Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 178 - Kolsch 11,8°Blg

z dnia 3 wrzesień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 8,00 kg

- pszeniczny 1,50 kg

- chmiel Tettnang granulat 125 g

- German Ale 1007

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 50; 1/3 do dekockji

- 72°C - i 30'; 1/3 do dekockji

- podgrzanie do 77°C filtracja

 

Chmielenie:

- 15' - 80g;

- 60' - 45g;

- 75' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo zrobiłem kolejny dopływ zimnej wody i tym razem brzeczka schłodzona do 24°C w ciągu 5 min.

Mógłbyś zdradzić jak działa twój super wydajny system chłodzenia?

Normalnie dwa wymienniki ciepła i ok. 45l szybko się schładza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 179 - Belond Abbey Ale 19,7°Blg

z dnia 8 wrzesień 2010

Składniki:

- pilzeński 11,50 kg

- carapils 0,70 kg

- cara 0,38 kg

- karmelowy jasny 0,20 kg

- chmiel Marynka szyszki 50 g

- chmiel Lubelski szyszki 50 g

- cukier 1,5 kg;

- Abbey Ale WLP 530

 

Zacieranie :

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 63°C - i 30';

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Marynka;

- 60' - Lubelski i cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 24,0°C

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 176 - Tripel 19°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.

 

Dziś rozlałem do butelek. Zeszło na 5' date='8°Blg i ma 7,6% alk.[/quote']

Właśnie zdegustowałem egzemplarz, który otrzymałem w Kazimierzu. I wiesz Pieron.... przekonałeś mnie tym piwem do Tripli :) Jest Bardzo dobre!

Cieszę się że smakuje, choć sam nie wiem czy ma tak smakować, dlatego wczoraj uwarzyłem kolejnego Tripla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 180 - Tripel 20°Blg

z dnia 15 wrzesień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 11 kg

- carapils 1 kg

- cara 0,5 kg

- monachijski 1,5 kg

- cukier 1,6 kg

- chmiel Twttnang granulat 70 g

- chmiel Brewers Gold granulat 50 g

- Belgian Strong Ale 1388, gęstwa.

 

Zacieranie :

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66/62°C - i 60'; w tym 1/3 dekokcja

- 72°C - i 30; w tym 1/3 dekokcja

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Brewers Gold i 20g Twttnang;

- 60' - Twttnangi i cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 24,0°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zaciera się Quadrupel - opis jutro.

Udało mi się zrobić bez żadnych problemów. Nawet lepszy czas wyszedł, bo tylko 5h. A gęstość ok. 25°Blg ale trochę mniej niż 40l.

Jutro z rana sprawdzę co i jak, bo jeszcze drożdży nie zadałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg

z dnia 22 wrzesień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 11 kg

- monachijski 1,5 kg

- carabelge 1 kg

- specjal B 0,6 kg

- cukier 2,5 kg

- mech irl. 10g

- chmiel Marynka szyszki 10' 15 g

- chmiel Brewers Gold granulat 50 g

- Belgian Strong Ale 1388, gęstwa.

 

Zacieranie :

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66/62°C - i 60'; w tym 1/3 dekokcja

- 72°C - i 30; w tym 1/3 dekokcja

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - 30g Brewers Gold i Marynka;

- 60' - 20g Brewers Gold, mech irl. i cukier;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane dziś w temp: 22,0°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 182 - Kolsch

z dnia 28 wrzesień 2010

Więc dziś po robocie.

Składniki:

- pilzeński 8,50 kg

- pszeniczny 1,50 kg

- chmiel Marynka 10' szyszki 50g

- chmiel Lubelski 10' szyszki 50g

- mech irl. 10g

- German Ale 1007

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 50;

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja

 

Chmielenie:

- 15' - Marynka;

- 60' - Lubelski i mech irl.;

- 75' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 182 - Kolsch 12,3°Blg

z dnia 28 wrzesień 2010

 

Drożdże dziś zadałem w 21°C.

Dodałem tym razem również mchu irl. ale takiego przełomu dawno już nie miałem.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.