Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to jest, ale obserwuję od lutego jak wielka jest moja aktywność w czasie pełni i trochę przed pełnią. Obecnie jest 99% a ja właśnie dziś szykuję się do akcji warzenia. Może to jest przyczyną mojej klęski :D że piwo nie wychodzi. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 226 - Kopalniane 20,7°Blg

z dnia 4 maja 2011

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

- barwiący żywiecki 2,5 kg;

- karmelowy ciemny 1 kg;

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg;

- chmiel junga 80 g;

- chmiel lubelski 50 g;

- Irish Ale 1084.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 62°C - i 35';

- 72°C - i 60';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - junga;

- 50- lubelski;

- 60' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 227 - Foreign Extra Stout

z dnia 4 maja 2011

 

Składniki:

- pilzeński 8,8 kg;

- caraamber 0,3 kg;

- carafa I 0,5 kg;

- karmelowy ciemny 0,4 kg;

- pszenica palona 0,06 kg;

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg;

- chmiel junga 70 g;

- chmiel lubelski 80 g;

- Irish Ale 1084.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 64°C - i 40';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - junga;

- 60- lubelski;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 228 - Witbier resztkowy 13°Blg

z dnia 17 maja 2011

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- pszeniczny 1,3 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg ;

- płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg ;

- płatki żytnie błyskawiczne 1,6 kg;

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg;

- płatki gryczane błyskawiczne 0,4 kg;

- Tratition 80 g;

- curacao 55 g;

- kolendra 60 g;

- Belgian Wheat Yeast 3942.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 60';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' -chmiel;

- 60 - curacao i kolendra;

- 75 - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w 22°C.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 229 - Wiśniowy lambik 13,8°Blg

z dnia 17 maja 2011r.

 

To już piwo na zakończenie sezonu. Ciekawe c z tego wyjdzie - pewnie jakiś kwas ;)

Coder pomógł mi w opracowaniu tego piwa. I robiłem dwa podejścia. Niestety z 7kg pszenicy był niewypał z powodu przypalenia. Przy 3,3kg dało już rady, a więcej nie miałem.

 

Składniki:

- pilzeński 6,5 kg;

- pszenica 3,3 kg;

- Lubelski 45 g;

- WLP 011 Europen Ale

- Belgian Lambic Blent 3278.

 

Zacieranie:

- pszenicę skleikowałem w tanku dekokcyjnym ( 70°C przez 40' i doprowadziłem do wrzenia i przelałem do zwykłego garnka);

- 66°C - i 20';

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 30' - chmiel;

- 90' - chłodzenie.

 

Drożdże WLP 011 zadane w 17°C.

Obecnie fermentuje i na cichej zadam drugie drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 227 - Foreign Extra Stout

z dnia 4 maja 2011

 

Również wczoraj rozlałem do butelek. Po analizie rezerwy stwierdziłem że ma 14,5°Blg. Jeśli to prawda to zeszło na 1,6°Blg ale nie ma się co za bardzo rozpisywać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adaś wrzuć opisik do Wareczki # 212 :D

Warka 212 - Brown Ale 12°Blg

z dnia 23 marzec 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 3 kg;

- monachijski 0,54 kg;

- pale ale 6 kg;

- coffe light 0,32 kg;

- barwiący żywiecki 0,3 kg;

- caraaroma 0,16 kg;

- caramunich 0,2 kg;

- carared 0,5 kg;

 

- Sybilia 50 g;

- Fuggles 50 g;

- Lubelski 50 g;

 

- WLP 011 Europen Ale.

 

Zacieranie:

- 52°C przez 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Lubelski i Sybilia;

- 55' - Fuggles;

- 70' - chłodzenie.

 

Przelano na cichą 29 marca. Zeszło na 3,4°Blg.

 

Rozlano 5 kwietnia do butelek i chyba kega. Zeszło na 2,7°Blg i ma 5,2% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 229 -Wiśniowy lambik 13,8°Blg

z dnia 17 maja 2011r.

 

No to foto z poniedziałku. Nie wiem czy bakterie zaczły działać, bo saszetka mi nie napuchła. Mi to wygląda na sdadka drożdży. Może za wcześnie na fotki?

 

Ps jeszcze foto:

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.