Skocz do zawartości

plakacik


BeerGrill

Rekomendowane odpowiedzi

- tabele chmielenia ( gdzieś była na forum taka żółto zielona po angielsku),

- wzory na obliczanie wydajności i alkoholu werska OG-FG oraz BLG.

- schematy zacierania.

- Temperatury fermentacji,

- Tabelka korekty pomiaru blg w zależności od temperatur.

-tabela nagazowania piwa w kegu temperatura/ciśnienie;

- tabelka ze wzorem ilości surowca do refermentacji z przelicznikiem

 

Troche obszerne ale mi by się przydało.

- http://www.wiki.piwo...ów_piw_(tabela)zestawienie stylów piw

 

 

To sie nadaje na osobny plakat ;)

Z reszta :

post-3981-0-92726300-1342462919_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja z chęcią wspomogę projekt merytorycznie.

Swietnie, odezwę się na priv.

 

Reszta jak najbardziej. Tak przepisuję ten oryginalny i coraz bardziej widzę że większość, to tam mało potrzebne rzeczy, więc lepiej zrobić swoje.

 

@Lusterko - Gdybyś mógł od razu jakimiś linkami zapodać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja dodaję wydajność - link http://www.wiki.piwo...jności_warzelni

 

tu masz m.in tabele nagazowania w kegach - http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/

korekta odczytu blg w zależności od temp - http://tinypic.com/v...pic=1686c7q&s=5

zacieranie http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Obliczanie zawartości alkoholu http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

 

post-3981-0-96256400-1352485448_thumb.png

 

Tabela chmielenia - fajnie jak by ktoś to spolszczył ;)

Edytowane przez Lusterko87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ale to można umieścić jako tło

Jako tło nie koniecznie, ale można wstawić jak znajdzie się miejsce. Ogólnie graficzna stroną to się będzie można zająć, jak już się będzie miało treść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ta tabela do chmielenia po prawej sugeruje chmielenie przy gotowaniu a po lewej na zimno?

Tabelka po lewo to "normalne" chmielenie z chłodzeniem, a po prawo "NO CHILL" - czyli brak chłodzenia. I chcą tu przekazać, że nawet jeśli tu chmiel wrzucisz tylko na 20minut gotowania to i tak będzie to chmielenie "na goryczkę".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli : syrfjdkgqkdf_t.jpg

 

Teraz pytanie co oznacza FWH 30m IBU ?

Co oznacza w tym przypadku transfer ?

Dry Hop to chmielenie na zimno tak ?

FWH to First Wort Hopping czyli chmielenie brzeczki przedniej, ale patrząc na tą tabele to przypuszczam, że będzie to chmielenie po wyłączeniu gazu - w browarze powiedziano by, że chmielenie podczas whirlpool'a.

 

Edit: Kolega WiHuRa, ubiegł mnie o minutkę ;)

Edytowane przez Rafek00
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a to 30m IBU ? i transfer ?

Transfer to zapewne wyłączenie grzania.

"FWH 30m IBU" to chmielenie brzeczki przedniej a goryczkę liczyć tak jakby to było gotowane przez 30minut.

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam linka z pociętym plakatem, bardziej edytowalnym. Może się coś nada z tego do przetłumaczenia.

https://docs.google.com/document/d/1dNcjfIlK7_guW2Evae0qRfezJ5nYmMIX-UXukAjBGvk/edit?usp=sharing

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.