Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie patrzę że nie zamieściłem receptury na zwycięskie piwo

Warka 158 BBA Warzona 03.03.2010

skład

- pilzneński 4000g

- carapils 300g

- biscut 100g

- cararoma 100g

- cukier 450g

- Marynka 20g

- Lubelski 20g

zacieranie

- 60°C - 30 min

- 72°C - 40 min

 

 

Gotowanie 70 min

- 0' Marynka

- 50' Lubelski

Wyszło 20l 17 blg , zadane WLP 400

23.03.10 zabutelkowane z dodatkiem cukru 5g/l , blg końcowe 5

moje gratulacje :)

w jakiej temperaturze było fermentowane to piwo?

zacierałeś w lodówce turystycznej? infuzyjnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje gratulacje :beer:

w jakiej temperaturze było fermentowane to piwo?

zacierałeś w lodówce turystycznej? infuzyjnie?

Fermentowane w około 20°C , zacierane w lodówce turystycznej . W anteksowy sposób :) czyli coś w stylu dekokcyjnym . Odebrałem część zacieru o temp 62°C , zagotowałem i wlałem do zacieru głównego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w innych piwach też o ile otworzy się umysł i oderwie od reguł :)

W innych też, ale pytanie tyczyło konkretnie medalowego piwa, więc kolego nie namawiaj do grzechu, bo pójdziesz do ukarania :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne, że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu :)

@anteks

sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne, że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu :)

@anteks

sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l.

Ja cukier daje tylko do belgów , do porterów daje ekstrakt ( ale po tych belgach z cukrem ciśnie mnie pod kopułą następnego dnia :) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne' date=' że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu ;)

@anteks

sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l.[/quote']

Ja cukier daje tylko do belgów , do porterów daje ekstrakt ( ale po tych belgach z cukrem ciśnie mnie pod kopułą następnego dnia :) )

No skoro organizm źle reaguje to nie wolno przesadzać. Ekstrakt wzbogaca jeszcze piwo, cukier zaś "spłyca", a nie lubię jak piwo ma zbyt dużo treści. Inna rzecz jest taka, że żona wprowadziła mi ostatnio znaczne ograniczenia :) (czytaj jedno piwko dziennie), a tu wystarczy do szczęścia jedno 0,6 takiego zmodyfikowanego koźlaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 167 Grodzisz ? warzona 25.05.10

Skład

- wędzony castle 2500g

- pszeniczny 2000g

- lubelski szyszka 150g

 

Zacieranie

- 55°C - 15 min

- 62°C - 15 min

- 72°C - 45 min

 

Gotowanie 80 min

0' - 100g lubelski

60' - 50 g lubelski

 

wyszło okolo 40l 8 blg zadane część 1728 scottish a część "Grodziskimi "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

warka 176 tripel warzona 08.09.10

skład

 

* pilzneński 5000g

* orkiszowy 300g

* carabelg 300g

* marynka granulat 20g

* saaz granulat 10g

* cukier 1000g

 

zacieranie

 

* 80 min w 70-65°C

 

Gotowanie 60 min

 

* 0' marynka

* 45' saaz oraz cukier

 

Wyszło około 23l 19,5 blg. Zadane THG

__________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka

177 stout czekoladowy 14.09.10 ( zainspirowana recepturą Czesa z książki Znakomite Piwa )

pilzneński 4000g

monachijski 400g

wędzony 200g

pszeniczny 200g

caramunich III 200g

jęczmień palony 250g

czekoladowy 200g

orkiszowy 200g

marynka granulat 50g

lubelski szyszka 30g

Zacieranie

68°C - 80 min

 

gotowanie 70 min

- 10' marynka

- 50' lubelski

zadane S-04

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 178 Pszeniczne

skład

- Pszeniczny 2800g

- Pilzneński 1300g

-Lubelski granulat 30g

 

Zacieranie

- 44°C 15 min

- 70-68°C - 70 min

 

Gotowanie 70 min

- cały chmiel na początku

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.