Pan Łyżwa Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 powrót do garów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 #102 Hoppy Kölsch warzone 12.04.2018 Surowce fermentowalne: Pilzneński 4,2kg Pszeniczny 0,5kg Płatki orkiszowe 0,4kg Chmiele: Iunga 20g Cascade 10g Centennial 16g Drożdże: WY2565 Kolsch gęstwa od @rkkr Schemat zacierania: 54°C - 10' 63°C - 40' 73°C - 15' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Iunga 60' Cascade 5' Centennial 1' Miał być typowy Kölsch, ale nie było niemieckich chmieli, więc brałem co było. Miał być mech irlandzki, albo Whirlfloc ale zapomniałem. Wyszło 24l 12°BLG Fermentacja w garażu 16-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 #103 Summer Ale warzone 15.05.2018 Surowce fermentowalne: Pale Ale 3,5 kg Pilzneński 1 kg Carapils 0,5 kg Pszeniczny 0,25 kg Chmiele: Iunga 25g Citra 20g Amarilo 15g Drożdże: US-05 świeża saszetka Dodatki inne: Mech irlandzki Skórka z pomarańczy na zimno. Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: OK Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Iunga 60' Citra 5' Amarillo na whirlpool Reszta amerykańców w partiach na zimno. Wyszło 25l 11,5°Brix Fermentacja w lodówce 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 #104 Karmelkowy Wit warzone 25.05.2018 Surowce fermentowalne: Pilzneński 3kg Pszenica niesłodowana 2kg Owies niesłodowany 0,5kg Carapils 0,5kg Chmiele: Hallertau tradition 25g Drożdże: FM20 białe walonki 1,3l starter Dodatki inne: Kolendra 15g w dwóch dawkach Curacao 15g Mech irlandzki Otarta skórka z 3 pomarańczy Schemat zacierania: 55-54°C - 10' 63-61°C - 30' 73-71°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: OK Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Całość na 60' Wyszło ok 28l 12°Brix Fermentacja w garażu Carapils przez pomyłkę. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Warka #103 wygrała 3 edycję Toruńskich Bitew Piwnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 9 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Warka #103 wygrała 3 edycję Toruńskich Bitew Piwnych. Gdzie można kupić autograf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 29 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Warka #103 wygrała 3 edycję Toruńskich Bitew Piwnych. Kiedy warzenie w Aleksandrowie jest planowane i jak szeroko piwo będzie dostępne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Jeszcze raz Gratulacje !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 @FurioSan uiścisz przelew to Ci osobiście wyślę, a jak wysokość przelewu będzie odpowiednia to przyjadę Ci osobiście dłoń uścisnąć. @zasada Warzenie będzie za jakieś 3-4 tygodnie, co do szerokości dostępności to nie mam pojęcia. @akoss3 Podziękował! zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Zjawił się Jarzyn w Solcu i dostałem od niego 3 browarki na posmake. W końcu wczoraj zdegustowałem piwo które wygrało konkurs CK, ostatnio trochę zalatany jestem degustacja Summer Ale Po otwarciu butelki mocne syknięcie, zapach z butli przepiękny w aromacie czuć cytrusy jakby trawę cytrynową, pomarańcz, grejfruty. Podczas nalewania piana drobno pęcherzykowa długo się utrzymująca, lekko mętnawe kolor ciemno żółty coś jak w piwie triple blond. Najlepsza część, wzięcie trunku do ust oszołomienie niesamowity smak, dobry balans chmiel długo nie zalega na języku świetnie się pije, idealne na lato i na imprezy ;D Co prawda daleko mi do jakiegoś znakomitego sensoryka, ale jak dla mnie nie bez powodu zajęło to piwo I miejsce. Jeszcze raz dzięki Krzychu że mogłem skosztować tego wykwintnego trunku Ps. jeszcze 2 butelki innego stylu ciekawe co tam będzie się działo. Edytowane 18 Lipca 2018 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Chwile mnie nie było, pora zacząć uzupełniać notatki. #106 Lambic warzone 07.04.2019 Surowce fermentowalne: Pilzneński [Viking Malt] 6kg Pszeniczny [Bestmalz] 4kg Chmiele: 20 g jakiegoś chmielu z 2016, dodatkowo wietrzony przez 3 tygodnie w temperaturze pokojowej Drożdże: Fermentis s-33 po 1 uwodnionej saszetce na wiadro. Do balonu WY 3278 Belgian Lambic Blend Schemat zacierania: 55°C - 10' 66°C - 45' 72°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 23l wody do wysładzania filtracja bez zarzutu Czas gotowania: 35 Schemat chmielenia: Cały chmiel na początku gotowania Wyszło 44l 13°Brix Wydajność wyliczona przez BS2 na poziomie 80% Dyskusje nad tym jakie owoce dodamy trwają, ale mamy czas. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nie chce mi się przeklepywać receptury wrzucę sobie plik z BS3. japa.bsmx105 JarzynAPA American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0526) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 42l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 9.8kg Pale Ale (Malteurop) - Malteurop (6 EBC, 95.9%) 0.42kg Pszeniczny jasny (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 4.1%) 20g Simcoe 13AA (12.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Iunga 11AA (5.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g Sabro 15AA (23.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 30g Citra 12.3AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 15min 70g Ekuanot szyszka 15.5AA (22.4IBU) granulat - Whirlpool 25min 40g Sabro 15AA (14.5IBU) granulat - Whirlpool 25min Wyeast Labs American Ale 1056 2019-03-31 DCL/Fermentis Safale American US-05 2019-03-31 Zacieranie: Bialkowa (Infuzja 4min) 55°C 5min Dodano 26l wody 61°C Maltozowa (Podgrzewanie 4min) 64°C 25min Dekstrynujaca (Podgrzewanie 4min) 72°C 25min Wygrzew (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: 28.03.2019 zacierane w 66° w dół, przerwa 15min w 72°, wrzucona pszenica bo zapomnieliśmy wygrzew 78° zajebiście wysoka wydajność albo źle policzony słód, trzeba było rozcieńczać 3.5l litra wody, po 1.75l do obu fermentorów 2 fermentory po 21.5l, 14°BLG, start 3:00 fermentor 1 - US-05 fermentor 2 - Wyeast 1056 American Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 #107 Porter wędzony warzone 30.04.2019 Surowce fermentowalne: Pale ale [Mep] 8kg Wędzony bukiem [Steinbach] 3kg Wędzony bukiem [CastleMalting] 1kg Czekoladowy 400 [Viking] 1kg Czekoladowy 1200 [Viking] 0,5kg Chmiele: Iunga 60g Drożdże: US-05 gęstwa po apa (20l) WY1056 gęstwa po apa (19l) Schemat zacierania: 67°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 27l wody do wysładzania, filtracja bez problemów. Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Notatki: Wyszło 39l 21°Brix Drugie podejście do klonowania Alaskana, piwo uwarzone na finał IV edycji Toruńskich Bitew Piwowarów. Miała być Carafa II Special, ale nie zabrałem z domu więc zastąpił ją czekoladowy 1200 wymoczony dodany, do filtracji. Zacierane w 2,8l/kg słodu, keg zalany po rant. Wydajność wyliczona w BS3 na poziomie 88% Fermentacja w garażu. jakieś 16-17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Warka #106 Lambic zjechała do 3°Brix, oba wiadra zlane do balonu, zadany blend WY 3278. Postoi sobie tak ok roku, po tym czasie dodamy owoce, wiśnie deserowe i mirabelki. Z nowości w browarze zamrażarka skrzyniowa na 2,5 fermentora. Edytowane 25 Maja 2019 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 #108 Sweet Stout warzone 08.12.2019 Surowce fermentowalne: Pale ale [Viking] 8,5kg Czekoladowy 400 [Viking] 0,5kg Czekoladowy 1200 [Viking] 0,5kg Jęczmień prażony 0,8kg Chmiele: Iunga 20g Drożdże: WY 1084 do obu wiader świeże Dodatki inne: Laktoza 1kg Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 76°C - 15' Wysładzanie i filtracja: Po regulacji śrutownika bez problemów Czas gotowania: 50 Schemat chmielenia: Cały chmiel na początku gotowania Notatki: Wyszło 40l 15°Brix Czas pracy 5h Schłodzone w 10min do 16°C Fermentacja w garażu. Receptura podobna do piwa uwarzonego kiedyś na bitwę piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Warka #106 Lambic po 7 miesiącach i 4 dniach od zadania blendu prezentuje się tak. Glowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 @FurioSan i inni zainteresowani czy warzę, wczoraj z browarem Szwagowe zainaugurowaliśmy sezon piwowarski. Irish Red Ale było warzone szczegóły tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 20:29, Jarzyn_waleczny napisał: @FurioSan i inni zainteresowani czy warzę, wczoraj z browarem Szwagowe zainaugurowaliśmy sezon piwowarski. Irish Red Ale było warzone szczegóły tu. podpiwek byś zrobił a nie jakieś wynalazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się