sziszi Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Dodatkowo zrobiłem kolejny dopływ zimnej wody i tym razem brzeczka schłodzona do 24°C w ciągu 5 min. Mógłbyś zdradzić jak działa twój super wydajny system chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Warka 178 - Kolsch 11,8°Blg z dnia 3 wrzesień 2010 Składniki: - pilzeński 8,00 kg - pszeniczny 1,50 kg - chmiel Tettnang granulat 125 g - German Ale 1007 Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 50; 1/3 do dekockji - 72°C - i 30'; 1/3 do dekockji - podgrzanie do 77°C filtracja Chmielenie: - 15' - 80g; - 60' - 45g; - 75' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Dodatkowo zrobiłem kolejny dopływ zimnej wody i tym razem brzeczka schłodzona do 24°C w ciągu 5 min. Mógłbyś zdradzić jak działa twój super wydajny system chłodzenia? Normalnie dwa wymienniki ciepła i ok. 45l szybko się schładza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Warka 179 - Belond Abbey Ale 19,7°Blg z dnia 8 wrzesień 2010 Składniki: - pilzeński 11,50 kg - carapils 0,70 kg - cara 0,38 kg - karmelowy jasny 0,20 kg - chmiel Marynka szyszki 50 g - chmiel Lubelski szyszki 50 g - cukier 1,5 kg; - Abbey Ale WLP 530 Zacieranie : - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 63°C - i 30'; - 72°C - i 40'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Marynka; - 60' - Lubelski i cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 24,0°C Edytowane 9 Września 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 No PIERON jeszcze jedna warka i bedziesz miał tyle co ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 No PIERON jeszcze jedna warka i bedziesz miał tyle co ja. No to super. Dogonić Mistrza to jest coś, choć tylko na chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Warka 179 - Belond Abbey Ale 19,7°Blg z dnia 8 wrzesień 2010 Drożdże pracują aż miło jest popatrzeć i posłuchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Dziś przebiłem się przez "błonę" (drożdże na powieżchni) pobierając próbkę stwierdziłem że to koniec fermentacji. Ach te German Ale 1007 widocznie pozostają u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Dobrze wiedzieć że nie nurkują, niedługo będą miały u mnie robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saks Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Warka 176 - Tripel 19°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r. Dziś rozlałem do butelek. Zeszło na 5,8°Blg i ma 7,6% alk. Właśnie zdegustowałem egzemplarz, który otrzymałem w Kazimierzu. I wiesz Pieron.... przekonałeś mnie tym piwem do Tripli Jest Bardzo dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Warka 176 - Tripel 19°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r. Dziś rozlałem do butelek. Zeszło na 5' date='8°Blg i ma 7,6% alk.[/quote'] Właśnie zdegustowałem egzemplarz, który otrzymałem w Kazimierzu. I wiesz Pieron.... przekonałeś mnie tym piwem do Tripli Jest Bardzo dobre! Cieszę się że smakuje, choć sam nie wiem czy ma tak smakować, dlatego wczoraj uwarzyłem kolejnego Tripla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Warka 178 - Kolsch 11,8°Blg z dnia 3 wrzesień 2010 Wczoraj przelałem na cichą. Zeszło na 3,5°Blg. Piwo bardzo smaczne, jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Warka 180 - Tripel 20°Blg z dnia 15 wrzesień 2010 Składniki: - pilzeński 11 kg - carapils 1 kg - cara 0,5 kg - monachijski 1,5 kg - cukier 1,6 kg - chmiel Twttnang granulat 70 g - chmiel Brewers Gold granulat 50 g - Belgian Strong Ale 1388, gęstwa. Zacieranie : - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66/62°C - i 60'; w tym 1/3 dekokcja - 72°C - i 30; w tym 1/3 dekokcja - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - Brewers Gold i 20g Twttnang; - 60' - Twttnangi i cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 24,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Właśnie zaciera się Quadrupel - opis jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Właśnie zaciera się Quadrupel - opis jutro. Udało mi się zrobić bez żadnych problemów. Nawet lepszy czas wyszedł, bo tylko 5h. A gęstość ok. 25°Blg ale trochę mniej niż 40l. Jutro z rana sprawdzę co i jak, bo jeszcze drożdży nie zadałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Składniki: - pilzeński 11 kg - monachijski 1,5 kg - carabelge 1 kg - specjal B 0,6 kg - cukier 2,5 kg - mech irl. 10g - chmiel Marynka szyszki 10' 15 g - chmiel Brewers Gold granulat 50 g - Belgian Strong Ale 1388, gęstwa. Zacieranie : - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66/62°C - i 60'; w tym 1/3 dekokcja - 72°C - i 30; w tym 1/3 dekokcja - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - 30g Brewers Gold i Marynka; - 60' - 20g Brewers Gold, mech irl. i cukier; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane dziś w temp: 22,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Warka 182 - Kolsch z dnia 28 wrzesień 2010 Więc dziś po robocie. Składniki: - pilzeński 8,50 kg - pszeniczny 1,50 kg - chmiel Marynka 10' szyszki 50g - chmiel Lubelski 10' szyszki 50g - mech irl. 10g - German Ale 1007 Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 50; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja Chmielenie: - 15' - Marynka; - 60' - Lubelski i mech irl.; - 75' - chłodzenie. Edytowane 29 Września 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Warka 182 - Kolsch 12,3°Blg z dnia 28 wrzesień 2010 Drożdże dziś zadałem w 21°C. Dodałem tym razem również mchu irl. ale takiego przełomu dawno już nie miałem. Edytowane 29 Września 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dziś sprawdziłęm i jeszcze fermentuje. Zeszło na 12,5°Blg i już ma 9,2% alk. Wydaje się za słodki narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Warka 177 - Belgian Pale Ale 13,0°Blg z dnia 2 wrzesień 2010 Wczoraj rozlałem do kega i butelek. Zeszło na 2,3°Blg i ma 6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Warka 178 - Kolsch 11,8°Blg z dnia 3 wrzesień 2010 Również wczoraj rozlałem do kega i butelek. Zeszło na 2,9°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blgz dnia 22 wrzesień 2010 Dziś sprawdziłęm i jeszcze fermentuje. Zeszło na 12,5°Blg i już ma 9,2% alk. Wydaje się za słodki narazie. a nie 6,2% alk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Teraz już się pogubiłem ale pewnie masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Miałem iść do budy, a tu taka wiadomość, że raczej będę ciężko w sobotę pracował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Praca uszlachetnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się