josefik Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Cześć No wiesz , tylko nazwa .......... Amerykański Maliniak, Słoneczna Malina.... ale Klasztorny ? Może "Różowa landrynka" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Jak rok temu była ta nazwa i dolniaki to nikt nie marudził Ok, zmieniam na "Malina w piwie". Dzięki za zwrócenie uwagi a Maliniak będzie później. Edytowane 14 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Może "Pan Maliniak" Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Może "Pan Maliniak" Ok, a dziś robię Pani Wiśnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Warka 259 - PILS niemiecki 13°Blg z dnia 10 lutego 2012r. Rozlane do kega oraz butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 5,2% alk. Do 5 l dodano wywar z pieprzem (5g pieprzu czarnego warzono 10'). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Warka 270 - Pani Wiśnia 16,3°Blg z dnia 14 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijki 2 kg; - biscuit malt 0,5 kg; - chmiel Sybilia granulat 90 g; - sok wiśniowy 1,2 l; - Budvar Lagier. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 45'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 17°C. Sok dodałem przed zadaniem drożdży a po warzeniu -może kwasa nie będzie. Edytowane 14 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Warka 261 - Smakowe 13,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. Przelane na cichą. American L. - zeszło na 3,4°Blg i dodano 5g startego chilli; California L. - zeszło na 4,5°Blg i dodano 450g soku z pamelo. Dziś zabutelkowane. Chili zeszło na 2,7°Blg. Pamelo mało odczuwalne, lekka goryczka owocu pozostająca długo na finiszu, mimo tego mało na podniebieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Dziś od rana, tylko nie miałem czasu: Warka 271 - AIPA 16,8°Blg z dnia 15 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 5 kg; - wiedeński 2 kg; - pale ale 6 kg; - cara crystal 0,2kg; - citra 100g; - tomahawk 25g; - amarillo 25g; - drożdże: A-1099 B-1272 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 66°C - 60'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - citra; - 55' - tomahawk; - 65' - amarillo; - 70' - chłodzenie. Wyszło 16,8°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Warka 272 - Janse 16°Blg z dnia 15 marca 2012r. Składniki: - pilzeński czeski 9,2 kg; - wiedeński 1 kg; - lomic 110g; - drożdże: A- Budwar Lagier B- Munich L. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 80g; - 55' - 30g; - 70' - chłodzenie. Wyszło 16°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami i dolano wody odpowiednio: - Budwar Lagier - 12,3°Blg - Munich Lagier - 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Warka 273 - Jasne 13°Blg z dnia 16 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 9,2 kg; - monachijki 1 kg; - chmiel Sybilia granulat 150 g; -drożdże nie wiem jakie, ale możliwe że po herkulesie. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 100g; - 55' - 50g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Warka 261 - Smakowe 13,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. Dziś zabutelkowane. Chili zeszło na 2,7°Blg. Pamelo mało odczuwalne, lekka goryczka owocu pozostająca długo na finiszu, mimo tego mało na podniebieniu. Pomelo cz Pamelo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Pomelo cz Pamelo? Pamelo.Spokojnie, spróbujemy jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 262 - Porter Bałtycki 22,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. Dziś I część rozlano do flaszek. Zeszło na 8,6°Blg i ma 8,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 262 - Porter Bałtycki 22,6°Blg z dnia 11 lutego 2012r. Druga połowa przelana na cichą. Zeszło na 9,1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 255 - Witbier 13,5°Blg z dnia 9 lutego 2012r. Dziś zakegowano i zabutelkowano. Zeszło na 2,1°Blg.i 6,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 265 Koźlak pszeniczny 16°Blg z dnia 8 marca 2012r. Przelano na cichą. Zeszło na: A- 5,1°Blg B- 2,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 272 - Janse 16°Blg z dnia 15 marca 2012r. "Wyszło 16°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami i dolano wody odpowiednio: ... - Munich Lagier - 12,5°Blg" Na Munichach przelano na cichą. Zeszło na 2,7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 266 - Jasne 13°Blg z dnia 9 marca 2012r. Przelano na cichą. Zeszło na 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 260 - PILS 12,8°Blg z dnia 10 lutego 2012r. "Również 10-tego przelano na cichą. A Bavariany zeszły na 4,3°Blg B California L. zeszły na 2,9°Blg." Dziś zabutelkowałem: A- zeszły na 2,8°Blg B - zeszły na 2,2°Blg Oba z dodatkiem soku z graypruta (tylko gdzie i ile to chyba brakło mi opisu, jeszcze sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Mam prośbę. Jak już spróbujesz, daj informację o tych piwach z grejpfrutem, jak to się ułożyło itp Wczoraj rozlałem. Owocu prawie nie czuć, ale na pewno jest ta goryczka ściągająca z grejpfruta. Zobaczymy później jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Warka 264 - Chmielowe 13,2°Blg z dnia 17 lutego 2012r. " drożdże: A-1099 B-1272" Wersja A - odfermentowało na 3,7°Blg i ma 5,3% alk. Wersja B - na 2,1°Blg i ma 6,1% alk. Oba zakegowano a nadwyżki natychmiast spożyto, stąd też te opóźnienie w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Warka 274 - Polskie 14°Blg z dnia 22 marca 2012r. Składniki: - pilzeński 9,2 kg; - monachijki 1,3 kg; - chmiel Marynka granulat 100 g; - chmiel Lubelski granulat 50 g; - chmiel Lomik granulat 50 g; - drożdże a) Munich Lagier, b) W34/70 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski; - 65' - Lomok - 75' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Warka 265 Koźlak pszeniczny 16°Blg z dnia 8 marca 2012r. Zabutelkowano na cichą. Zeszło na: A- 2,8°Blg B- 2,4°Blg Edytowane 30 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Pieronie a już chciałem dzwonić, martwiłem się że tak tu cicho po Zielonej Górze Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Warka 263 - Smakowe 12,7°Blg z dnia 15 lutego 2012r. Dziś jedną część zakegowałem - moim zdaniem wyszło bardzo smaczne -na drożdżach z Wita z dodatkiem grejpfruta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się