Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Trochę staroci a mianowicie:

 

Warka 266 - Jasne 11,5 lub 13°Blg

z dnia 9 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1,2 kg;

- tradition 90;

- Munich L.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 70g;

- 65' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 267 - Witbier 11,5°Blg

z dnia 10 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 6 kg;

- pszenica 5 kg;

- tradition 90;

- witbier

 

Zacieranie:

- pszenica skleikowana i przeniesiona do kotła zaciernego:

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 55' - curacao 60g i 40g kolendry

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że mocno chmielone 30°Blg na T 58 a później na winnych może dać dobry efekt.

Wg mnie będzie kompletnie niepijalne. T58 nawet przy brzeczkach 12°Blg produkują olbrzymie ilości estrów. Trudno mi sobie wyobrazić co to będzie przy ekstrakcie 30%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie będzie kompletnie niepijalne. T58 nawet przy brzeczkach 12°Blg produkują olbrzymie ilości estrów. Trudno mi sobie wyobrazić co to będzie przy ekstrakcie 30%.

 

Robiłem 20°Blg na tych drożdżach i wyszło bardzo dodre. Fermentacja w 17°C.

 

Oczywiście można użyć inne odporne na wysoką zawartość alkoholu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 268 - Dry Stout 14,1°Blg

z dnia 12 marca 2012r.

 

Składniki:

- pale ale 7,2 kg;

- monachijski 1,2 kg;

- czekoladowy pszeniczny 0,3 kg;

- kawowy 0,4 kg;

- jęczmień palony 0,4 kg;

- tradition 80g;

 

- drożdże 1084 Irish Ale

 

Zacieranie:

- 44°C - 30';

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło nieco za wydajnie, jutro zadam drożdże a później się zobaczy co z tego wyjdzie.

Miłego wieczora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 269 - Pan Maliniak 17,2°Blg

z dnia 13 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijki 2 kg;

- biscuit malt 0,5 kg;

- chmiel Sybilia granulat 90 g;

- sok malinowy 1,2 l;

- California Lagier.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 45';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 70' - sok;

- 75' - chłodzenie.

Drożdże zadane w temp: 16°C.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adaś, żyjesz po tym przelewaniu? ;) Dajesz też świeże drożdże do refermentacji?

Pewnie, że żyje, tylko co to za życie?

Nie dawałem świeżynki, bo inne mocne piwa co też tyle miały się nagazowały. Tak więc życie zweryfikuję moje doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie pierwszy raz w historii drożdże padły i to od belgijskich w tym sado-masochistycznym piwie o zaw. 11,9% ale to przez to że zachciało mi się bardziej wyklarować i dałem na kilka dni do 4C. Ciekaw jestem tych Waszych angielskich wydziwów. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Zielonej lekko podegustujemy, co by się nie znorać ;)

Tak właśnie zrobimy, bo jednak ekipa z Górnego Śląska przybędzie prawie pełnym składzie (tu słowo pełnym robi wielką różnicę).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

A co Ci nie pasuje? Szukam nowych inspiracji smakowych. :) Moim zdaniem będzie pasować jeszcze lepiej - zobaczymy.

 

No wiesz , tylko nazwa .......... Amerykański Maliniak, Słoneczna Malina.... ale Klasztorny :lol: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.