vojtol Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 jaszcze się waham, myślę, że jakieś neutralne, mam gęstwę z us-05, Nottingham oraz s-33 . Rozważam cały czas czy nie dać wb-06 co podpowiecie ? Zrobiłem na S-33, gęstwa, a ponieważ było to już 3. lub 4. pokolenie, nie były już tak mocno charakterystyczne smakowo i zapachowo jak prosto z saszetki. Uważam, że dopasowały świetnie, pijąc to piwo cały czas czujesz że to jest witbier, tylko mocno nachmielony i goryczkowy, ale ciągle witbier, a nie mocno nachmielone „nie wiadomo co”. Smaki i zapachy uzupełniają się i balansują tak jak powinny. Nie będę już nigdy robił zwykłego witbiera, jeśli będę mógł zrobić white IPA, witbier wydaje się przy nim po prostu nudny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Przymierzam się właśnie do receptury więc podbijam temat: Ktoś poza vojtol warzył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Mogę się pochwalić swoją recepturą: http://browarczarnal...pa-147-blg.html Wyszło całkiem zacne piwko. Kolega porównał je do Viva la Vita od Pinty. To chyba komplement? Edytowane 20 Lutego 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Może ktoś jeszcze warzył taką wariację IPA? Przymierzam się do czegoś wito-żytnio-ajpijowego i liczę na rady. Moja receptura: - pilzneński 4.5kg, - żytni 1kg, - pszenica niesłodowana 1kg, - abbey 0.25kg, - płatki ryżowe 0.2kg, - zakwaszający 0.1kg Zatarte w 67-66°C Chmielenie na goryczkę do 52 IBU przy 15.2°Blg (wydajność 75% na 25 litrów wg. BS2). 10g Cascade + 10g Simcoe + 5g Sorachi Ace na 20 minut 10g Sorachi Ace + 10g kolendry + 5g curacao na 10 minut po 20g Cascade i Simcoe na minutę oraz tyle samo na zimno. Razem: 115g chmielu na smak-aromat, 10g kolendry i 5g gorzkiej skórki pomarańczy. Drożdże M27. Nada się? Głównie chodzi mi o kolendrę, co by zbyt przytłaczająca nie była, ale jednocześnie zachowany został balans między aromatem od chmielu, a nią. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 jeśli chodzi o kolendrę to w klonie wita z Hoegaarden jest użyte 2x 0.5oz (2x 14g) kolendry - sprawdź czy takie coś Ci pasuje i dosyp odpowiednio Szinek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) jeśli chodzi o kolendrę to w klonie wita z Hoegaarden jest użyte 2x 0.5oz (2x 14g) kolendry - sprawdź czy takie coś Ci pasuje i dosyp odpowiednio No proszę, akurat dzisiaj pierwszy raz piłem tego wita, a wszedł jak woda - idealnie przyprawiony. Myslę, że 20g do gotowania i 15g na cichą zda egzamin, a jeszcze oprócz 5g curacao dorzucę 10g słodkiej skórki. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) No proszę, akurat dzisiaj pierwszy raz piłem tego wita, a wszedł jak woda - idealnie przyprawiony. Szinek, piłeś Hoegaarden? Edytowane 4 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jakie wg. Was drożdże lepiej pasują? Klasyczne belgijskie czy dedykowane dla Wita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie robiłem tego piwa. Wiem natomiast, że dwa piwa z podium kuźni piwowarów (w tym to zwycięskie) były na us05. Wiem, że to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale może jednak warto o tym kierunku poszukiwań drożdży pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 us05 Koniec świata . Są gdzieś receptury do podejrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że nie. Miałem okazję rozmawiać z ich twórcami i spróbować finałowych piw. Naprawdę były świetne. Najbardziej kluczowa ponoć jest kolendra i zasyp z pilzneńskiego i pszenicznego. Reszta mniej więcej jak klasyczna AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja bym chciał pójść w stronę Viva la Vita. Zasyp pilzneński, pszeniczny + niesłodowana pszenica. Chmiele Styrian Goldings i Saaz, podobno po wyłączeniu palnika amerykańcami - Citra i Palisade, na zimno nie wiem.Do tego skórki słodkiej pomarańczy, curacao i kolendra. Jak ogarnąć chmielenie tym Styrianem i Saazem? Kiedy i ile? W ile IBU celować? Citra i Palisade myślę, że jak dam po ~30g na 0' to będzie wystarczająco? I jeszcze kwestia tych dodatków, sypnąć 2x więcej niż do klasycznego wita czy będzie za dużo? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Przede wszystkim odpowiednie drożdże. Z sucharów mogę polecić Breferm Blanche. Dodatków syp tyle ile do wita byś sypnął. W pewnym sensie to jest wit, albo inaczej, to jest wit tylko na sterydach jeśli chodzi o chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Pinta używała S-33, czyli raczej celowali w neutralność drożdży, może jak już staram się o podobne piwo to użyję podobnych drożdży, powinno to uwydatnić chmiele i dodatki? Co do przypraw to sugerowałem się tym postem człowieka od Pinty: http://www.piwo.org/topic/7220-witbier-vs-imperial-witbier/?p=156449, z którego wynika, że jednak dali więcej tak chmielu jak i przypraw. W końcu ekstrakt początkowy to 16,5*, czyli przyprawy dodane w ilości jak do klasycznego wita mogłyby zostać przykryta przez amerykańskie chmiele jak i podbity ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) W ile IBU celować? PINTA Viva la Wita! 16,5° styl: Imperial Witbier (Belgia / PINTA) ekstrakt: 16,5% wag. alkohol: 5,7% obj. IBU: 28 Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki, nie wiem jak mogło to umknąć mojej uwadze... A co sądzicie takim o zasypie na 25l ~17blg? 3kg pilzneński 2kg pszeniczny 3kg płatki pszeniczne Chmielenie 30 IBU 60' 25g Styrian 30' 25g Saaz 20' 25g Styrian 10' 25g Saaz 0' 25g Citra + 25g Palisade Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zasyp ok, tylko filtracja może być testem cierpliwości. Natomiast jeśli chcesz zrobić White IPA stylowe, na konkurs, to powinieneś zastąpić saaz i styriana amerykańcami. Chyba, że celujesz w klona viva la vita. Jeśli tak, to wszystko jest na swoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Pewnie skończy się tak, że zrobię oba piwa w krótkim czasie bo to moim zdaniem dobre propozycje na lato. Wtedy rozumiem, że do tego stylowego White IPA już nie dodaję dodatków witowych bo to ma być po prostu pszeniczne IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiepuR Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zasyp ok, tylko filtracja może być testem cierpliwości. Natomiast jeśli chcesz zrobić White IPA stylowe, na konkurs, to powinieneś zastąpić saaz i styriana amerykańcami. Chyba, że celujesz w klona viva la vita. Jeśli tak, to wszystko jest na swoim mi Zdefiniuj ,,stylowe white ipa''. W Viva la Vita jest kolendra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Pewnie skończy się tak, że zrobię oba piwa w krótkim czasie bo to moim zdaniem dobre propozycje na lato. Wtedy rozumiem, że do tego stylowego White IPA już nie dodaję dodatków witowych bo to ma być po prostu pszeniczne IPA? Nie wiem, czy jest coś takiego jak stylowe White IPA. Wg. mnie dodatki witkowe spokojnie można dać, nawet bym powiedział, że jest to wskazane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że póki style nie zostaną sklasyfikowane to każdy będzie je rozumiał na swój własny sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jeśli mamy podpierać się BJCP to styl został już zdefiniowany. http://www.piwo.org/topic/16818-21b-specialty-ipa-white-ipa/ santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli mamy podpierać się BJCP to styl został już zdefiniowany. http://www.piwo.org/topic/16818-21b-specialty-ipa-white-ipa/ O, ciekawe, nawet nie wiedziałem . May have light to moderate spice aroma such as coriander or pepper from actual spice additions and/or Belgian yeast. Wychodzi na to, że można dodać przypraw, ale nie trzeba. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Co do przypraw, uważam, że kolendra jest istotna. W końcu to ona jest najbardziej charakterystycznym dla witbiera dodatkiem i znacząco wpływa na jego smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 A co sądzicie takim o zasypie na 25l ~17blg? 3kg pilzneński 2kg pszeniczny 3kg płatki pszeniczne Chmielenie 30 IBU 60' 25g Styrian 30' 25g Saaz 20' 25g Styrian 10' 25g Saaz 0' 25g Citra + 25g Palisade Podbijam temat. Chcę zmajstrować takie piwo w przyszłym tygodniu. Przeliczyłem na szybko, że lepiej dam 1kg płatków mniej żeby uzyskać 25l ~17blg. Płatki powinienem skleikować? Jak to zacierać najlepiej? Może być 30min 64st -> 30min 72st -> 78? Czy trochę dłużej przetrzymać na 64 i krócej na 72? Drożdże planuję S-33. Co sądzicie o chmieleniu? Wychodzi 32IBU bez amerykańców (Tinseth). Czy po 25g amerykańców starczy? Może lepiej rzucić po 50g i drugie tyle na zimno? I teraz kolejna kwestia - inne dodatki, ile ich sypnąć? Mam na myśli kolendrę, curacao i skórkę słodkiej pomarańczy. Wszystkiego po 20g będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się