Skocz do zawartości

Kontrola jakości w browarze


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję informacji o metodach badań laboratoryjnych w kontroli jakości piwa.

np

https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=479707&page=1

 

w szczególności interesują mnie badania mikrobiologiczne na podstawie norm PN lub ISO, ASTM itp

 

jeżeli ktoś ma jakieś informacje w temacie to proszę o kontakt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na podstawie polskich norm(są u mnie na katedrze):

Oznaczenie barwy metodą spektrofotometryczną

Próbki badanego piwa pobierano ze szklanych opakowań, a następnie odgazowywano w wyniku ręcznego wytrząsania. Oznaczenie przeprowadzono za pomocą spektrofotometru Spekol 11, przy długości fali 430 nm, przed każdym pomiarem kuwetę przepłukiwano badanym roztworem. Za wynik przyjęto średnią arytmetyczną z trzech oznaczeń dla tej samej próbki piwa, barwę w jednostkach EBC obliczono ze wzoru:

B2=25*f*A430

gdzie:

B2 - barwa w jednostkach EBC,

f - współczynnik rozcieńczenia,

A430 - absorbancja piwa przy długości fali 430 nm.

 

Oznaczenie goryczy metodą spektrofotometryczną

Metoda polega na ekstrahowniu substancji goryczkowych izooktanem, a następnie oznaczeniu absorbancji w zakresie fal ultrafioletowych.

Z odgazowanych i doprowadzonych do 20°C próbek pobierano za pomocą pipety automatycznej 10 ml badanego piwa i umieszczano w szklanych próbówkach. Następnie dodawano 0,5 ml kwasu chlorowodorowego o stężeniu 6 mol/l oraz 20 ml izooktanu. Próbówki zamknięto korkami, po czym wytrząsano ręcznie przez około 5 minut. Po wytrząsaniu próbki wirowano przez 3 minuty przy 3000 obr/min. Po odwirowaniu mierzono absorbancję w warstwie izooktanowej w kuwetach kwarcowych, spektrofotometrem pracującym w zakresie fal ultrafioletowych, przy długości fali 275 nm. Zawartość goryczy obliczano poprzez podstawienie wyników pomiaru absorbancji według wzoru:

JG=50*A275

gdzie:

JG - jednostka goryczy,

50 - współczynnik przeliczeniowy,

E275 - absorbancja warstwy izooktanowej przy długości fali 275 nm.

 

Oznaczenie wartości kwasowości czynnej (pH)

Metoda polega na zmierzeniu różnicy potencjałów pomiędzy dwoma elektrodami, porównawczą o stałym potencjale i pomiarową, której potencjał zależy od pH badanej próbki. Do oznaczeń zastosowano pehametr o dokładności 0,1 pH, który przed dokonaniem pomiarów został skalibrowany w roztworze buforowym o temperaturze 20°C. Badane próbki odgazowano i doprowadzono do temperatury 20°C. Do zlewki o pojemności 50 ml odmierzano 20 ml badanego piwa, zanurzano elektrodę pH-metru, po ustabilizowaniu wskazań dokonano odczytu wartości pH. Przed każdym pomiarem elektrody przepłukiwano wodą destylowaną i osuszano.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak masz dobrego znajomego to czemu nie ;) jak to w Polsce bywa wszystko jest możliwe zależy co i gdzie

a co do oznaczeń to są laboratoria usługowe które robią analizy na zlecenie, np koszt analizy IBU na HPLC okolice 200zł, a takie proste oznaczenia jak wyżej to nie wiem kto by się podjął

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

jak masz dobrego znajomego to czemu nie ;) jak to w Polsce bywa wszystko jest możliwe zależy co i gdzie

a co do oznaczeń to są laboratoria usługowe które robią analizy na zlecenie, np koszt analizy IBU na HPLC okolice 200zł, a takie proste oznaczenia jak wyżej to nie wiem kto by się podjął

 

Witam

A można sie dowiedzieć gdzie takowe laboratorium można znaleźć ? Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedz :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.