jawor71 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Witam! Jako, że z natury lubię różne dziwactwa, chciałem zapytać co sądzicie o tym przepisie, który ostatnio znalazłem tutaj: http://www.homebrewtalk.com/f12/ancient-egyptian-beer-69837/ ---------------------------------- Przeczytałem też wątki o starożytnym piwie na forum, ale czegoś takiego nie znalazłem. Niżej tłumaczenie: KROK 1 Po 1 funcie mąki jeczmiennej i z prosa 2 kubki cukru kukurydzianego Woda i drożdże piekarnicze Z powyższego zrobić ciasto, zostawić 6-8h do wyrośnięcia, upiec na brązowo. Następnie pociąć na kawałki (kromki) , opiec każdą w tosterze. --------------- KROK 2 2 galony wody (7,57 litra) Butelka Beano (środek anty fluktuacyjny) Zgotować wodę z Nilu w ilości jak wyżej. Pokruszyć podpieczone kromki do wody. Zostawić do ostygnięcia do temp. pokojowej, następnie dodaj butelkę Beano (to chyba można sobie darować). Zostawić na noc. --------------- KROK 3 3,5 galona wody (13,25 litra) 15 cm korzeń lukrecji 15g anyżu 15g ruty zwyczajnej 1,8 kg ekstarktu słodowego jęczmiennego 1,35 k g miodu 4 kubki melasy sorgo(?) Drożdże winne (montrachet lub champagne) Z mikstury odcedź wszystkie kawałki chleba i ponownie zagotuj. Chleb daj ptakom. Zetrzyj lukrecję. Wzystko wrzuć do roztworu (za wyjątkiem drodży i dodatkowej wody!). Gotuj przez 45 minut. Następnie wlej to do pozostałych 13,25 l wody. Jeżeli używasz wody z Nilu to też ją wcześniej zagotuj. Zaszczep drożdżami, zrób fermentację burzliwą i cichą - wszystko jak z normalnym piwem. ---------------------------- Co sądzicie o tym przepisie? Warty uwagi? Co to melasa sorgo? Może zwykła melasa? Nie za dużo cukrów będzie w tym wszystkim? Słod, miód, melasa- trochę tego sporo... Autor twierdzi , że przepis powstał w oparciu o zapiski rzymskiego krońikarza Dodorusa Siculusa. Ruta zapewania gorzkość w miejsce chmielu. Rzymiańin ten pisał, że napój egipchan przypominał rzymskie wino, "zarówno smakiem jak i mocą" - może będzie to więc bardziej wino niż piwo? Sprawdziłem allegro - wszystkie składniki można tam dostać, więc przepis do zrobienia. Czy doświadczeni piwowarzy mogliby się wypowiedzieć? Byłbym baaardzo wdzięczny... Pozdrawiam! Kilus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Doświadczony nie jestem ale widzę jeden problem... jak dostać wodę z Nilu :lol: Ogólnie to bravo za pomysł. Ciekawy jestem efektu. Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Chleb daj ptakom. ^^ Rozbawiło mnie do łez. Masz punkta xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) jak dostać wodę z Nilu Mogę Ci podesłać. NIL płynie przez Kolbuszową http://pl.wikipedia....dopływ_Przyrwy) Edytowane 14 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 jak dostać wodę z Nilu Mogę Ci podesłać. NIL płynie przez Kolbuszowę http://pl.wikipedia.org/wiki/Nil_%28dop%C5%82yw_Przyrwy%29 Dobrze wiedzieć, wsiadam w auto i jadę po dwa galony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 ... 2 kubki cukru kukurydzianego ... Autor twierdzi , że przepis powstał w oparciu o zapiski rzymskiego krońikarza Dodorusa Siculusa. Starożytni Egipcjanie mogli mieć problem z dostępnością tego składnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 ... 2 kubki cukru kukurydzianego ... Autor twierdzi , że przepis powstał w oparciu o zapiski rzymskiego krońikarza Dodorusa Siculusa. Starożytni Egipcjanie mogli mieć problem z dostępnością tego składnika O tym była dyskusja na angielskojęzycznym forum - i tu nie jest tak do końca. W grobowcach znajduje się bardzo dużo obrazków wskazujących na to, iż kukurydza była dość powszechna w starożytnym Egipcie. Ponadto wielu naukowców twierdzi, że w dawnych czasach kukurydza mogła być tam masowo uprawiana, dopiero później w wyniku zmian klimatycznych zaprzestano jej uprawy. Nie zapominaj że ta cywilizacja trwała prawie 5 tysięcy lat (lub nawet dłużej), w tym czasie wiele się na świecie zmieniało. Poza tym Egipcjanie handlowali z wieloma nacjami - podobno również z ówczesnymi nacjami amerykańskimi (w mumiach odnaleziono ślady kokainy, nikotyny oraz marihuany) - co świadczy o tym, że mogli również przywozić sobie kukurydzę. Niezależnie od tego, myślę, że można by wykorzystać cukier trzcinowy albo jakiś inny - nie upieram się przy cukrze kukurydzianym, który jest u nas drogi i ciężko dostępny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) cukru kukurydzianego w tosterze. Butelka Beano (środek anty fluktuacyjny) ekstarktu słodowego jęczmiennego 4 kubki melasy sorgo(?) Drożdże winne (montrachet lub champagne) Autor twierdzi , że przepis powstał w oparciu o zapiski rzymskiego krońikarza Dodorusa Siculusa. w oparciu, w sensie chyba tylko fizycznym- podparł komputer żeby stał stabilnie cukier kukurydziany to chyba inaczej syrop glukozowo- fruktozowy? (skrobia inwertowana kwasem siarkowym) Kukurydza w starożytnym Egipcie?? Chyba jedynym naukowcem który tak twierdzi może być Daeniken PS szukając informacji na temat Diodora Sycylijskiego znajdujemy na wikipedii Szczególnie ostra krytyka Diodora ma miejsce w XIX wieku[4]. Jaskrawo wyraża się Mommsen: niewiarogodna głupota i jeszcze bardziej niewiarygodna niesumienność[5]. K. Meister podkreśla bezsensowne skracanie źródeł, bezmyślne powtórzenia, sprzeczności i niespójności, niezrozumiałe zmiany i nieścisłości przy powtarzaniu imion, wielką niedbałość w kwestiach chronologii[6]. choć domyślam się że dotyczy to założeń ogólnych a nie wszystkich kompilowanych szczegółów, typu piwowarstwo egipskie, acz trzeba krytycznie patrzeć na to źródło. Edytowane 26 Marca 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Kukurydza w starożytnym Egipcie?? Chyba jedynym naukowcem który tak twierdzi może być Daeniken PS szukając informacji na temat Diodora Sycylijskiego znajdujemy na wikipedii Szczególnie ostra krytyka Diodora ma miejsce w XIX wieku[4]. Jaskrawo wyraża się Mommsen: niewiarogodna głupota i jeszcze bardziej niewiarygodna niesumienność[5]. K. Meister podkreśla bezsensowne skracanie źródeł, bezmyślne powtórzenia, sprzeczności i niespójności, niezrozumiałe zmiany i nieścisłości przy powtarzaniu imion, wielką niedbałość w kwestiach chronologii[6]. choć domyślam się że dotyczy to założeń ogólnych a nie wszystkich kompilowanych szczegółów, typu piwowarstwo egipskie, acz trzeba krytycznie patrzeć na to źródło. Może Diodor i był kretynem, a w Egipcie nie było kukurydzy ale proponuję wrócić do tematu - co sądzicie o piwie tak wykonanym? Będzie coś z tego ? Edytowane 26 Marca 2013 przez jawor71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Uwarzalne i pewnie będzie pijalne. Niech kolega działa i da znać co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Butelka Beano (środek anty fluktuacyjny) Chodzi o środek przeciwko wzdęciom, czyli u nas np. Espumisan. Przepis zaś niewiele ma wspólnego z egipskim sposobem warzenia piwa, no może poza wodą z Nilu i niektórymi przyprawami. Egipcjanie na pewno nie mieli dostępnej glukozy (bo tak należy przetłumaczyć "corn sugar") ani melasy czy ekstraktu słodowego. Cała "egipskość" polega na włączeniu etapu pieczenia, który faktycznie miał tam miejsce, jednak pieczono placki (chleby) przygotowane z zesłodowanego ziarna. Taki proces pozwalał przechowywać surowiec do warzenia przez długi czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Może Diodor i był kretynem, a w Egipcie nie było kukurydzy ale proponuję wrócić do tematu - co sądzicie o piwie tak wykonanym? Będzie coś z tego ? Nie wiem czy był kretynem, osobiście uznałbym go jako źródło historyczne wymagające krytycznego podejścia. A już napewno dotarcia do samego tekstu źródłowego Co do kukurydzy to wedle mojej wiedzy nie było jej w Egipcie, jeśli znasz "dużo obrazków z grobowców" udowadniających uprawę kukurydzy to poproszę o przykład. Ewentualnie przypis bibliograficzny do publikacji, gdzie jeden z "wielu naukowców twierdzi, że w dawnych czasach kukurydza mogła być tam masowo uprawiana, dopiero później w wyniku zmian klimatycznych zaprzestano jej uprawy." Ewentualnie jakiekolwiek odkrycie archeologiczne kukurydzy, w Egipcie nie brakuje dobrze zachowanej organiki, suchy klimat sprzyja zachowywaniu się materiały organicznego. Co do samego przepisu, to kwestia co się chce uzyskać- jeśli ma to być po prostu realizacja tego konkretnego przepisu to jak napisał kolega Bogi. Jeśli ma to być rekonstrukcja to darował bym sobie, bo jest to radosna fantazja li tylko. Pieczenie sucharów jęczmienno- prosianych jest jak dla mnie dziwną namiastką technologii suszenia słodu stosowaną w starożytnym bliskim wschodzie- zielony słód ubijano w stępach na ciasto i suszono w piecach w formie placków (chlebków) bez drożdży i w tej formie przechowywano, oraz stosowano w procesie zacierania, bez filtracji fermentowano. Edytowane 26 Marca 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Może Diodor i był kretynem, a w Egipcie nie było kukurydzy ale proponuję wrócić do tematu - co sądzicie o piwie tak wykonanym? Będzie coś z tego ? Nie wiem czy był kretynem, osobiście uznałbym go jako źródło historyczne wymagające krytycznego podejścia. A już napewno dotarcia do samego tekstu źródłowego Co do kukurydzy to wedle mojej wiedzy nie było jej w Egipcie, jeśli znasz "dużo obrazków z grobowców" udowadniających uprawę kukurydzy to poproszę o przykład. Ewentualnie przypis bibliograficzny do publikacji, gdzie jeden z "wielu naukowców twierdzi, że w dawnych czasach kukurydza mogła być tam masowo uprawiana, dopiero później w wyniku zmian klimatycznych zaprzestano jej uprawy." Ewentualnie jakiekolwiek odkrycie archeologiczne kukurydzy, w Egipcie nie brakuje dobrze zachowanej organiki, suchy klimat sprzyja zachowywaniu się materiały organicznego. Ale żeś się przeczepił do tek kukurydzy - nie rozumiem po co być aż tak złośliwym, ale widocznie niektórzy już tak mają... Proszę, o to wynik 2 MINUT szukania w google: http://www.atlanticconference.org/AtlanticConference-2/GunnarPress/gunnarpress-1.htm http://www.godlikeproductions.com/forum1/message922375/pg1 http://www.amazon.com/Ancient-Egyptian-Maize-Gunnar-Thompson/dp/0557303087 przykładów są setki, wystarczy poszukać. Wiem, pewnie zaraz napiszesz , że te źródła nie mają żadnej wartości, ale naprawdę nie interesuje mnie twoje zdanie na temat kukurydzy w Egipcie. W ogóle nie interesuje mnie temat kukurydzy w Egipcie, ani rzetelności jakichkolwiek źródeł historycznych. Interesuje mnie przepis który podałem i tyle. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś darował sobie komentarze dotyczące pochodzenia poszczególnych składników i tego, czy były one dostępne w starożytnym Egipcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Pierwszy rzut oka na przepis ... Nie wygląda to zbyt apetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Co sądzicie o tym przepisie? Warty uwagi? Moim skromnym zdaniem, nie wart. Można go uznać za ciekawostkę i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Chodzi o środek przeciwko wzdęciom, czyli u nas np. Espumisan. beano to preparat enzymatyczny rozkładający rafinozę, której drożdże górnej fermentacji nie dają rady fermentować, co zwiększa stopień odfermentowania. Espumisan to tylko środek powierzchniowo czynny, a dodanie go do piwa nieodwracalnie zniszczy wszelką pianę... JacekKocurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Jawor71 - ja Ciebie rozumiem z pomysłem zrobienia czegoś starego/nowego, tylko ten przepis jak dla mnie jest ciekawy o tyle, o ile poszerza trochę horyzont na temat tego co możemy zrobić ze słodem, lub czego użyć do warzenia. Jednak nie podejmowałbym się zrobienia takiej 'egipskiej' warki. Szkoda czasu i energii ... moja rada brzmi - zapisz ten przepis gdzieś sobie, pomyśl o nim, pokombinuj i daj sobie rok czasu na zbieranie ciekawostek i informacji robiąc w tym czasie warki współczesne. Wiedziałeś że naukowcy twierdzą że w kościach egipcjan budujących piramidy znaleziono istotnie duże ślady 'współczesnych' antybiotyków ? Twierdzą także że egipcjanie wchłaniali je poprzez picie ... współczesnego im piwa! Może idź tym tropem szukając przepisu? Polecam obejrzenie całości , jednak interesujący nas fragment zaczyna się od 14:30 Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) ... 2 kubki cukru kukurydzianego ... Autor twierdzi , że przepis powstał w oparciu o zapiski rzymskiego krońikarza Dodorusa Siculusa. Starożytni Egipcjanie mogli mieć problem z dostępnością tego składnika "Cukier kukurydziany" to po prostu glukoza. Butelka Beano (środek anty fluktuacyjny) Beano to enzymy w tabletce, przeciw-pierdzeniowe (można użyc w browarnictwie). Edytowane 27 Marca 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 beano to preparat enzymatyczny rozkładający rafinozę, której drożdże górnej fermentacji nie dają rady fermentować, co zwiększa stopień odfermentowania. Cenna uwaga. Rzuciłem tylko okiem na znaczenie słowa flatulence a kolejne enzyme mi umknęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Ale żeś się przeczepił do tek kukurydzy - nie rozumiem po co być aż tak złośliwym, ale widocznie niektórzy już tak mają... Proszę, o to wynik 2 MINUT szukania w google: No dokładnie. Czepianie się kukurydzy jest tu kompletnie bez sensu bo w przepisie nie ma nic na jej temat. Corn sugar to potoczna nazwa glukozy w USA. Inna rzecz, że w internecia wujek Gugiel znajdzie wszystko, nawet takie pseudonaukowe bzdety, że Egipcjanie uprawiali kukurydzę i marychę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Tu jest też ciekawy przepis: http://www.distantmi...orld.org/?p=869 i tu się też bawili: http://www.homebrewersassociation.org/pages/zymurgy/online-extras/pharaoh-ale Edytowane 27 Marca 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Ciekawy ale nie za bardzo na egipsko. Tylko te daktyle jako nośnik drożdży jak w starożytnym Egipcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Ale żeś się przeczepił do tek kukurydzy - nie rozumiem po co być aż tak złośliwym, ale widocznie niektórzy już tak mają... To reakcja obronna umysłu (kształtowanego między innymi przez 5 lat studiów w instytucie archeologii) przed zalewem pseudonaukowych bzdur. Ponoć cecha ludzi inteligentnych To przepisu się odniosłem pisząc: Co do samego przepisu, to kwestia co się chce uzyskać- jeśli ma to być po prostu realizacja tego konkretnego przepisu to jak napisał kolega Bogi. napisał On Uwarzalne i pewnie będzie pijalne. Niech kolega działa i da znać co wyszło. PS JacekKocurek-> akurat "maryche" to uprawiali, konopie udomowiono i uprawiano na terenie Starego Świata, po Kolumbie popłynęła do Ameryk Edytowane 29 Marca 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się