drożdżami odzyskanymi z butelki z oryginalnym Piwem Grodziskim . W rurce aż gwiżdże . :lol: Może jakaś degustacyja porównawcza w ZG ? Koniecznie bo jestem ciekawy efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Warka 156 Pils warzona 19.02.10 skład - pilzneński 8500g - Marynka szyszka 50g - lubelski szyszka 60g Zacieranie Tradycyjnie dekokcja dwuwarowa gotowanie 70 min - na początku Marynka - po 55 min Lubelski teraz stygnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 warka 156 pils Wyszło około 45l 12blg zadane - jeden fermentor W34/70 - drugi 2000 Budvar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Może jakaś degustacyja porównawcza w ZG ? Przelałem na cichą blg spadło do 2 , ale straszna mętnoza . Raczej do ZG nie zabiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Ja zobaczę jaki mój będzie, ale po 3 tyg w butelce już powinno coś z niego być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Ja zobaczę jaki mój będzie, ale po 3 tyg w butelce już powinno coś z niego być Robiłeś cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Oczywiście Moja potrwa chyba do spotkania w ZG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Trzymałem tydz na burzliwej i tydz na cichej po cichej był ładnie sklarowany Muszę jutro jedną flaszkę przynieść do góry żeby sprawdzić jaki jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Warka 157 Pils skład : - pilzneński 7500g - carapils 500g - marynka 50g - lubelski 60g zacieranie - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min gotowanie 90 min - 0' marynka - 75 lubelski wyszło około 47l 12°Blg zadane W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Warka 153 Munich Dunkiel zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l , blg spadło do 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Warka 154 Porter zlana na cichą , blg 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) Warka 159 Pils warzone 11.03.10 skład - pilzneński 8000g - carapils 500g - Marynka szyszka 60g - Lubelski szyszka 50g - lubelski granulat 50g zacieranie - 64 °C - 60 min - 72°C - 60 min Edytowane 12 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Widzę ze zadajesz często W 34/70 Jak to robisz że tak szybko one potrafią odfermentować U mnie 5 blg z 12 tu w dwa tyg to max. Natleniasz brzęczkę przed zadaniem. A Pszemo w 2 tyg jest po cichej nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Widzę ze zadajesz często W 34/70 Jak to robisz że tak szybko one potrafią odfermentować U mnie 5 blg z 12 tu w dwa tyg to max. Natleniasz brzęczkę przed zadaniem. A Pszemo w 2 tyg jest po cichej nawet Całą zime robię na tych drożdżach dostałem większą ilość i podzieliłem sie z Przemem , on chyba fermentuje w wyższej temp . U mnie jest 8-10 °C , fermentacja 2-3 tyg burzliwej oraz 2-3 tyg cichej - w zależności jak się wyklaruje .Zawsze natleniam przed zadaniem drożdży ( przelewam kilka razy z jednego fermentora do drugiego ) Edytowane 12 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Warka 159 Pils warzone 11.03.10 Gotowanie 70 min - 0' cała Marynka - 55' cały Lubelski Wyszło około 46l 12,5 blg zadane 159A - W34/70 159B - Budvar Lager -gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się