bnp Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Poszukuję informacji o metodach badań laboratoryjnych w kontroli jakości piwa. np https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=479707&page=1 w szczególności interesują mnie badania mikrobiologiczne na podstawie norm PN lub ISO, ASTM itp jeżeli ktoś ma jakieś informacje w temacie to proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wrzuć posta również na b.biz. Tam jest więcej ludzi pracujących w browarach może ktoś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wrzuć posta również na b.biz. Tam jest więcej ludzi pracujących w browarach może ktoś pomoże. Tak zrobię pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Na podstawie polskich norm(są u mnie na katedrze): Oznaczenie barwy metodą spektrofotometryczną Próbki badanego piwa pobierano ze szklanych opakowań, a następnie odgazowywano w wyniku ręcznego wytrząsania. Oznaczenie przeprowadzono za pomocą spektrofotometru Spekol 11, przy długości fali 430 nm, przed każdym pomiarem kuwetę przepłukiwano badanym roztworem. Za wynik przyjęto średnią arytmetyczną z trzech oznaczeń dla tej samej próbki piwa, barwę w jednostkach EBC obliczono ze wzoru: B2=25*f*A430 gdzie: B2 - barwa w jednostkach EBC, f - współczynnik rozcieńczenia, A430 - absorbancja piwa przy długości fali 430 nm. Oznaczenie goryczy metodą spektrofotometryczną Metoda polega na ekstrahowniu substancji goryczkowych izooktanem, a następnie oznaczeniu absorbancji w zakresie fal ultrafioletowych. Z odgazowanych i doprowadzonych do 20°C próbek pobierano za pomocą pipety automatycznej 10 ml badanego piwa i umieszczano w szklanych próbówkach. Następnie dodawano 0,5 ml kwasu chlorowodorowego o stężeniu 6 mol/l oraz 20 ml izooktanu. Próbówki zamknięto korkami, po czym wytrząsano ręcznie przez około 5 minut. Po wytrząsaniu próbki wirowano przez 3 minuty przy 3000 obr/min. Po odwirowaniu mierzono absorbancję w warstwie izooktanowej w kuwetach kwarcowych, spektrofotometrem pracującym w zakresie fal ultrafioletowych, przy długości fali 275 nm. Zawartość goryczy obliczano poprzez podstawienie wyników pomiaru absorbancji według wzoru: JG=50*A275 gdzie: JG - jednostka goryczy, 50 - współczynnik przeliczeniowy, E275 - absorbancja warstwy izooktanowej przy długości fali 275 nm. Oznaczenie wartości kwasowości czynnej (pH) Metoda polega na zmierzeniu różnicy potencjałów pomiędzy dwoma elektrodami, porównawczą o stałym potencjale i pomiarową, której potencjał zależy od pH badanej próbki. Do oznaczeń zastosowano pehametr o dokładności 0,1 pH, który przed dokonaniem pomiarów został skalibrowany w roztworze buforowym o temperaturze 20°C. Badane próbki odgazowano i doprowadzono do temperatury 20°C. Do zlewki o pojemności 50 ml odmierzano 20 ml badanego piwa, zanurzano elektrodę pH-metru, po ustabilizowaniu wskazań dokonano odczytu wartości pH. Przed każdym pomiarem elektrody przepłukiwano wodą destylowaną i osuszano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 btw: symbol przy normie-Ap1 oznacza że to dodatek do normy i właściwie nic tam nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 W pyte. Na pewno zrobie to w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Nie rozumiem komentarza.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Super rzeczy stad w pyte. Tylko szkoda ze nie mozna tego zrobic w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Super rzeczy stad w pyte. Tylko szkoda ze nie mozna tego zrobic w domu. zależy kto co ma w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Fakt, czy ktos wie czy istnieje w jakims lab. ew. browarze opcja zbadania swojego piwa? Przepraszam za off top. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 jak masz dobrego znajomego to czemu nie jak to w Polsce bywa wszystko jest możliwe zależy co i gdzie a co do oznaczeń to są laboratoria usługowe które robią analizy na zlecenie, np koszt analizy IBU na HPLC okolice 200zł, a takie proste oznaczenia jak wyżej to nie wiem kto by się podjął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bien Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 jak masz dobrego znajomego to czemu nie jak to w Polsce bywa wszystko jest możliwe zależy co i gdzie a co do oznaczeń to są laboratoria usługowe które robią analizy na zlecenie, np koszt analizy IBU na HPLC okolice 200zł, a takie proste oznaczenia jak wyżej to nie wiem kto by się podjął Witam A można sie dowiedzieć gdzie takowe laboratorium można znaleźć ? Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedz :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się