keysym Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Cześć, Jako że jestem świeży ( dopiero jedna warka z zacieraniem) mam do Was prośbę o sprawdzenie, czy poniższa receptura dami dunkelweizena i czy będzie on pijalny Słody: - Château pszeniczny monachijski (14-16 EBC)- 3 kg - Château Monachijski (25 EBC)- 1 kg - Cara-amber 70 EBC Weyermann- 0.75 kg - Château Czekoladowy (900 EBC)- 0.25 kg Chmiele: - Hallertau Mittelfrüh 50g (granulat) Drożdże: WB-06 ( czy lepiej Mauribrew Weiss?). Zacieranie: - 42* przez 60min - 55* przez 15 min - 64*-62* przez 30 min - 72* przez 30 min Chmielenie: - 35 g na 60 min - 15g na 15-10 min Edytowane 21 Marca 2013 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 pilzneńskiego brak ? Mój Dunkel na podstawie receptury z BA: monachijski typ II 0.6kg, pilzneński 1.4, czekoladowy 0.05 carawheat 0.2 pszeniczny jasny 2kg robiłem na WB-06 zacieranie bez białkowej wydłużona dekstynująca o 10' względem maltazowej, chmielu bym dał tak z 30g podsumowując wyszedł pyszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Receptura jest robiona na podstawie jakieś książkowej i w niej nie było pilzneńskiego. Ze wzgledu, że nie mam wagi muszę zaopatrywać się w sklepach tak, żeby dobijać do pełnych kg, lub innych jednostek handlowych (typu 250g) . Może z chmielem faktycznie przedobrzyłem, w takim razie dam go ok. 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Ja bym dał mniej tego karmelowego tak co najmniej 3 razy mniej. Dodatkowo przy 250g ciemnego strzegomia możesz mieć akcepnty palone w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Przerwę w 42C skróciłbym do 20min., ominął w 55C, chmielu dał max 30g i wszystkie wrzucił na początku gotowania, drożdże Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Przerwę w 42C skróciłbym do 20min., ominął w 55C, chmielu dał max 30g i wszystkie wrzucił na początku gotowania, drożdże Mauribrew Weiss. Dzięki, poprzeglądałem forum i widziałem sporo opinii, że dłuższa przerwa w 42C dodaje aromat goździków, stąd aż taka długość. Czy przy 20 min da się wydobyć te aromaty? Co do chmielu to tak zrobię. Ja bym dał mniej tego karmelowego tak co najmniej 3 razy mniej. Dodatkowo przy 250g ciemnego strzegomia możesz mieć akcepnty palone w smaku. Czy masz jakąś propozycję czym zastąpić ten cara-amber, bo chciałbym utrzymać mniej więcej 5-cio kilogramowy zasyp. W takim razie ile proponujesz czekoladowego, żeby nie było posmaków, a był kolorek ? Edytowane 21 Marca 2013 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Czekoladowego zdecydowanie za dużo, myślę że 50g to max, a w zasadzie można pominąć, nie każda ciemna pszenica jest bardzo ciemna, można też dać trochę jakiegoś ciemnego karmelowego np. Special B. Caraamber też raczej za dużo, 0,5kg to max, a w zasadzie lepiej to dać 0,25kg karmelu. Edytowane 21 Marca 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) To reasumując: - 3 kg pszenicznego - 1,5 kg monachijskiego - 0.25 kg caramber - 0.25 kg Special B - 30g chmielu - wb06/mauribrew weiss Tak będzie ok? Edytowane 21 Marca 2013 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Dzięki, poprzeglądałem forum i widziałem sporo opinii, że dłuższa przerwa w 42C dodaje aromat goździków, stąd aż taka długość. Czy przy 20 min da się wydobyć te aromaty? Co do chmielu to tak zrobię. Zawsze robię 20 minut i goździków jest wystarczająca ilość (44C to jest optimum w tej przerwie). Ponoć po 20 minutach powstawanie kwasu ferulikowego znacznie maleje. Jest jeszcze ryzyko pogorszenia piany bo przerwa ferulikowa pokrywa się częściowo z przerwą białkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Będzie dobrze. Ja bym celował w 13°Blg, bo ciemne pszenice wolę bardziej treściwe, ale tak też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Drożdże: WB-06 ( czy lepiej Mauribrew Weiss?). Jak dla mnie to zdecydowanie lepiej kangury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 To reasumując: - 3 kg pszenicznego - 1,5 kg monachijskiego - 0.25 kg caramber - 0.25 kg Special B - 30g chmielu - wb06/mauribrew weiss Tak będzie ok? Myślę, że tym razem Special B za dużo. Ja bym nie dał więcej niż 100g, może nawet ciut mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Hmm... tyle słodu pszenicznego w zasypie... filtracja/wysładzanie na oplocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Filtracja na oplocie, w sumie pszenicznego jest około 60%,więc mam nadzieję,ze jakoś pójdzie. Jeszcze z tydzień swą i zdań relacje jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się