bnp Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 ja w słodowanie bawię się cały czas. Przez lato stosowałem patent o którym wspomniał kolega Jejski. Z desek i siatki zrobiłem ramę podwieszoną pod eternitowym dachem. Suszy się wyśmienicie ale do ok 10-14%. Jak na słód to za dużo więc trzeba dosuszyć. Planuję dosuszyć worek słodu na kaflowym piecu. Obecnie jestem w trakcie testowania prawie bez obsługowego kiełkownika z przerobionego fermentatora. Fajnie się zapowiada bo wsad to ok 5-7 kg jęczmienia. Nie trzeba się bawić w mieszanie itp Jutro będzie 5 dzień kiełkowania i słód będzie suszony. Pozdrawiam domowych słodowników ps w sieci znalazłem przerobioną suszarkę do ubrań może to jest rozwiązanie http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://i22.photobucket.com/albums/b338/cain666_4u/DSCF0001.jpg&imgrefurl=http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php%3Ff%3D34%26t%3D10990&usg=__F17xy3-UCeRMFXLzx8mLtkHtfv0=&h=600&w=800&sz=69&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=AJz8NC8iZja0vM:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dmalt%2Bdryer%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26um%3D1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Obecnie jestem w trakcie testowania prawie bez obsługowego kiełkownika z przerobionego fermentatora. Fajnie się zapowiada bo wsad to ok 5-7 kg jęczmienia. Nie trzeba się bawić w mieszanie itp Jutro będzie 5 dzień kiełkowania i słód będzie suszony. Pozdrawiam domowych słodowników Mógłbyś zdradzić coś więcej, jakiś dokładniejszy opis, zdjęcia..? Bo i mnie bardzo interesuje temat domowego słodowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Cześć Mógłbyś zdradzić coś więcej, jakiś dokładniejszy opis, zdjęcia..? Bo i mnie bardzo interesuje temat domowego słodowania.. mnie też!!!!!! bnp, dawaj zdjęcia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 jutro dam fotkę bo siedzę na noc w robocie Ustroństwo to podziurkowany fermentator który napełnia się namoczonym jęczmieniem i ustawia się w pozycji leżącej. Fermentator 1-4 razy dzienne przetacza (3-6 obrotów) się by ziarno wymieszało się. Otwory w wiaderku mają za zadanie utrzymywać odpowiednią wilgotność a także zapewniają wymianę gazową. Zaleta to oczywiście oszczędność miejsca itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Czyli coś na wzór przemysłowej słodowni bębnowej. Chętnie zobaczę domową wersję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 dokładnie ale za miast silnika do obracania musimy poświęcić te 60 s kilka razy dziennie no chyba że podłączysz swój rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 no chyba że podłączysz swój rower Nie głupi pomysł Byłaby domowa słodownia rowerowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć jutro dam fotkę bo siedzę na noc w robocieUstroństwo to podziurkowany fermentator który napełnia się namoczonym jęczmieniem i ustawia się w pozycji leżącej. czekam na fotkę - rozumiem że otwory wentylacyjne w pokrywce fermentatora? czy w bocznych ściankach? bo jak w bocznych ściankach, to cały czas chodzi mi po głowie użycie bębna od pralki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 proszę Z suszeniem jednak się wstrzymam jeszcze ze 2 dni. Wsad to ok 10 l jęczmienia, moczonego 12 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć. No zdjęcia mówią wszystko. Proste i jak przypuszczam skuteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 niby działa Bęben od pralki ma chyba zbyt wiele otworów. Najprawdopodobniej słód by szybko wysychał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 @bnp: kontynuuj proszę fotografowanie dalszego procesu tego słodowania, będę śledził z uwagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 @coder do samego finału ? to znaczy od ziarna do butelki ? no dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 CZeść. do samego finału ? to znaczy od ziarna do butelki ? jak ty kończysz na butelce to niedobrze z Tobą.......... ja kończę na szklance :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć ja mam 50 kg jęczmienia browarnianego za 30 zł czekam na sezon grzewczy aż ruszą kaloryfery w bloku Można wiedzieć gdzie w okolicy można takowy zakupić? Wszystko z czym się spotykam to paszówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć. A akurat tak się złozyło że znajomy koło B-B obsiał pole browarnianym - sprzedaje go hodowcą gołebi. To i zrezerwowałem worek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 @coder zgodnie z życzeniem sorry za jakość ale padł mi aparat i musiałem telefonem pykać Tym sposobem można wysuszyć przez okres słoneczny spokojnie ze 100-200 kg słodu Na tej ramie wchodzi mi ok 5-7 kg słodu, suszę koło tygodnia. Za rok dosztukuję jeszcze ze 2 ramy. Patent wyśmienicie sprawdza się do suszenia chmielu. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Powiedzmy, że dałoby sie to sklecić. Czy w czasie suszenia trzeba to doglądać, przewracać itp? Jaka min. temperatura musi być na tym strychu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 da się da, Nic nie trzeba przewracać i doglądać, rozsypuję i za parę dni zmieniam słód na świeży. Po wyschnięciu trzeba otrzeć korzonki i do wora. W lecie w słoneczny dzień przy eternicie było może 50-55 °C. Przy ramie nie wiem, nie mierzyłem. Temperatura na strychu trzymała się nawet w pochmurne i deszczowe dni. Temperatura może być i niska ważne by było suche powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 jestem na etapie suszenia słodu owsianego. Część słodu ok 1,5 kg suszę w piekarniku na słód karmelowy. Zapach wysuszonego słodu jest niesamowity, tak intensywnie słodowy że nie ma porównania ze słodami jęczmiennymi. Jeżeli ktoś ma dojście do owsa to polecam wysłodowanie nawet 1 kg. Słód prowadzi się o wiele łatwiej aniżeli jęczmienny czy pszenny. Już się nie mogę doczekać piwa ze słodu owsianego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Cześć. Po wysuszeni dasz mu jakis czas żeby dojrzał czy będziesz od rauz robił piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 no myślę że 2-3 tyg, może szybciej, zobaczymy. Wiem że powinien więcej ale nie mogę się doczekać piwka owsianego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Hej bnp jak już uwarzysz to piwo owsiane to może wrzuć opis i fotki na forum?? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 ok opiszę wareczki planuję 2, jasne 12-13 °Blg oraz jakieś ciemne 16-18 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Ja kupiłem ostatnio w CP 1kg owsianego. Ale jeszcze nie wąchałem Będzie m.in. z niego piwo 4 zboża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się