Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

No mój odmłodzony śrutownik.

 

Napęd z starej porządnj niszczarki. Przekładnia ostała (tylko parę wałki i nożyce wywalone. Konstrukcja napędu też ostała. Dalej zesprzęglone i obudowa.

Działać działa, jeszcze po robocie sprawdzę jak pracuje z pełnym obciążeniem.

 

Jeszcze się zastanowię czy zrobić dziurę na śrut czy jakoś obudować by leciało z boku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Pierońsko dobra robota :)

 

 

http://www.man.pl/~bielok/icon_brawo.gif

Robota dobra, tylko że zlecona.

Dodam że silnik na 230V, a przekładnia tak pięknie kręci, że śrutownik chodzi jakby ręcznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXI - Brown Ale Mild I 8,8°Blg (14-V-2009r.)

 

- pale ale 3 kg;

- monachijski 0,5 kg;

- żytni czekoladowy 0,2 kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,2 kg;

- chmiel Marynka granulat 20 g;

- chmiel Lubelski granulat 15 g;

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

- 20l wody słód

- 52°C i 5'

- 64-62°C - 20'

- 72°C 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtrowanie:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie:

prawie 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 50' - Lubelski;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadałem dziś dopiero 18°C. Dodałem również 200g cukru. Wydajność 57%. z brzeczki przedniej dużo poszło bokiem, jak w pierwszej tak i z drugiej warki.

 

Może ktoś mi policzy Blg, gdzie pocżatkowe było 8,1°Blg i 24l, póxniej dodałem 200g cukru- jakie jest blg- może idzie policzyć w BeerSmith?

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

°Blg Warka CXXXII - Brown Ale Mild II 8,8(14-V-2009r.)

 

- pilzeński Litovel 2,1 kg;

- karmelowy jasny 0,4 kg;

- monachijski 0,3 kg;

- pszeniczny 0,3 kg;

- karmelowy jasny 0,4 kg;

- żytni czekoladowy 0,2 kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,2 kg;

- caramunich 0,15 kg;

- melanoidynowy 0,15 kg;

- chmiel Marynka granulat 20 g;

- chmiel Lubelski granulat 15 g;

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

- 20l wody słód

- 52°C i 5'

- 64-62°C - 20'

- 72°C 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtrowanie:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie:

prawie 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 50' - Lubelski;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadałem dziś dopiero 20°C. Dodałem również 200g cukru. Wydajność 57%. z brzeczki przedniej dużo poszło bokiem, jak w pierwszej tak i z drugiej warki.

Tak samo , może ktoś pomoże to wyliczyć?

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś mi policzy Blg, gdzie pocżatkowe było 8,1°Blg i 24l, póxniej dodałem 200g cukru- jakie jest blg- może idzie policzyć w BeerSmith?

Masa brzeczki przed dodaniem sacharozy: 24*1,032=24,77kg

Masa cukrów w brzeczce: 24,77*0,081=2,0064kg

Masa cukrów po dodaniu sacharozy: 2,0064+0,200=2,2064kg

Masa brzeczki po dodaniu sacharozy: 24,77+0,2=24,97kg

Zawartość cukrów po dodaniu sacharozy (w st. blg): 2,2064/24,97*100=8,84°Blg

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

He,

Dziś? to w sumie fajny dzień? miałem. Rano przed 5tą wstałem i pojechałem rozlać 3 piwa. Między czasie jedno dzisiejsze się zatarło.

Później szkoła. Tam mi się przypomniało o jednej saszetce drożdży więc pożyczyłem od Sławka (browar domowy w Świerklańcu). Po 15-tej znów do piwa.

Zatarłem kolejne, uwarzyłem te dwa i do domu (moja z dziećmi pojechała do teściów więc otwarłem sobie z tej okazji Pieron Mocne 2litry :D ). Fajny dzień. :cool2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXX - Pszeniczne 13,3°Blg

 

Rozlałem do 10 petów 1,5l oraz do 18 butelek półlitrowych z dodatkiem ( no i tu namieszane, bo dałem 200g zamiast 30g ekstraktu pszenicznego w proszku, przy gotowaniu nie dopilnowałem i uciekło połowa więc dodałem jeszcze 0,7l rezerwy).

Zeszło na 3,3°Blg i będzie miało 5,6% alkh.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXIII - Stout 3 ziarna 13,1°Blg

 

Składniki:

- pilzeński Optima 4,00 kg

- caramunich 0,55 kg

- żywiecki 0,40 kg

- pszenica palona 0,15 kg

- płatki błyskawiczne pszeniczne 0,20 kg

- płatki błyskawiczne jęczmienne 0,20 kg

- płatki błyskawiczne owsiane 0,40 kg

- chmiel Marynka granulat 55 g

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 67-64°C - 30'

- 72°C - 40'

- podgrzanie do 76°C?C filtracja.

 

Wys?adzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - całość;

- 60' - chłodzenie.

 

 

Drożdże zadam jutro.

Wydajność: 62,5%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg

 

Składniki:

- pilzeński Optima 3,60 kg

- monachijski Litovel 0,40 kg

- wiedeński 0,40 kg

- pszeniczny jasny Litovel 0,30 kg

- pszeniczny ciemny 0,30 kg

- caramunich 0,30 kg

- carapils 0,20 kg

- czekoladowy żytni 0,15 kg

- żyto palone 0,15 kg

- carafara I dodane dopiero podczas wysładzania 0,15 kg

- płatki błyskawiczne pszeniczne 0,20 kg

- płatki błyskawiczne jęczmienne 0,20 kg

- płatki błyskawiczne owsiane 0,40 kg

- chmiel Marynka granulat 55 g

- chmiel Lubelski granulat 45 g

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 64-62°C - 20'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 40' - Lubelski

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro.

Wydajność: 60%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kosztowałem CIII - FLAPS. Dzisiaj jeszcze żyję więc piwo było dobre. Tak poważnie piwo bardzo dobre, ale troche przegazowane. Ale piana trzymała się dłuuuugo. JK

Dzięki Janek, piwo richtich dobre i przegazowane, po prostu spożyte później :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.