dentharg Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zrobiłem piwo a'la Koelsch, powtórzyłem recepturę, którą już kiedyś zastosowałem (wtedy piwo wyszło dobre). Tym razem piwo jest kompletnie bez gazu. Dałem 120g glukozy na ok 19L gotowego piwa. I tu pytanie: - czy możliwe jest, że żona tak dokładnie zdekantowała to piwo, że nie ostało się nic drożdży, które mogłyby wyprodukować gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 - czy możliwe jest, że żona tak dokładnie zdekantowała to piwo, że nie ostało się nic drożdży, które mogłyby wyprodukować gaz? Nie jest. Musi być inna przyczyna. Temperatura, za mało czasu, złe wymieszanie lub zwykła ludzka pomyłka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Jak długo jest butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Piwo odfermentowało poprawnie, zgodnie z tym co policzył Beersmith. Temperatury trzymane poprawnie. W butelkach jest już od 27.12.2012. Po 30 dniach sprawdziłem i odtąd testuję co 2 tygodnie. 0 gazu. Nadaje się tylko na grzane... :S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Ostatecznie nie kanał Problem stanowi, jeżeli nie przepadasz za grzanym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 przenieś w ciepłe miejsce kilka butelek, dokładnie wymieszaj. Po tygodniu powinno się nagazowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przenieś w cieplejsze miejsce i kontroluj co kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Otwórz jedno, dodaj świeżych drożdży, daj do ciepłego pomieszczenia, otwórz za 2 tygodnie. Jak dalej nie będzie gazu to nie dałeś cukru, jak będzie to powtórz operację dla reszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Super, dzięki za podpowiedzi! Najpierw spróbuję temperaturą. Potem dżordże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Miałem podobną sytuację. Zrobiłem prosty eksperyment: otwarłem 3 piwa - do jednego poszedł cukier, drugiego świeże drożdże, do trzeciego cukier i drożdże. Nagazowały się 2 i 3, z tym że 3 przegazowane. Do pozostałych dodałem świeżych drożdży i nagazowały się idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 dentharg - jakich drożdży użyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Są trzy możliwości Nie dałeś cukru za zimno zpasteryzowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Najpierw spróbuję temperaturą Powinno pomóc; zrobiłem Altbier i butelkowałem go po lagerowaniu w 4°C(piwko pięknie sklarowane), przy czym dodałem do rozlewu jakieś 15ml swieżej gęstwy - zaczął mu się trzeci tydzień nagazowywania w tem. 22°C i teraz dopiero zaczynam delikatnie wyczuwać CO2, a na dnie pojawiła się delikatna mgiełka osadu drożdżowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Są trzy możliwości Nie dałeś cukru za zimno zpasteryzowałeś Dałem glukozę. Fermetowałem normalnie, leżakowałem w 7-9 stopniach. A spasteryzować to nie wiem jak mógłbym to zrobić.. Drożdże DCL Fermentis S-33. Jeśli temp. nie pomoże to pewnie jak wreszcie dojedzie do mnie reduktor i butla to zleję wszystko do pepsi-kega i nagazuję sztucznie Ale szukam przyczyny tegoż nienagazowania. Mam akurat trochę gęstwy S-23 i spróbuję tego dodać do kilku butelek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Temperatura fermentacji S-33 to 15C-24C więc od razu leżakowanie w 7C-9C mogło je uśpić... Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Hmm.. słuszna uwaga. Od wczoraj kilka butelek leży w temp. pokojowej (ca 17°C). Zobaczymy co będzie za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Umieść raczej w ok 20-22C. 17 może okazać się za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Od wczoraj kilka butelek leży w temp. pokojowej (ca 17°C) jak wyżej - uważam że powinno być cieplej; drożdże szybciej się uwiną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Jak się z rana nie napali to niestety wyżej w chałupie nie będzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Jak się z rana nie napali to niestety wyżej w chałupie nie będzie.. Spróbuj zastosować styropian, śpiwór, karimata lub jakąkolwiek inną izolację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Od owinięcia śpiworem niestety nic się samo nie ogrzało. Obawiam się, że jak chcesz się napić gazowanego, to najpierw musisz napalić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Od owinięcia śpiworem niestety nic się samo nie ogrzało. Czepiasz się Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Jak się człowiek konkretnie napali, to żaden śpiwór nie jest potrzebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Jak się człowiek konkretnie napali, to żaden śpiwór nie jest potrzebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 zpasteryzowałeś Bo każdy browarnik powinien dopilnować, aby piwa nie spasteryzować! Coś musiało pójść nie tak, po 3 miesiącach to każdy lager się nagazuje, a co dopiero kolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się