Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym odpalic swoj browar domowy na max'a' date=' ale brakuje mi z 10 kegow do fermentacji i ok. 30 pepsi. No i oczywiscie mieszkanie z browarem to podstawa.[/quote']

To chyba będzie niebawem. Może jesienią.

Moze, tylko moja druga polowa woli na ciasnym ale wlasnym mieszkaniu. :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 208 - 7 zbórz 13°Blg

z dnia 15 marca 2011

 

Składniki:

 

- pilzneński - 7,4kg

- płatki pszeniczne - 0,5kg

- płatki żytnie - 0,4kg

- płatki ryżowe - 0,25kg

- płatki owsiane - 0,4kg

- płatki orkiszowe 0,6kg

- płatki jęczmienne 0,4kg

- płatki gryczane 0,4kg

- kaszka kukurydziana 0,35kg

- chmiel Perle 20 g;

- chmiel Lubelski 80 g;

- 2124 Bohemian Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 15'

- 62°C - i 40';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość

- 75' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 209 - KOZIOŁ Ofiarny 17,4

z dnia 15 marca 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijki 2 kg;

- karmelowy jasny 2 kg;

- barwiący żywiecki

- caffe 0,2 kg;

- chmiel Sybilia granulat 65 g;

- chmiel Lubelski granulat 40 g;

- 2124 Bohemian Lagier.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10'

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 60';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Sybilia

- 60' - Lubelski;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 2090 - KOZIOŁ Ofiarny 17' date='4

z dnia 15 marca 2011r. [/b']

WOW! Niezły numer warki. :/ :/

 

Ciekawe czy ktoś z nas kiedykolwiek dobije do takiej ilości?

Juz poprawilem. Swoja droga bardzo strasznie to wyglada, ale jesli warzyc z troche wieksza czestotliwoscia to mysle ze za 10 lat jest to bardzo prawdopodobne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w planach mam żytnie. Mam wątpliwości czy to dziś jest czas na żytnie, bo ostatnio filtrowałem dwa dni a obecnie nie mam czasu na takie zabawy. Ach kozie śmierć. :/ - jeszcze się zastanowię.

A jaki chmiel do tego dodać? Myślałem o Challenger na początek i później east kent na 20 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w planach mam żytnie. Mam wątpliwości czy to dziś jest czas na żytnie, bo ostatnio filtrowałem dwa dni a obecnie nie mam czasu na takie zabawy. Ach kozie śmierć. :/ - jeszcze się zastanowię.

A jaki chmiel do tego dodać? Myślałem o Challenger na początek i później east kent na 20 min.

Ja bym dał jednak kontynentalne chmiele, nie angielskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze Fuggle i Willamette oraz nasze. W końcu chmieli się na smak.

A Hallertauer Tradition już nie masz?

No mam i to nawet było w mojej pierwszej wersji. Ok, to podam do warzenia i tylko na 60min.

Dzięki :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 210 - Sylwestrowo Czerwono Bana 11,5°Blg

z dnia 15 marzec 2011

 

 

Składniki:

- pilzeński 7 kg;

- carared 2 kg;

- monachijski 0,5 kg;

- karmel ciemny 0,6 kg;

- caramunich 0,5 kg;

- zakwaszający 0,1 k;

- chmiel Sebilia granulat 70 g;

- chmiel Lubelski granulat 40 g;

- 2124 Bohemian Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 40';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - Sebilia;

- 60' - Lubelski;

- 75' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 211 - Żytnie 13°Blg

z dnia 16 marzec 2011

w stylu 15D Roggenbier

 

Składniki:

- żytni 6 kg;

- pale ale 2,5 kg;

- monachijski 2,5 kg;

- castle crystal 0,15 kg;

- zakwaszający 0,1 kg;

- chmiel Tradition granulat 70 g;

- 1056 American Ale

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 70';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 50' - mech irl.

- 75' - chłodzenie.

 

Tu filtracja przebiegła idealnie. Problem miałem, gdy odpaliłem chłodzenie poprzedniej warki a do kotła zaciernego leciała woda :). Skończyło się że słód uciekł z kotła wraz z ekstraktem, wszystko obklejone a sam kocioł zacierny wywaliło na różnicowym, stąd problem z odpaleniem i podgrzaniem do 72°C. Ale to normalnie pikuś :) dobrze że się fajnie filtrowało i przed 3 byłem w łóżku.

W sumie to o 17-tej podgrzałem wodę i wrzuciłem słody, a później byłem od 20/30 do 2/30 czyli bardzo fajna spędzona nocka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.