JacekKocurek Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Warka CXIII - Porter Bałtycki 22' date='5°Blg (26-I-2009r.) [/b'] Jednak zeszło tylko na 7,8°Blg czyli będzie miało ok.9% alkh. 9% ? w jaki sposób to wyliczyłeś ? ProMash zeznaje, że 8,4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 ProMash zeznaje, że 8,4% No fakt... ProMash tyle zeznaje... Ciekawe zatem jak to liczy, skoro ze wzoru: (Blg_pocz - Blg_kon)*0,516 wychodzi 7,6%. Nawet uwzględniając dodatkowe 0,4% z dodatku glukozy na nagazowane, to jeszcze sporo brakuje do tych 8,4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Warka CXIII - Porter Bałtycki 22' date='5°Blg (26-I-2009r.) [/b'] Jednak zeszło tylko na 7,8°Blg czyli będzie miało ok.9% alkh. 9% ? w jaki sposób to wyliczyłeś ? Program Codera wyliczył na 8,6%, dodałem rezerwę i doliczyłem. Między czasie powinno tyle być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Program Codera wyliczył na 8,6%, dodałem rezerwę i doliczyłem. Między czasie powinno tyle być. Rezerwy się nie dodaje do stężenia alkoholu. Ona ma mniej więcej taki sam balling jak brzeczka nastawna więc nie wpływa na stężenie alkoholu tylko na ilość piwa. Co innego gdybyś dodał suchego cukru (glukozy sacharozy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) No fakt... ProMash tyle zeznaje... Ciekawe zatem jak to liczy, skoro ze wzoru:(Blg_pocz - Blg_kon)*0,516 wychodzi 7,6%. Nawet uwzględniając dodatkowe 0,4% z dodatku glukozy na nagazowane, to jeszcze sporo brakuje do tych 8,4%. Ten wzór jest mocno uproszczony. Daje w miarę dokładne wyniki tylko dla piw o wyjściowym ballingu w okolicy 10°. Edytowane 17 Marca 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No fakt... ProMash tyle zeznaje... Ciekawe zatem jak to liczy' date=' skoro ze wzoru:(Blg_pocz - Blg_kon)*0,516 wychodzi 7,6%. Nawet uwzględniając dodatkowe 0,4% z dodatku glukozy na nagazowane, to jeszcze sporo brakuje do tych 8,4%.[/quote'] Ten wzór jest mocno uproszczony. Daje w miarę dokładne wyniki tylko dla piw o wyjściowym ballingu w okolicy 10°. Oo... masz Ci los! Wali się jeden z moich podstawowych wzorów! Zarówno na b.biz jak i na BA (nie mogę wkleić linka: FAQ->Fermentacja i jeden z ostatnich postów) powtarza się ten wzór i nie ma ani słowa o tym, że dotyczy on tylko słabych nastawów. Czy możesz rozwinąć temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No to na pierona pisza o tym ? Kule!!! Zgodza się z tym dodawaniem do refermentacji, ale to jak to policzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No to na pierona pisza o tym ? Kule!!! Zgodza się z tym dodawaniem do refermentacji, ale to jak to policzyć? W ogóle nie trzeba nic doliczać. Po prostu to, co Ci wychodzi po fermentacji nastawu jest tym samym co dostajesz w butelkach, puszkach czy KEGach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No to na pierona pisza o tym ? Kule!!! Zgodza się z tym dodawaniem do refermentacji' date=' ale to jak to policzyć?[/quote'] W ogóle nie trzeba nic doliczać. Po prostu to, co Ci wychodzi po fermentacji nastawu jest tym samym co dostajesz w butelkach, puszkach czy KEGach No czyli jest 8,6% -tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No czyli jest 8,6% -tak? Tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) No czyli jest 8' date='6% -tak?[/quote']Tak jest No to zicher. Tylko myślę, że głębiej odfermentuje ale już w flaszkach. Edytowane 18 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No to już po wczorajszej imprezie. Uroczyste otwarcie kega 19-ki i poszło z 1,5 beczki. Piwo z kija o jest jednak atrakcja. Fotki później, bom zostawił aparat. :cool2: Piwo smaczne. Pytanie mam takie, jak przepłukać szlałch nierozkręcając wszystkiego? No na pewno zdał by się kolejny keg z wodą, ale może są i inne rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No czyli jest 8' date='6% -tak?[/quote']Tak jest A jak to zostało policzone? Czyżby podany przeze mnie niżej wzór (oraz w artykule) jest nieprawidłowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 No czyli jest 8' date='6% -tak?[/quote']Tak jest A jak to zostało policzone? Czyżby podany przeze mnie niżej wzór (oraz w artykule) jest nieprawidłowy? Odpowiedziałem w tamtym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Dwa piwa bulgotają dalij w 8°C. Jedne to fermentuje od 4-go i jak się nie myla jest na suchych S-23. Przypuszczam, że będzie to bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) No, a na Patryka było piwo z kega. To co widać ma być to przenośny zestaw, gdzie podpinamy schłodzoną beczkę. W domu jednak będzie inny zestaw-tylko prawdziwy nalewak, a w szafce będzie lodówka, która to będzie chłodzić piwko na bieżąco. By to miało sens potrzebuję większą chłodziarkę na fermentację piwa (dwa tanki cicha i burzliwa, 4 kegi oraz by zmieścić tam też parę flaszek i ewentualnie kegi 5l. Tu mam pytanie: 1) lodówka w domu - jak zrobić dziurę w lodówce na przewody i czy nie zaszkodzą? 2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa, czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi? Edytowane 22 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Tu mam pytanie:1) lodówka w domu - jak zrobić dziurę w lodówce na przewody i czy nie zaszkodzą? 2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa, czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi? 1. Jeśli otwory zrobisz odpowiedni małe to nie powinno być żadnych strat zimna. Zawsze możesz po włożeniu przewodu wszystko uszczelnić pianką montażową. 2. To raptem 20°C różnicy - nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 1. Jeśli otwory zrobisz odpowiedni małe to nie powinno być żadnych strat zimna. Zawsze możesz po włożeniu przewodu wszystko uszczelnić pianką montażową. Tylko, normalnie od góry-jakie są tam warstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Od zewnątrz to pewnie blacha/pianka/tworzywo. W mojej stare lodówce byłą wata szklana zamiast pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Tu mam pytanie:1) lodówka w domu - jak zrobić dziurę w lodówce na przewody i czy nie zaszkodzą? 2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa, czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi? Ad 1) W lodówkach parownik jest jak sądzę tylko w tylnej ściance więc nie powinieneś uszkodzić lodówki, dziurawiąc ją z innej strony. No chyba, że u Ciebie jest inaczej (jak rozszczelni się parownik to kiszka...) Ad 2) Może ci się sprzęt wyłączyć od termika agregatu. Czyli rzeczony po włożeniu fermentora z 30 stopniową zawartością najprawdopodobniej się przegrzeje. Agregat po wyłączeniu ochłodzi się i ponownie załączy. Nie jest to jednak praca normalna. Musisz sam zaobserwować (np. mierząc temperaturę wewnątrz i okresy pracy/wyłączenia) czy nie przegrzewasz agregatu. Edytowane 23 Marca 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Silnik w agregacie nie jest przystosowany do pracy ciągłej. Wkładając do lodówki tak dużą ilość ciepłego piwa może spowodować uszkodzenie silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Ja do swojej lodówki nie raz wkładałem fermentor i jakoś nic się nie zepsuło. 20 °C to nie taka straszna różnica. Z resztą czujnik temperatury często jest tuż przy parowniku, więc zanim całość się schłodzi minie kilka godzin a agregat nie raz się włączy/wyłączy. Edytowane 23 Marca 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Ja do swojej lodówki nie raz wkładałem fermentor i jakoś nic się nie zepsuło. 20 °C to nie taka straszna różnica. Tak mówi teoria. Do tego dochodzi zwiększone oszronienie, które pogarsza chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Ja do swojej lodówki nie raz wkładałem fermentor i jakoś nic się nie zepsuło. 20 °C to nie taka straszna różnica. Tak mówi teoria. Do tego dochodzi zwiększone oszronienie' date=' które pogarsza chłodzenie.[/quote'] Jak nie będziesz otwierał lodówki to oszronienie będzie niewielkie. Tak mówi moja praktyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Tu mam pytanie: 2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa, czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi? Moje zdanie jest takie: jeżeli chłodziarka (agregat) będzie sterowany oryginalnym termostatem ,to po włożeniu fermentora z ~20 L piwa o temp ~30°C chłodziarka załączy się i ochłodzi powietrze wewnątrz do temp zadanej np. 10°C i się wyłączy. Następnie po ogrzaniu się od fermentora ponownie się załączy i cykl będzie się powtarzał ,aż piwo osiągnie temp. 10°C. W/g mnie będzie to normalna praca chłodziarki i nic nie powinno się stać. ALE jeżeli sterowanie agregatu odbywać się będzie poprzez przekaźnik z sondą temperaturową zanurzoną w piwie to agregat będzie tak długo pracował ,aż piwo schłodzi się do zadanej temperatury np. 10°C i niestety może tego nie przeżyć (agregat, nie piwo ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się