zgoda Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Na to wystarczy mycie domestosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Z okazji Dnia Niepodległości umyliśmy i sobie z ekipą jakieś 6-7 krat butelek. Udało się jeszcze uwarzyć 19 butelek pożywki dla drożdży 6BLG. Warka #011/13 Codzienne fermentor "B" zlany na cichą, jak narazie piwo wydaje się strasznie mętne jak dla mnie. Udało się zdegustować Dry Stouta z warki #07/13 trochę za mało czekoladowe/ palone jak na mój gust, już wiadomo że piwo będzie powtórzone za jakiś czas Warka #005/13 Pale Ale chyba złapała jakieś dzikuny strasznie się pieni ucieka z butelki i śmierdzi drożdżami na kilometr. Kilka butelek zostawiłem może się poprawi a jak nie cóż "Mała strata - krótki żal". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Warka nr 11 zakapslowana wyszło 64x 0,5 mniej więcej po połowie na 2565 i US-05 BLG końcowe nie zmierzone zapomnieliśmy / spieszyło nam się. Do refermentacji poszło 118g cukru na fermentor Planowane nagazowanie 2,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Czytam o waszych poczynaniach i zawsze mi się nastrój poprawia. A ja myślałem że to w moim życiu panuje nieład i haos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Produkcją chodu to ja się zajmuje w wolnych chwilach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ja tam zawsze mierzę Blg przy butelkowaniu, bo probówkę wypijam. kubarep 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja za to wypijam próbkę z próbówki, ale jak kto woli, jak komuś smakuje próbówka to nie widzę przeciwskazań ;-) ;-) ;-) Bielo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) No to wracamy do prowadzenia kajecika. #22 Single Hop Iunga warzone 18.08.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński IREKS 5kg Karmelowy 30 Strzegom 0,2kg Chmiele: Iunga 11,9% AK 55g Drożdże: Gozdawa U.S West Coast Schemat zacierania: 64°C - 50' 73°C - 50' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 6+7+4l 78°C Wysładzanie bez problemów Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 30g 60min 15g 20min 10g 0min Pierwsze podejście do drożdży Gozdawa i słodu z Ireksa Termostat w lodówce ustawiony na 16°C Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Po tygodniu w 16°C z 13.8 Brix zrobiło się 10,5 szału nie ma termostat przestawiony na 18°C dam mu jeszcze parę dni, możne tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Na dzień dzisiejszy zeszło do 7,8° Brx co po korekcie daje 3,5°BLG i 4,7% w niedziele idzie na cichą. EDIT 01/09/2014 Warka #22 poszła na cichą przy 6,8 brx co po korekcie daje 2,66 blg i 5,1% Edytowane 1 Września 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Warka #22 rozlana do butelek 13/09/2014 przy 6,9Bx. Wyszły 44 butelki do nagazowania poszło 150g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 #23 Citra Pils warzone 14.09.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński Bruntal 5kg Carahell 0,2kg Chmiele: Citra 35g Amarillo 15g Drożdże: Fermentis Saflager W-34/70 świeża saszetka Dodatki inne: 4l wody RO Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: uzupełnić Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Uzupełnić Zacierane na bardzo rzadko 15l kranówki +4l RO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Mili Państwo chciałbym przedstawić koncepcje mechanizacji śrutownika code name Mixer 3000. [media] [/media]Niestety lampa ostrzegawcza zwana także kogutem nie ma sygnału dźwiękowego. Generalnie śrutuje się łatwo szybko przyjemnie i prawie bez kurzu. Patent na lej zasypowy z 5 galonowej butli podpatrzony u Shootera. Edytowane 16 Września 2014 przez Jarzyn_waleczny cml, FurioSan i WiHuRa 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Ostatnio przy śrutowaniu u nas zastanawiałem sie przy jakich obrotach wiertarki, szlag trafi elementy ruchome srutownika. Widze że sporo wytrzymuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Niestety lampa ostrzegawcza zwana także kogutem nie ma sygnału dźwiękowego. musisz dzwięki rytualne wprowadzić, może jakieś Didgeridoo albo przynajmniej Kobza ( nie mylić z Dudami) czy Bałałajka ewentualnie Burczybas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dźwięki rytualne to wydaje wiertarka. Co do elementów ruchomych wszystkie są do kupienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Jak wsadziłeś tą małą butlę na żarnik ? Przeciąłeś i na wcisk ? Nie sypie bokiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dokładnie tak przeciąłem i na wcisk trzeba wymieniać co parę warek, myślę że bańka pet 10l byłaby lepsza ale jakoś taka nie chce mi wpaść w ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Rozumie, że zdejmujesz ją do czyszczenia na każdym razem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Tak, dlatego dość szybko się zużywa ale to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Spirorura bodaj 180 lub 20mm też daje rady i można ją fajnie dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 #24 100 i jeden Izraelitów warzone 04.10.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński Bruntal 5kg Karmelowy 30 Strzegom 0,35kg Chmiele: Topaz [16%AK] Drożdże: Gozdawa US West Coast świeżo uwodniona saszetka Schemat zacierania: 64°C - 40' 71°C - 40' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 17l 75°C Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 40g 60min 20g 30min 20g Whilpool 50°C W sumie wyszło 25l 11,5blg ostatnia porcja chmielu miała iść na po wyłączeniu palnika przez pomyłkę poszła do chłodzenia w 50°C. Miało być 12 blg ale dodaliśmy trochę za dużo wody po gotowaniu Znowu się wszystko przedłużyło przez awarię grzałki trzeba kupić nową albo lepiej od razu dwie. Kadź filtracyjna dorobiła się ubranka z maty za grzejnikowej. Czerwony kranik zakończył swój żywot oczywiście zaraz po zakupach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Warka #23 zeszła do 5,9 Brx co po korekcie daje 2,28 BLG co daje 4,3% alku. Wyszło 50x0,5 Nagazowanie:160g cukru w litrze wody Następnie Saison i AIPA. Edytowane 21 Października 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) #26 Saison warzone 26.10.2014 Surowce fermentowalne: 2,7kg pilzneński 0,8kg wiedeński 0,7kg pszeniczny 0,25kg carahell 0,25kg caraaroma 0,1kg zakwaszający Chmiele: Marynka [9,5%ak] 30g Saaz 30g Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu 1l starter z mieszadła. Dodatki inne: glukoza 0,3kg curacao 25g Schemat zacierania: 64°C - 60' 72°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 16l 78* Czas gotowania: 65 Schemat chmielenia: 60' 30g Marynki 45' 20g Saaz 25g Curacao 0' 300g glukozy 10g Saaz Receptura Dori (5g Curacao więcej) Wyszło 21,5l 14,5°Blg Słody ześrutowane trochę za drobno więc filtracja dość powolna. Raczek jeszcze raz dzięki za gęstwę! Edytowane 27 Października 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Na zdrowie... Niech dobrze pracują drożdżaki arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się