Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Tu mam pytanie:

 

2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa' date=' czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi?[/quote']

Moje zdanie jest takie:

jeżeli chłodziarka (agregat) będzie sterowany oryginalnym termostatem ,to po włożeniu fermentora

z ~20 L piwa o temp ~30°C chłodziarka załączy się i ochłodzi powietrze wewnątrz do temp zadanej np. 10°C i się wyłączy.

Następnie po ogrzaniu się od fermentora ponownie się załączy i cykl będzie się powtarzał ,aż piwo osiągnie temp. 10°C.

W/g mnie będzie to normalna praca chłodziarki i nic nie powinno się stać.

 

ALE jeżeli sterowanie agregatu odbywać się będzie poprzez przekaźnik z sondą temperaturową zanurzoną w piwie

to agregat będzie tak długo pracował ,aż piwo schłodzi się do zadanej temperatury np. 10°C i niestety może tego

nie przeżyć (agregat, nie piwo :)) :)

Myślę bez ALE :) jak będzie zicher to dobry pomysł.

 

Dzięki za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.)

 

Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy.

Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.)

 

Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy.

Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer:

Chyba raczej karmelowe :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXX - Karmelowe 11' date='9°Blg (27-II-2009r.) [/b']

 

Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy.

Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer:

Chyba raczej karmelowe ;)

Jak tak padosz to tak ostanie jak było :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś urzarzę sasiona.

Drożdze niestety suche T-58.:rolleyes:

Ale jako dodatki chcałbym dać:

- imbir 75g,

- kolendrę ponad łyżeczkę,

- pieprzu też ponad łyżeczkę,

- curacao,

- brzoskwinie 3 szt.

 

Czy nie za dużo tego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na mój gust to trochę za dużo :D Jakoś tak brzoskwinie mi się z tym pieprzem gryzą, to samo curacao. Imbir z pieprzem to mogłoby być dość ciekawe połączenie :D Łyżeczka kolendry moim zdaniem zginie w tłumie. Podsumowując ja osobiście użyłabym maksymalnie dwóch składników, ale to Twój browar i Ty rządzisz :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIV - Kompot 13°Blg (27-III-2009r.)

 

Składniki:

- pilzeński 3,00 kg

- monachijski 1,10 kg

- wiedeński 1,20 kg

- zakwaszający 0,05 kg

- pszeniczny 0,70 kg

- chmiel Marynka granulat; 40 g

- chmiel Lubelski granulat; 25 g

- imbir 75 g;

- kolendra 3g;

- pieprz czarny 3g;

- 3 brzoskwnie-300g;

- curacao 35g;

- mech irl. 5g;

- drożdze T-58

 

Zacieranie:

- 20l wody i

- 52°C - 10'

- 64-62°C - 25'

- 72°C - 25'

- 76°C - filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - po 5l

 

Chmielenie:

o' - Marynka;

30' - brzoskwinie;

45' - Lubelski i mech irlandzki;

55' - dodatki;

60' - chłodzenie.

 

1,5l rezerwy o 14°Blg + 24,5l o 13°Blg .

Wydajność 60%.

Drożdze się rehydrytują i zadam jutro jak się schłodzi.

 

Kolor wyszedł dojść dziwny :D, ale smak normalny, czuć imbirem póki co.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że żona drożdze przyniosła mi z poczty to odpaliłem 3333 :P, szkoda że nie ma 6666 :)

Czy ktoś używał tych 3333, bo mi kurde ledwo co w środku pożywkę przebiłem a już pęcznieje w oczach.

Może uciekają jak 3068, bo te coś rwią się ostro do pracy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)

 

Rozlałem dziś do 46 butelek półlitrowych oraz 8 0,33l z dodatkiem 1,2l rezerwy. Wydaje się że za dużo rezerwy i będzie mocno nagazowane.

Zeszło na 5°Blg i będzie miało 6,2% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

No właśnie się filtruje, bardzo powoli, więc przełożyłem na kolejne godziny.

Filtrowałem kolejną warkę i normalnie. Żyto jednak daje się w znaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myśl przewodnia jest taka, by nic nie stało puste. A tak po Świętach będzie co przelewać :)

Za dużo też nie mogę sobie właśnie pozwolić, bo 5 razy w tygodniu mam robotę, 4 razy mam budę, a jeszcze rodzina. Dlatego jak mam wolne trochę to korzystam i z samego rana coś się tam zrobi lub po robocie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.