Pieron Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Nie wiem jak to jest, ale obserwuję od lutego jak wielka jest moja aktywność w czasie pełni i trochę przed pełnią. Obecnie jest 99% a ja właśnie dziś szykuję się do akcji warzenia. Może to jest przyczyną mojej klęski że piwo nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Wczoraj uwrzyłem ostatnie piwo tego sesonu. Ciepło się robi więc za wczasu trza się darować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Warka 226 - Kopalniane 20,7°Blg z dnia 4 maja 2011 Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - barwiący żywiecki 2,5 kg; - karmelowy ciemny 1 kg; - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg; - chmiel junga 80 g; - chmiel lubelski 50 g; - Irish Ale 1084. Zacieranie: - 52°C - i 10'; - 62°C - i 35'; - 72°C - i 60'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 0' - junga; - 50- lubelski; - 60' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Warka 227 - Foreign Extra Stout z dnia 4 maja 2011 Składniki: - pilzeński 8,8 kg; - caraamber 0,3 kg; - carafa I 0,5 kg; - karmelowy ciemny 0,4 kg; - pszenica palona 0,06 kg; - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg; - chmiel junga 70 g; - chmiel lubelski 80 g; - Irish Ale 1084. Zacieranie: - 52°C - i 10'; - 64°C - i 40'; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - junga; - 60- lubelski; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Warka 227 - Foreign Extra Stout z dnia 4 maja 2011 16-tego maja przelałem na cichą. Nie znam dokładnego blg więc się nie rozpisuję-było coś pomiędzy 14 czy 15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Warka 226 - Kopalniane 20,7°Blg z dnia 4 maja 2011 Też przelałem 16-go na cichą. Zeszło na 5,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Warka 225 - Lekko wędzone 7,5°Blg z dnia 4 maja 2011 Bez cichej od razu rozlałem 16-tego maja. Zeszło na 1,1°Blg i ma 3,5% alk. Edytowane 19 Maja 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Warka 219 - Scottish Heavy 70/- 9,6°Blg z dnia 12 kwiecień 2011 !6-tego poszło w dwa kegi i butelki. Zeszło na 1,9°Blg o ma 4,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Warka 217 - Scottish Heavy 70/- 9,8°Blg z dnia 6 kwiecień 2011 !7-tego nad ranem rónież zostało rozlane. Zeszło na 1°Blg i ma 4,9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Warka 228 - Witbier resztkowy 13°Blg z dnia 17 maja 2011 Składniki: - pilzeński 5 kg; - pszeniczny 1,3 kg; - płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg ; - płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg ; - płatki żytnie błyskawiczne 1,6 kg; - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg; - płatki gryczane błyskawiczne 0,4 kg; - Tratition 80 g; - curacao 55 g; - kolendra 60 g; - Belgian Wheat Yeast 3942. Zacieranie: - 52°C - i 10'; - 66°C - i 60'; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' -chmiel; - 60 - curacao i kolendra; - 75 - chłodzenie. Drożdże zadane w 22°C. Edytowane 27 Maja 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Warka 229 - Wiśniowy lambik 13,8°Blg z dnia 17 maja 2011r. To już piwo na zakończenie sezonu. Ciekawe c z tego wyjdzie - pewnie jakiś kwas Coder pomógł mi w opracowaniu tego piwa. I robiłem dwa podejścia. Niestety z 7kg pszenicy był niewypał z powodu przypalenia. Przy 3,3kg dało już rady, a więcej nie miałem. Składniki: - pilzeński 6,5 kg; - pszenica 3,3 kg; - Lubelski 45 g; - WLP 011 Europen Ale - Belgian Lambic Blent 3278. Zacieranie: - pszenicę skleikowałem w tanku dekokcyjnym ( 70°C przez 40' i doprowadziłem do wrzenia i przelałem do zwykłego garnka); - 66°C - i 20'; - 72°C - i 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 30' - chmiel; - 90' - chłodzenie. Drożdże WLP 011 zadane w 17°C. Obecnie fermentuje i na cichej zadam drugie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka 226 - Kopalniane 20,7°Blg z dnia 4 maja 2011 Wczoraj rozlałem do butelek. Zeszło do 5°Blg i ma 9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka 227 - Foreign Extra Stout z dnia 4 maja 2011 Również wczoraj rozlałem do butelek. Po analizie rezerwy stwierdziłem że ma 14,5°Blg. Jeśli to prawda to zeszło na 1,6°Blg ale nie ma się co za bardzo rozpisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka 229 - Wiśniowy lambik 13,8°Blg z dnia 17 maja 2011r. Poszedł na cichą. Zeszło na 2,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka 220 - Weizen 11,6°Blg z dnia 15 kwiecień 2011 Wczoraj rozlałem do 2 kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Warka 228 - Witbier resztkowy 13°Blg z dnia 17 maja 2011 25-tego przelałem na cichą. Zeszło na 2,6°Blg. Edytowane 27 Maja 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Warka 224 - Szkocki Hazok Wielkanocny 21,7°Blg z dnia 23 kwiecień 2011 Też 25-tego przelałem na cichą. Zeszło na 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Adaś wrzuć opisik do Wareczki # 212 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 A jest takie piwo? Szczerze to nie mam czasu. Jak znajdę chwilkę to oczywiście zamieszczę opis. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 U mnie już nie ma, poczekam na razie i tak przerwa w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Adaś wrzuć opisik do Wareczki # 212 Warka 212 - Brown Ale 12°Blg z dnia 23 marzec 2011r. Składniki: - pilzeński 3 kg; - monachijski 0,54 kg; - pale ale 6 kg; - coffe light 0,32 kg; - barwiący żywiecki 0,3 kg; - caraaroma 0,16 kg; - caramunich 0,2 kg; - carared 0,5 kg; - Sybilia 50 g; - Fuggles 50 g; - Lubelski 50 g; - WLP 011 Europen Ale. Zacieranie: - 52°C przez 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Lubelski i Sybilia; - 55' - Fuggles; - 70' - chłodzenie. Przelano na cichą 29 marca. Zeszło na 3,4°Blg. Rozlano 5 kwietnia do butelek i chyba kega. Zeszło na 2,7°Blg i ma 5,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Warka 224 - Szkocki Hazok Wielkanocny 21,7°Blg z dnia 23 kwiecień 2011 Dziś poszedł w flaszki. Zeszło na 4,5°Blg i ma 9,8 % alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Warka 228 - Witbier resztkowy 13°Blg z dnia 17 maja 2011 Też rozlałem w flaszki. Zeszło na 2,6 i ma 5,8 alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Warka 229 -Wiśniowy lambik 13,8°Blg z dnia 17 maja 2011r. No to foto z poniedziałku. Nie wiem czy bakterie zaczły działać, bo saszetka mi nie napuchła. Mi to wygląda na sdadka drożdży. Może za wcześnie na fotki? Ps jeszcze foto: Edytowane 10 Czerwca 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Z mojego doświadczenia: najpierw pojawia się zwykła pianka fermentacyjna, pewnie drożdże szampańskie które są w tej saszetce dojadają resztki cukrów. Dopiero jakiś miesiąc potem pojawia się błona bakteryjna, kleista i bąblasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się