Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ciekawa propozycja warta próby. To można było by wcielić dojść szybko w życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Trochę staroci a mianowicie: Warka 266 - Jasne 11,5 lub 13°Blg z dnia 9 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1,2 kg; - tradition 90; - Munich L. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 70g; - 65' - 20g; - 70' - chłodzenie. Edytowane 12 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 267 - Witbier 11,5°Blg z dnia 10 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 6 kg; - pszenica 5 kg; - tradition 90; - witbier Zacieranie: - pszenica skleikowana i przeniesiona do kotła zaciernego: - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 55' - curacao 60g i 40g kolendry - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 258 - Czerwono Bana z dnia 10 lutego 2012r. Przelane na cichą 10-tego. Zeszło tylko na 6,5°Blg - czyżby mało drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 259 - PILS z dnia 10 lutego 2012r. 10-tego też przelałem na cichą. Zeszło na 4,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 260 - PILS 12,8°Blg z dnia 10 lutego 2012r. Również 10-tego przelano na cichą. A Bavariany zeszły na 4,3°Blg B California L. zeszły na 2,9°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Myślę że mocno chmielone 30°Blg na T 58 a później na winnych może dać dobry efekt. Wg mnie będzie kompletnie niepijalne. T58 nawet przy brzeczkach 12°Blg produkują olbrzymie ilości estrów. Trudno mi sobie wyobrazić co to będzie przy ekstrakcie 30%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Wg mnie będzie kompletnie niepijalne. T58 nawet przy brzeczkach 12°Blg produkują olbrzymie ilości estrów. Trudno mi sobie wyobrazić co to będzie przy ekstrakcie 30%. Robiłem 20°Blg na tych drożdżach i wyszło bardzo dodre. Fermentacja w 17°C. Oczywiście można użyć inne odporne na wysoką zawartość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 W takiej temperaturze to faktycznie może nie być tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 268 - Dry Stout 14,1°Blg z dnia 12 marca 2012r. Składniki: - pale ale 7,2 kg; - monachijski 1,2 kg; - czekoladowy pszeniczny 0,3 kg; - kawowy 0,4 kg; - jęczmień palony 0,4 kg; - tradition 80g; - drożdże 1084 Irish Ale Zacieranie: - 44°C - 30'; - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Wyszło nieco za wydajnie, jutro zadam drożdże a później się zobaczy co z tego wyjdzie. Miłego wieczora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W takiej temperaturze to faktycznie może nie być tak źle. Było całkiem dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Warka 258 - Czerwono Bana z dnia 10 lutego 2012r. Zakegowane. Ma 4,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Warka 269 - Pan Maliniak 17,2°Blg z dnia 13 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijki 2 kg; - biscuit malt 0,5 kg; - chmiel Sybilia granulat 90 g; - sok malinowy 1,2 l; - California Lagier. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 45'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 70' - sok; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 16°C. Edytowane 14 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć Warka 269 - Maliniak Klasztorny 17,2°Blg z dnia 13 marca 2012r. - California Lagier. Pieronie coś mi tu nie pasuje .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć Pieronie coś mi tu nie pasuje .... A co Ci nie pasuje? Szukam nowych inspiracji smakowych. Moim zdaniem będzie pasować jeszcze lepiej - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Warka 256 - California Common z dnia 9 lutego 2012r. Zabutelkowano i zakegowano. Piwo ma 5,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Warka 251 - Barleywine 25°Blg z dnia 12 stycznia 2012r. Właśnie rozlewam. Pozostało na 7,1°Blg i ma 10,5% alk. miłego wieczora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Adaś, żyjesz po tym przelewaniu? Dajesz też świeże drożdże do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Adaś, żyjesz po tym przelewaniu? Dajesz też świeże drożdże do refermentacji? Pewnie, że żyje, tylko co to za życie? Nie dawałem świeżynki, bo inne mocne piwa co też tyle miały się nagazowały. Tak więc życie zweryfikuję moje doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 I tak trzymać, zrobiliśmy podobnie z tą refermentacją, bez zbytnich udziwnień, tylko "natura" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 I są pierwsze efekty, nagazowanie słabe+, ale odpowiednie do stylu tak myslę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 U mnie pierwszy raz w historii drożdże padły i to od belgijskich w tym sado-masochistycznym piwie o zaw. 11,9% ale to przez to że zachciało mi się bardziej wyklarować i dałem na kilka dni do 4C. Ciekaw jestem tych Waszych angielskich wydziwów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W Zielonej lekko podegustujemy, co by się nie znorać Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W Zielonej lekko podegustujemy, co by się nie znorać Tak właśnie zrobimy, bo jednak ekipa z Górnego Śląska przybędzie prawie pełnym składzie (tu słowo pełnym robi wielką różnicę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Cześć A co Ci nie pasuje? Szukam nowych inspiracji smakowych. Moim zdaniem będzie pasować jeszcze lepiej - zobaczymy. No wiesz , tylko nazwa .......... Amerykański Maliniak, Słoneczna Malina.... ale Klasztorny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się