przemo70 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja kiedyś miałem podobnie, ale zauwarzyłem przed wsypaniem słodów, teraz juz pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Przelałem do lodówki, idę filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Warka 217 birimbirimbir Skład - Pilzneński 5000g - Marynka 20g - Lubelski 30g - Birimbirim 170g Zacieranie - 62°C 30 min - 72°C 30 min A jake drożdże ? dolna czy górna fermentacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A jake drożdże ? dolna czy górna fermentacja ? Jeśli przyniosę jeszcze jeden pojemnik fermentacyjny do mieszkania żona mnie eksmituje zadałem gęstwą 2124 Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Warka 216 Stout Przelana na cichą blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 215 Grodzisz przelana na cichą blg 1.5 Dodane 2 łyżeczki żelatyny Edytowane 22 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) .... Edytowane 26 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 218 26.01.12 Skład - Pilzneński 3000g - Monachijski 2500g - biscut 150g - Marynka 15g - Hallertauer 25g Zacieranie - 55°C 15 min - 62°C 40 min - 72°C 50 min Edytowane 26 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Warka 215Grodzisz rozlana z dodatkiem 200g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Warka 216 Stout zabutelkowana z dodatkiem 180g cukru blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Warka 219 Porter Bałtycki\ Skład - Wiedeński 3000g - Monachijski 2000g -Pilzneński 1000g - Karmel jasny 500g - jęczmień palony 250g - Caramunich III 250g - Marynka gran 25g - Lubelski gran 30g - Ekstrakt jasny WES 1,2kg - Ekstrakt ciemny WES 0,5kg Zacieranie Miało być 120min w 70-65°C ale śruta była bardzo zimna i po wsypaniu do wody było 64°C. 7l wlane do garnka i zagotowane, wlane do zacieru głównego temp 72-66°C -120min Gotowanie 70 min 10' Marynka 60' Lubelski i ekstrakt Studzi się... Edytowane 31 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Warka 217 przelana na cichą blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Jak osiągasz taki ekstrakt z takiego zasypu? http://www.wiki.piwo.org/Pils,_Andrzej_Smyk_(anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Z 3.5kg spokojnie można wyciągnąc 20l 12 blg.Przy dekokcji to widocznie wychodzi jeszcze lepiej ps znowu narobię sobie wrogów wśród doświadczonych piwowarów Edytowane 12 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Dlaczego wrogów? Jestem tylko ciekaw jak to robisz. Jaka śruta, gęstość przy zacieraniu, wysładzanie, szybkość wysładzania itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 ps znowu narobię sobie wrogów wśród doświadczonych piwowarów Kategorycznie musisz postarać się o niższą wydajność, bo przy Tobie wychodzimy na początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Z 3.5kg spokojnie można wyciągnąc 20l 12 blg.Przy dekokcji to widocznie wychodzi jeszcze lepiej ps znowu narobię sobie wrogów wśród doświadczonych piwowarów Eee Panie to ledwo 90% wydajności w/g ekstraktywności, to raczej górna półka standardu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 E koledzy, licząc po mojemu to 72%. Nie powiem, chciałbym osiągać takie wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Dlaczego wrogów? Stare dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Obawiałem sie trochę o start drożdży, gdyż niepełna saszetka z datą 2008, rozsypana na powierzchni . Ruszyły po 36godz Przy takiej gestości drożdże chyba mają utrudniony start. Ważne, że teraz można spać spokojnie Pytanie czy saszedka z 2008 roku wpłynęła na opóźniony start brzeczki, czy prawidłowo przechowywana zachowuje swoje właściwości i nawet po pewnym czasie działa prawie jak nowa. Drożdże były ok bo to piwo wygrało swoją kategorie na Słowacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Warka 220 jasne dekokcone skład - Bohemian pilsner 4200g - Marynka gran 20g - Hallertau Trad gran 35g Zacieranie - 55°C - około 1/3 odlana do dekokcji - 70°C 30 min - gotowanie 10 min - wlanie do zacieru głównego 72* 30 min Edytowane 24 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Warka 220 Lekkie jasne skład - Bohemian pilsner 4200g - chmiel - chmiel A nie wystarczyłoby: - słód - chmiel - chmiel ? I tak wszyscy wiedzą o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 To zapewne metodą "Na Bieloka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jak będę wiedział jaki sypnę to zapewne napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Warka 220 Gotowanie 60 min - 0' Marynka 15g - 30' Hallertau 20g - 60' Marynka 5g - 60' Hallertau 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się