keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Witam, Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować. Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone. No dzięki za tę superpozytywną informację, już była spora panika u mnie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Będzie wytrawne i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Będzie wytrawne i tyle. Wytrawne, to w sumie ok. Mam nadzieję, że już nic nie spie... przy chmieleniu Edytowane 16 Marca 2013 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) IRA to piwo mało ryzykowne. Głównie dlatego, że nie ma charakteru, wystarczy za dużo nie kombinować i powinno się udać. Jedyne co zepsuć można, to kolor. Dość ciężko jest uzyskać ładną czerwień. Edytowane 16 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą? EDIT. "IRA to piwo mało ryzykowne." właśnie dlatego je wybrałem na pierwszą warkę Mam tylko nadzieję, że będzie choć trochę podobne do Kilkeny, bo to mi akurat smakowało. Edytowane 16 Marca 2013 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) a nawet bez pokrywki. Edytowane 16 Marca 2013 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą? Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą? Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę. No to jest intensywne. Dzięki Wam za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Ważne żeby było intensywne, ale podczas wrzenia odparowują pewne związki chemiczne, których w gotowym piwie nie powinno być (chodzi głównie o to, żę w słodzie są prekursory DMS'u, które podczas ogrzewania przechodzą w ten jakże pięknie pachnący związek i podczas gotowania ten związek powinien "uciekać" wraz z parą wodną). Czyli ma być i intensywnie i odsłonięte. Ja robię tak, że gotuje się bez przykrywki, a raz na jakiś czas przykrywam całkowicie, wtedy intensywność wzrasta i odkrywam. Tak czy inaczej, życzę powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Witam, Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować. Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji. Ja w przyszlym tygodniu - pierwsza warka z zacieraniem i wlasnie IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Nie to i nie tu mi się wpisało. Edytowane 17 Marca 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 To ciekawe - moja pierwsza warka z zacieraniem (jakiś czas temu) to też była IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem. Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem. Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie Nie wiem ile zakładałeś Blg, ale następnym razem możesz spokojnie rozcieńczyć wodą do żądanej gęstości. Ja jako, że mam dobrą wodę używam po prostu wody z kranu. Z drugiej zaś strony ktoś może zarzucić, że to prawie HGB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 A ja zrobiłem 23l. 10Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l. zakładając ze chcemy 12 blg to (15-12)/12 * 17l =4,25 l wody trzeba dolac, a jak dolejesz do 20l to będziesz mial ok. 12 ,8 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się