zgoda Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Robiłem to piwo kilka razy i efekt zawsze był co najmniej bardzo dobry, raz nawet rewelacyjny. Receptura na ok. 21 litrów, gęstość początkowo można sobie wyregulować zmieniając ilość słodu pszenicznego i monachijskiego, ale te pół kilo karmelowych niech zostanie. Karmelowy jasny można użyć dowolny, karmelowy ciemny najlepiej żeby był strzegomski. W przypadku użycia CaraAroma czy Special B można kolor podbić 50g Carafy I Special. Zasyp: słód pszeniczny 2.50kg słód monachijski 1.50kg słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg słód karmelowy ciemny 0.15kg Chmiele: ok. 18 IBU Lubelski, Żatecki, Hallertau (ja zwykle sypię 25g Lubelskiego). Drożdże: pszeniczne, oczywiście Zacieranie: 42°C - 30' 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - 10' Fermentacja bez przelewania na cichą, nagazowanie do 2.8-2.9 vol. Piwo nadaje się do picia w jakieś 3 tygodnie po rozlewie, trzyma formę gdzieś do 8 tygodnia po rozlewie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 a co myślisz o pszenicy czekoladowej w tym piwie - planuje trochę jej dosypać tak do 500g na 45litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Ja nie lubię palonych posmaków w ciemnej pszenicy, więc słodu palonego daje tylko dla podbicia koloru z karmelowych. Ta wychodzi bardzo łagodna w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej. Czy ta paloność bardzo wychodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Dzięki Zgoda za umieszczenie receptury. Mam pytanie który z karmelowych używałeś jako ciemny http://www.slodowniastrzegom.pl/kategoria/slod-karmelowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/karmelowy_ciemny_400-800_ebc_strzegom_1_kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Dzięki , wszystko mam w domu więc po świętach do dzieła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Z początku czuć, ale z czasem fajnie się układa - Mi smakuje. Sam kolor piwa mnie nie przekonuje żeby rograniczać piwa ciemne-jasne. Coś ten słód musi wnosić do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom'ash Nowak Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 A t tak bez dekoktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 A gdzie tam dekokcję widzisz? Normalne stopniowe zacieranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom'ash Nowak Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 A no własnie, ja robie z i myślałem że przeniczne trzeba robić z dekokcją... ale już po ptokach i było bez Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 Zgoda, mógłbyś napisać, jak to konkretnie chmieliłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 (ja zwykle sypię 25g Lubelskiego). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Pershi - tyle to i ja przeczytałem. Zgoda napisał o trzech chmielach, ale nie napisał czy daje je na 60' czy na krócej. I o to mi chodziło w pytaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Proponuję dać tyle chmielu na 60 min, żeby uzyskać wspomniane IBU. Znając zawartość alfa kwasu, w odpowiednim kalkulatorze (np. w toolkicie piwowara dostępnym na forum), można wyliczyć wymaganą ilość chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 (edited) Po wklepaniu receptury do brewtargeta wychodzi mi że 25g lubelskiego 3,8% da na 21l 11,2 IBU. Zwiększyć ilość chmielu do 40g? To niby da 17,7 IBU. Gotowanie oczywiście 60 minut. Aha i z jakiego blg startujesz to piwo? 11, 12, czy jak wyjdzie do 21l? Edit: Zmieniłem model obliczeniowy z Tinseeth na Rager i dla 25g wychodzi teraz 14,4 ibu, 18 Ibu jest dla 31g chmielu. Edited November 14, 2013 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Zdarzyło mi się zrobić ciemną pszenicę z 9 Blg i też była bardzo przyjemna. Daję 60 GPH Lubelskiego na początku i tyle samo pod koniec gotowania i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Na aromat tez dajesz chmiel? Z tego co wiem to nie powinno się, żeby nie przykrywał bananów i goździków itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamill Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 a mi z kalkulatora wychodzi z tej receptury tylko 9 IBU nawet jak dam lubelski (3,5%)na 60 min gotowania, EBC 30 a alkoholu 5,0% . Dunkel to moje następne piwo robione na gęstwie z Hefe Weizena (obecnie na burzliwej) z drożdży s 06, poniżej wyliczenia twojej receptury Zgoda Dane warki Przykładowe piwo Inne informacje Data butelkowania 2007-03-30 [kg] EBC SRM składnik słodowy 1 Słód monachijski 1,5 12 6,1 34 składnik słodowy 2 Pszeniczny 2,5 5 2,5 56 składnik słodowy 3 karmelowy jasny 0,35 100 50,8 8 składnik słodowy 4 karmelowy ciemny 0,1 600 304,6 2 składnik słodowy 5 0,0 0 0 0 0 0 Drożdże suma: 4,45 100 IBU 9 Styl Dunkel Weizen Ekstrakt °P 13,2 Ekstrakt końcowy °P 3,5 alk = 5,0 Dane ogólne Sprawność zacierania 65 % Objętość końcowa 21 L Suma słodów 4,45 kg Chmielenie Alfakwasy[%] Waga[g] Czas got.[min] Lubelski 3,5 25 60 Kolor Morey 15,5 SRM 30,7 EBC 15,49894612 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Pytanie brzmi czy amerykanie z ich PBJC wiedzą coś o D.W. ? Czy sposoby utylizacji chmielu w programach się zgadzają z rzeczywistością np. poprzez skład wody? Czy lubisz pszenicę z akcentem goryczki? Zrobiłem jedną w życiu z dość średnią ilością chmielu ok. 14IBU i się zgadzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 9, 2014 Author Share Posted January 9, 2014 Ile wyliczy, tyle wyliczy, i tak sypię 25g jak chmiel ma 3-4% a-k. Różnicy między 9 i 11 IBU nize poczujesz, więc nie ma co się napinać. A nawet jak wyjdzie 15, to też będzie smaczne. Podobnie będzie z gęstością początkową, jednemu wyjdzie 12.5, innemu 13, jeszcze innemu 11.5, ale jak będzie dobrze przefermentowane, to zawsze wyjdzie sukces. Niezależnie od tego, czy będzie w efekcie miało 5.3% alkoholu, czy 5%, czy 4.8%. My się przed Inspekcją Handlową nie musimy tłumaczyć, że się alkohol nie zgadza. To nie jest gra w numerki, piwo ma wyjść takie, żeby się dobrze piło i sprawiało przyjemność. Biniu, Pabllo_Lodz, Lukcze87 and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukcze87 Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 Rozumiem że tydzień fermentacji burzliwej + 2 tygodnie w butelce (po zakapslowaniu) i można się cieszyć dobrym smakiem. Ps do butelek 5 gram glukozy (czy nie będzie to powodowało że będą wybuchały "granaty") Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 5g glukozy nie zrobi granatów. Zaś niedofermentowane piwo tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 (edited) Panowie odświeżam, gdyż w niedzielę zabieram się za dużą warkę wzorując się na tym przepisie. Poproszę o sprawdzenie, dodam że perle mam z 2016r cały czas w zamrażarce i mam jeszcze 50g Lubelskiego 2.8% AA z 2018 roku. Drożdże FM 41. Recipe: dunkel weizen - zgoda Brewer: Asst Brewer: Style: Munich Dunkel TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 44,37 l Post Boil Volume: 41,67 l Batch Size (fermenter): 39,00 l Bottling Volume: 37,49 l Estimated OG: 12,842 Plato Estimated Color: 48,3 EBC Estimated IBU: 19,7 IBU Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,1 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,00 kg Viking Wheat Malt (6,0 EBC) Słód 1 48,5 % 3,00 kg Viking Munich Malt Light (16,0 EBC) Słód 2 36,4 % 0,75 kg Viking Caramel 150 (150,0 EBC) Słód 3 9,1 % 0,25 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 3,0 % 0,25 kg Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC) Słód 5 3,0 % 50,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 19,7 IBUs Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body Total Grain Weight: 8,25 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C 30 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min 62,9 C 20 min 72.2 Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C 72,8 C 45 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 24,06 l wody o temp 75,6 C Edited January 24, 2020 by Pabllo_Lodz Dodanie drożdży FM 41 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now