Jump to content

Pszeniczne ciemne (dunkelweizen)


Recommended Posts

Robiłem to piwo kilka razy i efekt zawsze był co najmniej bardzo dobry, raz nawet rewelacyjny. Receptura na ok. 21 litrów, gęstość początkowo można sobie wyregulować zmieniając ilość słodu pszenicznego i monachijskiego, ale te pół kilo karmelowych niech zostanie. Karmelowy jasny można użyć dowolny, karmelowy ciemny najlepiej żeby był strzegomski. W przypadku użycia CaraAroma czy Special B można kolor podbić 50g Carafy I Special.

 

Zasyp:

  • słód pszeniczny 2.50kg
  • słód monachijski 1.50kg
  • słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg
  • słód karmelowy ciemny 0.15kg

Chmiele:

  • ok. 18 IBU Lubelski, Żatecki, Hallertau (ja zwykle sypię 25g Lubelskiego).

Drożdże: pszeniczne, oczywiście

Zacieranie:

  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10'

Fermentacja bez przelewania na cichą, nagazowanie do 2.8-2.9 vol. Piwo nadaje się do picia w jakieś 3 tygodnie po rozlewie, trzyma formę gdzieś do 8 tygodnia po rozlewie.

Link to comment
Share on other sites

Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej.

Czy ta paloność bardzo wychodzi?

Link to comment
Share on other sites

Z początku czuć, ale z czasem fajnie się układa - Mi smakuje. Sam kolor piwa mnie nie przekonuje żeby rograniczać piwa ciemne-jasne. Coś ten słód musi wnosić do piwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Proponuję dać tyle chmielu na 60 min, żeby uzyskać wspomniane IBU.

Znając zawartość alfa kwasu, w odpowiednim kalkulatorze (np. w toolkicie piwowara dostępnym na forum), można wyliczyć wymaganą ilość chmielu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Po wklepaniu receptury do brewtargeta wychodzi mi że 25g lubelskiego 3,8% da na 21l 11,2 IBU. Zwiększyć ilość chmielu do 40g? To niby da 17,7 IBU. Gotowanie oczywiście 60 minut.

 

Aha i z jakiego blg startujesz to piwo? 11, 12, czy jak wyjdzie do 21l? ;)

 

Edit: Zmieniłem model obliczeniowy z Tinseeth na Rager i dla 25g wychodzi teraz 14,4 ibu, 18 Ibu jest dla 31g chmielu.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Zdarzyło mi się zrobić ciemną pszenicę z 9 Blg i też była bardzo przyjemna. Daję 60 GPH Lubelskiego na początku i tyle samo pod koniec gotowania i jestem zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

a mi z kalkulatora wychodzi z tej receptury tylko 9 IBU nawet jak dam lubelski (3,5%)na 60 min gotowania, EBC 30 a alkoholu 5,0% . Dunkel to moje następne piwo robione na gęstwie z Hefe Weizena (obecnie na burzliwej) z drożdży s 06,

poniżej wyliczenia twojej receptury Zgoda

 

Dane warki

Przykładowe piwo Inne informacje

 

Data butelkowania 2007-03-30 [kg] EBC SRM

składnik słodowy 1 Słód monachijski 1,5 12 6,1 34

składnik słodowy 2 Pszeniczny 2,5 5 2,5 56

składnik słodowy 3 karmelowy jasny 0,35 100 50,8 8

składnik słodowy 4 karmelowy ciemny 0,1 600 304,6 2

składnik słodowy 5 0,0 0

0 0

0 0

Drożdże suma: 4,45 100

IBU 9

Styl Dunkel Weizen

Ekstrakt °P 13,2

Ekstrakt końcowy °P 3,5 alk = 5,0

 

Dane ogólne

Sprawność zacierania 65 %

Objętość końcowa 21 L

Suma słodów 4,45 kg

 

Chmielenie

Alfakwasy[%] Waga[g] Czas got.[min]

Lubelski 3,5 25 60

 

 

Kolor

Morey 15,5 SRM

30,7 EBC

15,49894612

Link to comment
Share on other sites

Pytanie brzmi czy amerykanie z ich PBJC wiedzą coś o D.W. ? Czy sposoby utylizacji chmielu w programach się zgadzają z rzeczywistością np. poprzez skład wody? Czy lubisz pszenicę z akcentem goryczki? Zrobiłem jedną w życiu z dość średnią ilością chmielu ok. 14IBU i się zgadzało.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ile wyliczy, tyle wyliczy, i tak sypię 25g jak chmiel ma 3-4% a-k. Różnicy między 9 i 11 IBU nize poczujesz, więc nie ma co się napinać. A nawet jak wyjdzie 15, to też będzie smaczne. Podobnie będzie z gęstością początkową, jednemu wyjdzie 12.5, innemu 13, jeszcze innemu 11.5, ale jak będzie dobrze przefermentowane, to zawsze wyjdzie sukces. Niezależnie od tego, czy będzie w efekcie miało 5.3% alkoholu, czy 5%, czy 4.8%. My się przed Inspekcją Handlową nie musimy tłumaczyć, że się alkohol nie zgadza.

 

To nie jest gra w numerki, piwo ma wyjść takie, żeby się dobrze piło i sprawiało przyjemność.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 3 years later...

Panowie odświeżam, gdyż w niedzielę zabieram się za dużą warkę wzorując się na tym przepisie.

Poproszę o sprawdzenie,

dodam że perle mam z 2016r cały czas w zamrażarce i mam jeszcze 50g Lubelskiego 2.8% AA z 2018 roku.

Drożdże FM 41.

Recipe: dunkel weizen - zgoda
Brewer: 
Asst Brewer: 
Style: Munich Dunkel
TYPE: Ze słodów
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 44,37 l
Post Boil Volume: 41,67 l
Batch Size (fermenter): 39,00 l   
Bottling Volume: 37,49 l
Estimated OG: 12,842 Plato
Estimated Color: 48,3 EBC
Estimated IBU: 19,7 IBU
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,00 kg               Viking Wheat Malt (6,0 EBC)              Słód          1        48,5 %        
3,00 kg               Viking Munich Malt Light (16,0 EBC)      Słód          2        36,4 %        
0,75 kg               Viking Caramel 150 (150,0 EBC)           Słód          3        9,1 %         
0,25 kg               Viking Caramel 600 (600,0 EBC)           Słód          4        3,0 %         
0,25 kg               Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC)   Słód          5        3,0 %         
50,00 g               Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        19,7 IBUs     


Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8,25 kg
----------------------------
Nazwa             Opis                                          Temperatura k Czas kroku        
Masch In          Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C        30 min            
Saccharification  Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min       62,9 C        20 min            
72.2              Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C                    72,8 C        45 min            
Mash Out          Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min       77,6 C        10 min            

Sparge: Wysładzanie  24,06 l  wody o temp 75,6 C 

 

 

 

 

 

 

Edited by Pabllo_Lodz
Dodanie drożdży FM 41
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.