santa Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Temperatura kleikowania pszenicy (58-64 °C) mieści się w zakresie temperatury zacierania słodu, więc właściwie nie trzeba tych płatków kleikować. Jeśli kupisz błyskawiczne, to w ogóle problem odpada . Co do reszty pytań, to odpowiem trochę inaczej. Przez 50 warek nauczyłem się, że podstawa to obrać punt wyjściowy, a później dostosowywać recepturę do własnego gustu. Szczególnie jeśli chodzi o piwa, które mają w składzie tzw. dodatki (kolendra, wanilia, skórki, laktoza, itp.). Wiesz o co chodzi, dla jednego 20 gr. kolendry to święty graal piwowarstwa, a dla drugiego marynata do mięsa . Obierz sobie jakieś ilości na początek, np. po uncji każdego chmielu, po 10 gr. dodatków, a później będziesz robił korekty. Wychodząc na przeciw takim wątpliwościom, zaopatrzyłem się w wiaderka na warki 5L. Robię sobie warkę bazową. Po jej degustacji siadam do kartki i opracowuję 4 różne modyfikacje dodatków i chmielenia. Zacieram po raz kolejny, uzyskując 20 litrów brzeczki. Gotuję 4 partie po 5 litrów, "doprawiając" je wg. opracowanych wcześniej modyfikacji. Jestem 3 warki bliżej celu . Edytowane 9 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Doskonale rozumiem o czym mówisz i teraz mając za sobą 5 warek wiem co bym chciał w nich zmienić. Jednak White IPA (czy tam Imperial Wit) będę warzyć po raz pierwszy dlatego chodzi mi o taką uśrednioną wartość dodawanych przez Was dodatków tak bym właśnie miał ten punkt wyjściowy, o którym piszesz. Wolę go ustalić na podstawie doświadczeń innych piwowarów niż sypnąć tyle ile uważam i potem wylać piwo w kanał To mówisz, że 20g może być za dużo czy to była taka luźna wypowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) To powiedz jeszcze czy celujesz w Witka na sterydach czy bardziej w białe IPA? Edytowane 9 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Celuję w klona Viva la Wita więc z ich etykietki wynika, że to witek na sterydach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Gdybym ja się zabierał za takiego klona, to zrobiłbym to w sposób następujący. Wziąłbym jakąś znaną recepturę na Witka (np. z wiki) i podbił ilość słodu bazowego, żeby uzyskać zakładane BLG. Ilość przypraw zwiększyłbym procentowo, o tyle o ile wzrasta BLG. IBU masz z etykietki, więc tu sprawa jest prosta. Gatunki chmielu też są znane (Styrian Goldings (SLO), Saaz (CZ), Citra®, Palisade® (USA)). Wziąłbym każdego równą ilość na każdą dawkę. Powiedzmy, że po 5 gr. na 30, 15, 5, 0 i na hop stand. Ilości i dawki podaję z czapy, to by trzeba zaplanować w jakimś programie, kontrolując IBU. Goryczka jest dość niska, a aromat chmielowy wysoce pożądany, więc darowałbym sobie gotowanie chmielu przez 60/90 minut i całą goryczkę zrobił późnymi dodatkami. Taką bazę mógłbym sobie później modyfikować do woli. Przy witkach zmiennych jest kilka, więc roboty na rok . Do dyskusji pozostaje, czy BLG podbijać słodem bazowym, czy przeskalować całość. W sumie nie wiem co jest słodem bazowym w tym gatunku . Można także zastosować sugestię Dori dla witków, czyli 50% pilsa, 45% pszenicy i 5% owsa, do zakładanego BLG. Sam widzisz, opcji jest kilka. Pisząc tego posta przyszła mi do głowy jedna rzecz. Konkurs piwowarski na klona danego piwa komercyjnego . Edytowane 11 Maja 2015 przez santa udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Ktoś pił White IPA z kingpina ? Moim skromnym zdaniem mistrzostwo. Chciałbym uwarzyć coś w ten deseń - ktoś pił i może coś podpowiedzieć ? Coś takiego znalazłem:Alk. 6,5%Ekstrakt 15,5 stopniSłody Pale ale, Cara Blond, pszeniczny jasnyChmiele Warrior, Centennial, Willamette, Citra, CascadeDodatki kolendra, gorzka skórka pomarańczy, curacao, liście limonki kaffirDrożdże: US-05 Edytowane 16 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Witam, proszę o ocenę mojej receptury, co zmienić, co dodać, co ująć? Czy lepsza byłaby Sskórka słodkiej pomarańczy zamiast cytrynowa? Proszę o pomoc ? White IPA Słody: Słód Pale Ale Viking Malt 3kg Słód Pilzneński Weyermann 1kg Słód Pszeniczny Jasny Weyermann 1kg Płatki Pszenne Błyskawiczne 1kg Płatki Owsiane Górskie 0,2kg Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,1kg Chmiele: Cascade (2021) 50g Citra (2021) 50g Warrior (2019) 50g Palisade (2019) 50g Dodatki: Kolendra indyjska 25g Skórka cytrynowa 25g Curacao 25g Drożdże US-05 Zacieranie: 52 st. 10min 64 st. 60min 72 st. 20min Mash out 78 st. 10min Chmielenie (60min): 20g Palisade na 55 minut 10g Palisade na 20 minut 20g Warrior na 15 minut 10g Cascade + 20g Palisade 25g skórki cytrynowej + 25g Kolendry indyjskiej + 25g Curacao na 10 minut 10g Warrior + 20g Citra na 5 minut Chmielenie na zimno: Pozostały chmiel (80g) - na ostatnie 4 dni fermentacji cichej. Fermentacja w temperaturze ok 17 - 19 st. Burzliwa 12 dni Cicha 9 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Zmniejszyłbym ilość kolendry, tak do 10-15 g. I jeśli to ma być white IPA, to przydałaby się drożdże witbierowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, punix napisał: Zmniejszyłbym ilość kolendry, tak do 10-15 g. I jeśli to ma być white IPA, to przydałaby się drożdże witbierowe. Ostatnio do witbiera dałem fermentis k-97. A Ty jakie polecasz? Edytowane 30 Maja 2022 przez smerf08365 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Ja używałem z Fermentum Mobile, FM20 i FM23, z obydwu byłem dość zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 9 godzin temu, punix napisał: Ja używałem z Fermentum Mobile, FM20 i FM23, z obydwu byłem dość zadowolony. Ok a poza tym, zasyp, Zacieranie i Chmielenie może być? Lepiej pasuje Skórka cytrynowa czy pomarańczy do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Co do zasypu - może być, nie wiem, po co dajesz dwa rodzaje płatków owsianych, chyba, że to czyszczenie magazynu Zrezygnowałbym z przerwy w 52 stopniach i zastanowił się, czy nie zacierać nieco wyżej. Chyba, że chcesz zrobić wytrawną wersję. Co do skórki - efekt będzie nieco inny, nie wiem, czy któraś wybitnie bardziej tu pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 22 minuty temu, punix napisał: Co do zasypu - może być, nie wiem, po co dajesz dwa rodzaje płatków owsianych, chyba, że to czyszczenie magazynu Zrezygnowałbym z przerwy w 52 stopniach i zastanowił się, czy nie zacierać nieco wyżej. Chyba, że chcesz zrobić wytrawną wersję. Co do skórki - efekt będzie nieco inny, nie wiem, czy któraś wybitnie bardziej tu pasuje. Tak, czyszczenie magazynu. Proponujesz 66 stopni od razu? Ok, rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się