Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 287 - Belgian Pale Ale 12°Blg

z dnia 10 października 2012r.

 

Składniki:

- pale ale 6 kg;

- monachijski 1,5 kg;

- wiedeński 1,5 kg;

- abbey malt 0,8 kg;

- carabelge 0,2 kg;

 

- chmiel styrian goldings 120g g;

 

- drożdże 3522 Belgian Andennes

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 64°C - i 20';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 60g;

- 55' - 60g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 285 - Świąteczne 16°Blg

z dnia 7 października 2012r.

 

Zlałem na cichą. Smakuje na stouta czekoladowego niż na świąteczne.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg

z dnia 8 października 2012r.

 

Dziś też przelane na cichą. Jest naprawdę smaczna ta pszeniczka wg Jejskiego.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg

z dnia 8 października 2012r.

 

Dziś też przelane na cichą. Jest naprawdę smaczna ta pszeniczka wg Jejskiego.

To się piszę na jakąś butelczynę do degustacji :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 288 - IPA 13,8°Blg

z dnia 12 października 2012r.

 

Składniki:

- wiedeński 2 kg;

- cara 0,3 kg;

- pale ale 9,3 kg;

 

- columbus 16,5% szyszki 50 g;

- nugget 11,8% granulat 25g;

- aurora 9,5% granulat 25g;

 

- drożdże US-05

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 67°C - i 60';

- 72°C - i 20;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - columbus;

- 45' - nugget;

- 70' - aurora;

- 75' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 289 - STOUT 13,7°Blg

z dnia 15 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 4,8 kg;

- monachijski 2,7 kg;

- caraamber 0,5 kg;

- czekoladowy 0,2kg;

- czekoladowy pszeniczny 0,2

- kawowy 0,3 kg;

- płatki owsiane 1,5 kg;

-

- chmiel tradition 85 g;

 

- drożdże ??

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 90';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 289 - STOUT 13,7°Blg

z dnia 15 października 2012r.

 

Połowa warki zadałem drożdżami WLP099 a drugie jakimiś angielskimi górnej fermentacji (tyle, że nie wiem jakimi), wiem że na pewno do stouta i przypuszczam że 1084.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio aktywowałem sporo saszetek drożdży Najszybciej startowały 3522 Belgian Andennes. Kolejne to właśnie WLP099, które to były przeterminowane o 2,5 roku. Cała reszta : 1762,1968,2001 co najmniej tydzień, kiedy to właśnie są aktywatory, gdzie mają być aktywne bardzo szybko. No cóż, wydaje mi się że to jakieś nieporozumienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 290 - Jasne 13,9°Blg

z dnia 15 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- monachijski 2 kg;

 

- chmiel styrian goldings 80g;

- chmiel citra 20 g;

 

- drożdże 2001, 1762

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - styrian,

- 60' - citra;

- 70' - chłodzenie.

 

Również dzielone na dwa tanki.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 291 - Polskie Ale 13,5°Blg

z dnia 15 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- karmelowy jasny 2 kg;

 

- chmiel Lomik 300 g;

 

- drożdże S-04 i 1968

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Również dzielone na dwa tanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to pszeniczne, którym mnie poczęstowałeś, jest tym od Jejskiego, to jak na mój plebejski gust wyszło bardzo smaczne :) Za chwilę otwieram tego słynnego lambika, mam nadzieje że jeszcze coś napiszę.... :D

Ale nic nie napisałeś, bo to nie jest sławny lambik i nic dobrego jak Ci wcześniej gadałem.

Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań.

PS. pili to ludzie ze Śląskiego Oddziału i to nijaki żur, bo wkładki nie bylo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań.

...

Coś mi się zdaje, że coś w tym piwie jednak jest, tyle, że nie koniecznie dobrego. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.