qub Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Witam, Przygotowałem brzeczkę z zestawu surowców: Słód Mild 3kg Słód Crystal 0,5kg Słód Chocolate 0,15kg Chmiel Fuggles brzeczka miała 10* BLG schłodzona do 25°C i zadane drożdże (FERMENTIS SAFALE S-04), które 2h wcześniej wystartowałem w szklance z woda o 20°C Po 6-8h pojawiło się bulgotanie w rurce fermentacyjnej ale 5-6x bulgneło i koniec powtórzyło się to w coraz dłuższych odstępach czasu 5h+ Teraz mija 43h, zerknąłem po pokrywę i wygląda na to że 3/5 fermentatora pokryte jest pęcherzykami powietrza takimi na 2-3mm ale piany brak. Rurka fermentacyjna nie drgnęła od 8 rano Proszę o pomoc ekspertów. Obstawiam albo jestem b.niecierpliwy jak każdy pierwszy piwowar albo zakażone piwo. PS. jak uchyliłem pokrywę fermentatora to zapach był ładnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji (nieszczelność pokrywy i/lub uszczelki) generalnie to moze byc juz po burzliwej i teraz tylko delikatna pianka bedzie unosic sie na wierzchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jest. Natomiast jego brak nie jest wyznacznikiem braku fermentacji. Dżedży Dudek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Super! Sprawdzę za 2dni poziom BLG i sie okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tak jak pisali koledzy nie zawsze "bulga", ja na przykład nie słyszałem ani razu podczas burzliwej:P A wyszło ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Super! Sprawdzę za 2dni poziom BLG i sie okaże Nie za często chcesz otwierać pokrywę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Jest. Nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Jest. Nie jest. rozwiń myśl żeby pytający mógł cokolwiek wywnioskować z Twojej wypowiedzi Dżedży Dudek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czy jak nałożysz rurkę fermentacyjną na wodę gazowaną to zaczyna ona fermentować? Piwo może się odgazowaywać, szczególnie lagery, jeśli wzrośnie temperatura. I nie oznacza to fermetnacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Czy jak nałożysz rurkę fermentacyjną na wodę gazowaną to zaczyna ona fermentować? Piwo może się odgazowaywać, szczególnie lagery, jeśli wzrośnie temperatura. I nie oznacza to fermetnacji. Dokładnie o to mi chodziło, gry wzrasta temperatura, maleje rozpuszczalność dwutlenku węgla w wodzie (piwie), wydziela się on do przestrzeni nad piwem i może powodować ruch w rurce. Podobnie jak wywołane zmianami temperatury rozszerzanie się samego gazu nad piwem, lub nawet termiczne odkształcenia wieka, które może się wybrzuszyć/wklęsnąć i dać taki sam efekt. Po mocniejszym odkręceniu kaloryfera w moim pokoju "ożywiło" się piwo stojące trzeci tydzień na burzliwej. W skrócie, jest to kolejny dowód na to, że "bulkanie" jest słabym wyznacznikiem czegokolwiek, chociaż czasem bywa pomocne, jeżeli sprawdziło się szczelność zbiornika. Do autora - obserwując fermentację lepiej analizować tworzenie się piany (którą widać po przyświeceniu w bok wiadra) i, co już zostało wielokrotnie powiedziane, cierpliwie czekać, być dobrej myśli i nie zaglądać Trzymam kciuki! Edytowane 20 Marca 2013 przez nachteil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Dzięki wszystkim za informacje! Po przelaniu do fermentatora otworzyłem tylko raz wieko a raczej je rozchyliłem. Chce sprawdzić poziom BLG zlewając trochę piwa przez kranik spustowy, więc nie będzie ingerencji z zewnątrz. Zmierzyłem przed chwilą temperaturę termometrem zbliżeniowym i na 4x wykonane pomiary każdy pokazał 19,1°C. Jeśli chodzi o pianę to podświetlałem wiadro latarka LED i piany wcale nie widać @update Nie wytrzymałem i sprawdziłem, jest 5 BLG sporo osadu wypłynęło przy zlewaniu do menzurki.Zapach piwa, smak płaski (jestem amatorem i nic nie wyczułem specjalnego), posmak lekko kwaskowaty (spodziewałem się lekkiej słodyczy).Następna próba w niedzielę. Proszę o wasze zdanie na temat mojego testu. Kiedy powinienem butelkować i czy jest sens (bo może popsuło się) Edytowane 20 Marca 2013 przez qub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Butelkować gdy: 1. Końcowe Blg wynosi najwyżej 1/3 początkowego 2. Nie zmienia się przez 2-3 dni. Poza tym - zeszło ci z 10 do 5 w ciągu dwóch dni. W tak krótkim czasie to raczej nie ma sensu mierzyć (zwłaszcza na początku) ani myśleć o butelkowaniu. Na wszystko przyjdzie pora. Z opisu wynika że wszystko idzie jak trzeba. Zapachem i smakiem na razie się nie przejmuj. Edytowane 20 Marca 2013 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Super, w takim razie czekam do niedzieli i robię test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Piany dalej brak, zrobiłem zdjęcie z ciekawości. Jak myślicie, wszystko jest ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) edit Nie doczytałem od początku tematu Resztki piany raczej wygląda ok. Edytowane 22 Marca 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ślady drożdży na ściankach nad taflą piwa sugerują, że już jest po wszystkim. Oczywiście przytrzymaj tak do pełnego tygodnia chociaż dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Martwi mnie że dalej mam test bliżej granicy 5 BLG ale w sumie to piwo chyba powinno być lekko słodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Nie wiem dokładnie, jak to jest z tymi drożdżami S-04, ale zrobiłem na nich dwie warki i obie zeszły do 5BLG. Jedna (bitter) z 10, druga (stout) z 15. Te drożdże chyba głęboko nie odfermentowują, ale to nie znaczy, że już po wszystkim, bo sposób zacierania też jest istotny. Robiłeś test odfermentowania? Mimo wszystko, zostaw piwko, niech sobie spokojnie fermentuje, w sumie nie musisz robić cichej, tak mnie się wydaje, bo te drożdże mocno flokują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Kwestia jeszcze ekstraktu początkowego. 5blg z 10blg to bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Jutro zaczne test odfermentowania i zobaczymy za kilka dni. Nie mam pojecia co to znaczy że drożdze mocn flokują (nic nie wygooglowalem sensownego). Co sądzicię o dalszej fermentacji, jak długo trzymać, czy przelewać na cichą czy nie, może butelkować i czekać jak tak to ile czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Jutro zaczne test odfermentowania i zobaczymy za kilka dni. Jak to jutro zaczniesz? Z fermentującej już brzeczki? Nie mam pojecia co to znaczy że drożdze mocn flokują (nic nie wygooglowalem sensownego). http://www.wiki.piwo.org/Flokulacja Co sądzicię o dalszej fermentacji, jak długo trzymać, czy przelewać na cichą czy nie, może butelkować i czekać jak tak to ile czasu? Czekaj, spokojnie, nie od razu Kraków zbudowano, natury nie powinno się poganiać. Możesz robić cichą, nie musisz, ja jak robiłem bittera na tych drożdżach, to cichą zrobiłem, piwo wyszło bardzo klarowne, osad drożdżowy na dnie butelki był nieduży, zwarty i zbity. Natomiast przy stoucie pominąłem cichą, przedłużyłem fermentację burzliwą, potrwało to w sumie 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Jutro zaczne test odfermentowania i zobaczymy za kilka dni. Nie mam pojecia co to znaczy że drożdze mocn flokują (nic nie wygooglowalem sensownego). Co sądzicię o dalszej fermentacji, jak długo trzymać, czy przelewać na cichą czy nie, może butelkować i czekać jak tak to ile czasu? http://www.wiki.piwo.org/Flokulacja Tu masz wyjaśnienie flokulacji. Generalnie im większa tym lepiej, bo mniej paprochów Ci będzie pływać kolego. Przy okazji pozdrawiam krajana... Slonx - byłeś szybszy - uznanie! Edytowane 22 Marca 2013 przez rtyqwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Czy jak nałożysz rurkę fermentacyjną na wodę gazowaną to zaczyna ona fermentować? Piwo może się odgazowaywać, szczególnie lagery, jeśli wzrośnie temperatura. I nie oznacza to fermetnacji. Dokładnie o to mi chodziło, gry wzrasta temperatura, maleje rozpuszczalność dwutlenku węgla w wodzie (piwie), wydziela się on do przestrzeni nad piwem i może powodować ruch w rurce. Podobnie jak wywołane zmianami temperatury rozszerzanie się samego gazu nad piwem, lub nawet termiczne odkształcenia wieka, które może się wybrzuszyć/wklęsnąć i dać taki sam efekt. Po mocniejszym odkręceniu kaloryfera w moim pokoju "ożywiło" się piwo stojące trzeci tydzień na burzliwej. W skrócie, jest to kolejny dowód na to, że "bulkanie" jest słabym wyznacznikiem czegokolwiek, chociaż czasem bywa pomocne, jeżeli sprawdziło się szczelność zbiornika. Zapomniałes jeszcze o promieniowaniu kosmicznym, które powoduje jonizację płynu i większe wydzielanie gazów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Co sądzicię o dalszej fermentacji, jak długo trzymać, czy przelewać na cichą czy nie, może butelkować i czekać jak tak to ile czasu? Ja po zadaniu drożdży przez tydzień zapominam całkowicie o piwie, ewentualnie sobie popatrze od zewnątrz czy widać jakąś czapę drożdżową i Tobie proponuję to samo. Jak się zagląda to tylko się człowiek stresuje stresując przy okazji też drożdże. Zmierz po pełnym tygodniu odfermentowanie i wtedy będziemy myśleć. Generalnie im większa tym lepiej, bo mniej paprochów Ci będzie pływać kolego. No chyba, że robimy hefe-weizena czy coś w ten deseń Edytowane 22 Marca 2013 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Czekam do poniedziałku i przelewam na cicha fermentacje. Przed świętami sprawdzam i butelkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się