macior Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Witam! Czytałem sporo na temat dezynfekcji, ale sprawa która mnie nuruje mam wrażenie,że nie jest opisana. Otóż zastanawia mnie jak długo np. fermentor, akcesoria i butelki po dezynfekcji są ciągle gotowe do użycia. Hipotetycznie: dezynfekuje ok. 16 fermentor i akcsoria, przewożę je ok. 17 samochodem do domu i tam wieczorem ok. 20 biorę się za warkę z brewkita. Moż na tak? kjakie środki ostrożności? co może zakazić z powrotem taki fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Witam! Czytałem sporo na temat dezynfekcji, ale sprawa która mnie nuruje mam wrażenie,że nie jest opisana. Otóż zastanawia mnie jak długo np. fermentor, akcesoria i butelki po dezynfekcji są ciągle gotowe do użycia. Hipotetycznie: dezynfekuje ok. 16 fermentor i akcsoria, przewożę je ok. 17 samochodem do domu i tam wieczorem ok. 20 biorę się za warkę z brewkita. Moż na tak? kjakie środki ostrożności? co może zakazić z powrotem taki fermentor? Fermentora raczej nic nie "zakazi", ale w tym czasie mogą się na ściankach zebrać jakieś osobniki, które potem mogą już zakazić piwo/brzeczkę. Jeżeli robisz piwo o 20, to dezynfekcja o 16-17 nie ma sensu (chyba że zalewasz całość roztworem dezynfekującym i zostawiasz go, ale wtedy właściwie dezynfekcja się nie kończy). Podstawowe pytanie - po co w ogóle taka przerwa ? Chyba że pytasz czysto hipotetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 każda zmiana środowiska to ryzyko skażenia sprzętu (samochód, dom to nowe środowiska i nowe zagrożenia). Jedynie przechowywanie sprzętu w sterylnych warunkach pozwoli na użycie go w dowolnym momencie,w pozostałych przypadkach wszystko zależy od warunków panujących w danym środowisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 a czemu przewozisz gdzieś te akcesoria? i jak wracasz o 17 to do roboty a nie sie op... do wieczora. brewkit toż to pół godziny roboty. a w ogóle jak masz takie skoki w czasoprzestrzeni to po co wylewać piro z fermentatora? zostaw i wylej przed "warzeniem" i opłucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Przy okazji wrzucam fajne opracowanie o myciu i dezynfekcji sprzętu w jednym z browarów. Min. "Podstawowy, sześcioetapowy program mycia, realizowany jest po każdym opróżnieniu zbiornika. Jeżeli zbiornik nie jest użytkowany więcej niż 12h, ale nie dłużej niż 5 dni, wówczas, przed napełnieniem jest dezynfekowany. Po dłuższym postoju, przed napełnieniem następuje pełny proces mycia, z pominięciem płukania wstępnego." ANALIZA PROGRAMÓW MYCIA W SYSTEMIE CIP.pdf gąsior 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Hipotetycznie: dezynfekuje ok. 16 fermentor i akcsoria, przewożę je ok. 17 samochodem do domu i tam wieczorem ok. 20 biorę się za warkę z brewkita. Zostawiasz w fermentatorze to czym dezynfekujesz (OXI, piro itd). Jeśli zamkniesz pokrywę nic się nie wyleje a jeszcze zdezynfekuje przy okazji pokrywkę. Przed przelaniem brzeczki wylewasz z fermentatora płyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macior Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Heh, naprawdę podobają mi się Wasze odpowiedzi, widać ,że forum ma sporo użytkowników z dystansem do siebie Myślałem nad przewiezienem akcesoriów i myciem w inny mijescu co by nie smorodzić sobie i domownikom pirosiarczynem. Widzę jednak ,że to zbyt ryzykowne więc kupię Chemipro Oxy i problem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Z chemii którą do tej pory stosowałem to najbardziej śmierdział wybielacz który wlewałem do butelek z grzybem w celu wstępnej dezynfekcji. Ani Piro ani ClO2 które w tej chwili stosuję nie generuje jakiegoś mocno intensywnego zapachu, który przeszkadza mojej rodzinie. A do bieżącej dezynfekcji używam Armexu 5 w stężeniu 3mg skoncentrowanego roztworu na 0,5l wody w rozpylaczu. Warzę w kuchni, która jest połączona z pokojem, w którym moja LP ogląda TV i nigdy jej to jeszcze nie przeszkadzało... Armex i Piro tak naprawdę nie generują jakiegoś dużego smrodu - np. przy tym stężeniu ClO2 trzeba wdychać bezpośrednio opary, żeby poczuć delikatny aromat chloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Może nie śmierdzi dlatego, że go nie aktywowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Aktywowałem - dokładnie według wskazówek ze strony Mexeo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Dziwne. Aktywowany dobrze "daje" chlorem. Ja większość dezynfekcyjnych przelewów robię na balkonie, żeby domownicy nie czuli smrodu, zwłaszcza teraz, zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Roztwór Aktywny daje mocno chlorem, ale i tak słabiej niż np. Domestos. R. Roboczy ma tylko lekki zapach chloru. Wysyłane z mojego A500 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Dwutlenek chloru a podchloryn używany w wybielaczach, ACE itd to dwie różne substancje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się