Pieron Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Tu mam pytanie: 2) chłodziarka do fermentacji i przechowywania piwa' date=' czy możliwe jest schłodzenie do 30°C przeniesienie do chłodziarki by schłodziło na 10°C - czy nie zaszkodzi to sprzętowi?[/quote'] Moje zdanie jest takie: jeżeli chłodziarka (agregat) będzie sterowany oryginalnym termostatem ,to po włożeniu fermentora z ~20 L piwa o temp ~30°C chłodziarka załączy się i ochłodzi powietrze wewnątrz do temp zadanej np. 10°C i się wyłączy. Następnie po ogrzaniu się od fermentora ponownie się załączy i cykl będzie się powtarzał ,aż piwo osiągnie temp. 10°C. W/g mnie będzie to normalna praca chłodziarki i nic nie powinno się stać. ALE jeżeli sterowanie agregatu odbywać się będzie poprzez przekaźnik z sondą temperaturową zanurzoną w piwie to agregat będzie tak długo pracował ,aż piwo schłodzi się do zadanej temperatury np. 10°C i niestety może tego nie przeżyć (agregat, nie piwo ) Myślę bez ALE jak będzie zicher to dobry pomysł. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.) Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.) Dziś przełałem dopiero na cichą, jeszcze trochę bulkało, ale piany nie było więc i nie ma na co czekać. Spadło na 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.) Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer: Chyba raczej karmelowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Warka CXX - Karmelowe 11' date='9°Blg (27-II-2009r.) [/b'] Dziś nad ranem rozlałem do 50 butelek 0,5l z rodatkiem 1,2l rezerwy. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 4% alk. Ale nie mogłem się opanować, tak dobre słodowe piwo. Zmieniam więc nazwę na SŁODOWE. mniam:beer: Chyba raczej karmelowe Jak tak padosz to tak ostanie jak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.) Dziś rozlałem z 1,3l rezerwy do 39 butelek półlitrowych, jednej 2l oraz beczki 5l. Zeszło na 3,8°Blg i będzie miało 6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Dziś urzarzę sasiona. Drożdze niestety suche T-58.:rolleyes: Ale jako dodatki chcałbym dać: - imbir 75g, - kolendrę ponad łyżeczkę, - pieprzu też ponad łyżeczkę, - curacao, - brzoskwinie 3 szt. Czy nie za dużo tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Jak na mój gust to trochę za dużo Jakoś tak brzoskwinie mi się z tym pieprzem gryzą, to samo curacao. Imbir z pieprzem to mogłoby być dość ciekawe połączenie Łyżeczka kolendry moim zdaniem zginie w tłumie. Podsumowując ja osobiście użyłabym maksymalnie dwóch składników, ale to Twój browar i Ty rządzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 - brzoskwinie 3 szt. Ale jakie te brzoskwinie? Podejrzewam, ze suszone. IMO to pomyłka. Ładne brzoskwiniowe smaczki dają drożdże, tylko, że nie T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Jednak ostanie jak napisałem. Co wyjdzie to wyjdzie-może będzie i kompot z % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Warka CXXIV - Kompot 13°Blg (27-III-2009r.) Składniki: - pilzeński 3,00 kg - monachijski 1,10 kg - wiedeński 1,20 kg - zakwaszający 0,05 kg - pszeniczny 0,70 kg - chmiel Marynka granulat; 40 g - chmiel Lubelski granulat; 25 g - imbir 75 g; - kolendra 3g; - pieprz czarny 3g; - 3 brzoskwnie-300g; - curacao 35g; - mech irl. 5g; - drożdze T-58 Zacieranie: - 20l wody i - 52°C - 10' - 64-62°C - 25' - 72°C - 25' - 76°C - filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: o' - Marynka; 30' - brzoskwinie; 45' - Lubelski i mech irlandzki; 55' - dodatki; 60' - chłodzenie. 1,5l rezerwy o 14°Blg + 24,5l o 13°Blg . Wydajność 60%. Drożdze się rehydrytują i zadam jutro jak się schłodzi. Kolor wyszedł dojść dziwny , ale smak normalny, czuć imbirem póki co. Edytowane 27 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.) Miałem dziś przelać na cichą, ale zeszło dopiero na 6,7°Blg. Teraz bulka że hoho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Warka CXXIV - Kompot 13°Blg (27-III-2009r.) Dziś drożdze zadałem do 16°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.) Dziś przelalem na cichą. Zeszło na 5,1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.) Też rano zlałem na cichą. Zeszło na 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka CXXIV - Kompot 13°Blg (27-III-2009r.) Dziś kompot na cichej. Zeszło na 5,2°Blg i jest wyraźnie imbirowy i nic więcej. Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jako, że żona drożdze przyniosła mi z poczty to odpaliłem 3333 , szkoda że nie ma 6666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jutro dwa piwka uwarzę-tak się dziwnie składa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 6666 produkowały by chyba posmaki siarkowe w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jako, że żona drożdze przyniosła mi z poczty to odpaliłem 3333 , szkoda że nie ma 6666 Czy ktoś używał tych 3333, bo mi kurde ledwo co w środku pożywkę przebiłem a już pęcznieje w oczach. Może uciekają jak 3068, bo te coś rwią się ostro do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.) Rozlałem dziś do 46 butelek półlitrowych oraz 8 0,33l z dodatkiem 1,2l rezerwy. Wydaje się że za dużo rezerwy i będzie mocno nagazowane. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 6,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) No właśnie się filtruje, bardzo powoli, więc przełożyłem na kolejne godziny. Filtrowałem kolejną warkę i normalnie. Żyto jednak daje się w znaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 pieronie... ja tak od poczatku sledze twoje poczynania... chyba najwiecej warzysz z nas wszystkich - gdzie ty to trzymasz ? ilez ty tego lejesz w siebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Myśl przewodnia jest taka, by nic nie stało puste. A tak po Świętach będzie co przelewać Za dużo też nie mogę sobie właśnie pozwolić, bo 5 razy w tygodniu mam robotę, 4 razy mam budę, a jeszcze rodzina. Dlatego jak mam wolne trochę to korzystam i z samego rana coś się tam zrobi lub po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 no ok ale kiedy ty to spijasz ? przeciez ty pewnie miesiecznie ze 150 butelek wyrabiasz - a raczej masz i tak wylezakowane buteleczki na chodzie caly czas wiec na nic nie czekasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się