Marusia Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) Rozpoczynam zapisy! W tym roku za pomocą formularza na stronie internetowej Warsztatów, żeby nie było zamieszania, że się jedni zapisali na piwoorgu, drudzy na browarbizie, a inni i tu i tu http://www.wrowar.pl....dla-piwowarow/ UWAAAGAA!!! Potrzebni są 3 piwowarzy, najlepiej z dowolnym wykształceniem wyższym technicznym, do pomocy przy przygotowaniu eksperymentu do pierwszego wykładu. Ochotnicy będą musieli się pojawić pół godziny wcześniej. W nagrodę za poświęcenie otrzymają talon na posiłek i pewnie coś jeszcze w ramach niespodzianki. Zgłoszenia w temacie lub do mnie na PW. Czy enzymy naprawdę istnieją? – prowadzący: dr Zbigniew Jarząbek 11 maja 2013, godz. 9.30-11.00 1. Przygotowanie eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów (eksperyment przeprowadzany w tle w trakcie wykładu) 2. Podstawy biochemii (cukry, białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe, wiązania chemiczne, stereochemia) 3. Podstawy enzymologii (trochę historii, co to jest enzym, budowa, działanie, regulacja aktywności) 4. Skąd się biorą enzymy w procesie zacierania (co zawiera ziarniak i jak przebiega słodowanie) 5. Praktyczna enzymologia na przykładzie procesu zacierania (działanie alfa i beta amylazy) 6. Dodatki enzymatyczne w browarnictwie (enzymy egzogenne) 7. Omówienie wyników eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów Sekrety udanej fermentacji - prowadzący: Marcin Chmielarz (Mason) 11 maja 2013, godz. 11.30-13.00 1. Podstawy fermentacji 2. Chemia procesu 3. Biologia drożdży piwowarskich 4. Czynniki abiotyczne wpływające na przebieg fermentacji 5. Przygotowanie drożdży 6. Warunki udanej fermentacji 7. Dynamika fermentacji 8. Fermentacja mocnych piw 9. Stres w czasie fermentacji 10. Flokulacja 11. Zakażenia 12. Wady wynikające z błędów 13. Refermentacja Koszt 1 wykładu: 30,75 zł Koszt 2 wykładów 49,20 zł Edytowane 25 Marca 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 a biotechnolog może być? jak tak to się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłaszam się do eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 I ja się zgłaszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Już mi się Cyneq na bratnim forum zgłosił, zatem zapisuję Banitę, Leszcza, Cynqa i Yarro jako rezerwowego:) Uwaga - skucha: Właśnie dowiedziałam się od księgowej, że w naszym ukochanym kraju szkolenia obecnie też są obarczone podatkiem VAT 23%. W związku z tym niestety muszę podwyższyć cenę za szkolenia o VAT - wszystkim, którzy się zgłosili wyślę skorygowane wyliczenia: Cena z VAT: 1 wykład: 30,75 zł 2 wykłady: 49,20 zł Niniejszym edytuję pierwszy post i poprawiam. __________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Poproszę o podanie całych danych do przelewu czyli adresu, kodu pocztowego i miejscowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Ja oraz znajomy ART200 zgłaszamy chęć uczestnictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Domyślam się, że jak ktoś podejmie decyzję o uczestnictwie/nie uczestnictwie w festiwalu gdzieś w drugiej połowie kwietnia, to już już będą wszystkie miejsca zaklepane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) W zeszłym roku było grubo ponad 50 osób zapisanych, wiadomo cześć nie przyszła, część nie zapłaciła, więc się możesz spróbować się zapisać w połowie kwietnia może będą jeszcze miejsca na któryś z wykładów Edytowane 26 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Obecnie zostało tylko kilka miejsc. PawelG, nie dostałam od Ciebie formularza zgłoszeniowego - patrz post #1 I teraz uwaga - haczyk ;-) Proszę o dokonywanie wpłat na podane w mailu konto do 5 kwietnia 2013. Po upłynięciu tej daty zwalniam miejsce dla osób z listy rezerwowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Moje niedopatrzenie... zaraz uzupełnię i wysyłam oraz przekaże znajomemu żeby również wysłał .Proszę zarezerwować te 2 miejsca dla Nas;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 To była szybka piłka - mamy już komplet na oba wykłady. Formularz zgłoszeniowy jest cały czas dostępny - zapraszamy na listę rezerwową, bo wiadomo, jak jest - póki kasa nie wpłynęła na konto - miejsce jest zajęte tak jakby, ekhm, jedną częścią dolnej części pleców;) Po 5 kwietnia będę do "rezerwowiczów" wysyłać maile z informacją, czy mają krzesełko, czy nie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Agnieszko, nie dostałem maila, w spamie też nie mam, nie wiem co się stało. Czy mogę prosić o ponowne wysłanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Wysyłałam na 100%, może masz jakiś spam spamu w skrzynce ;-) Zaraz pchnę ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) nie wątpię w to że wysłałaś, jak do tej pory docierały do mnie wszystkie maile od Ciebie. ale coś się działo z moją pocztą i kilka osób sugerowało, że nie odpisuję na maile, a ja po prostu nic nie dostałem [edit] właśnie dostałem, dzięki Edytowane 26 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Czas zmienić skrzynkę albo program do otwierania maila Jakby ktoś się jeszcze wykruszył z eksperymentu (w co wątpię) to też chętnie pomogę. A tak tym brakiem miejsc nastraszyłaś i datą przelewu, że zrobiłem na szybko dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Czas zmienić skrzynkę albo program do otwierania maila poczta na aol.pl nigdy nie robiła problemów, chyba, że to wina thunderbird'a. Jakby ktoś się jeszcze wykruszył z eksperymentu (w co wątpię) to też chętnie pomogę. nie ma szans, ja nie odpuszczę żeby się załapać na wykłady musiałem znaleźć zastępstwo na zajęcia z zaoczniakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o przygotowanie eksperymentu, to proponuję wszystkim chętnym, żeby wymienili się numerami telefonów i ustalili docelową trójkę już w trakcie FDP - śmiem podejrzewać, że jak przyjdzie godzina W to na 9 rano ciężko będzie dotrzeć po piątkowych hulankach i swawolach i część będzie chciała te pół godzinki na sen przyoszczędzić :-D Edytowane 26 Marca 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Tak, ja też myślę o wykopaniu dla siebie takiej małej norki przy fosie, woda blisko, salka wykładowa również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 tylko, żeby pogoda była trochę lepsza, niż w zeszłym roku, bo Ci Josefik norkę zaleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi