Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Jak rok temu była ta nazwa i dolniaki to nikt nie marudził :)

Ok, zmieniam na "Malina w piwie". Dzięki za zwrócenie uwagi a Maliniak będzie później.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 259 - PILS niemiecki 13°Blg

z dnia 10 lutego 2012r.

 

Rozlane do kega oraz butelek. Zeszło na 3,8°Blg i ma 5,2% alk.

Do 5 l dodano wywar z pieprzem (5g pieprzu czarnego warzono 10').

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 270 - Pani Wiśnia 16,3°Blg

z dnia 14 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijki 2 kg;

- biscuit malt 0,5 kg;

- chmiel Sybilia granulat 90 g;

- sok wiśniowy 1,2 l;

- Budvar Lagier.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 45';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 75' - chłodzenie.

Drożdże zadane w temp: 17°C. Sok dodałem przed zadaniem drożdży a po warzeniu -może kwasa nie będzie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 261 - Smakowe 13,6°Blg

z dnia 11 lutego 2012r.

 

Przelane na cichą.

American L. - zeszło na 3,4°Blg i dodano 5g startego chilli;

California L. - zeszło na 4,5°Blg i dodano 450g soku z pamelo.

 

Dziś zabutelkowane. Chili zeszło na 2,7°Blg.

Pamelo mało odczuwalne, lekka goryczka owocu pozostająca długo na finiszu, mimo tego mało na podniebieniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś od rana, tylko nie miałem czasu:

 

Warka 271 - AIPA 16,8°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- wiedeński 2 kg;

- pale ale 6 kg;

- cara crystal 0,2kg;

 

- citra 100g;

- tomahawk 25g;

- amarillo 25g;

- drożdże: A-1099 B-1272

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 66°C - 60';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - citra;

- 55' - tomahawk;

- 65' - amarillo;

- 70' - chłodzenie.

Wyszło 16,8°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 272 - Janse 16°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński czeski 9,2 kg;

- wiedeński 1 kg;

- lomic 110g;

- drożdże: A- Budwar Lagier B- Munich L.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 55' - 30g;

- 70' - chłodzenie.

Wyszło 16°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami i dolano wody odpowiednio:

- Budwar Lagier - 12,3°Blg

- Munich Lagier - 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 273 - Jasne 13°Blg

z dnia 16 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9,2 kg;

- monachijki 1 kg;

- chmiel Sybilia granulat 150 g;

-drożdże nie wiem jakie, ale możliwe że po herkulesie.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100g;

- 55' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 272 - Janse 16°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

"Wyszło 16°blg , rozlano do dwóch tanków różnymi drożdżami i dolano wody odpowiednio:

...

- Munich Lagier - 12,5°Blg"

Na Munichach przelano na cichą. Zeszło na 2,7°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 260 - PILS 12,8°Blg

z dnia 10 lutego 2012r.

 

"Również 10-tego przelano na cichą.

A Bavariany zeszły na 4,3°Blg

B California L. zeszły na 2,9°Blg."

 

Dziś zabutelkowałem:

A- zeszły na 2,8°Blg

B - zeszły na 2,2°Blg

Oba z dodatkiem soku z graypruta (tylko gdzie i ile to chyba brakło mi opisu, jeszcze sprawdzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę. Jak już spróbujesz, daj informację o tych piwach z grejpfrutem, jak to się ułożyło itp ;)

Wczoraj rozlałem. Owocu prawie nie czuć, ale na pewno jest ta goryczka ściągająca z grejpfruta. Zobaczymy później jak się nagazuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 264 - Chmielowe 13,2°Blg

z dnia 17 lutego 2012r.

 

" drożdże: A-1099 B-1272"

 

Wersja A - odfermentowało na 3,7°Blg i ma 5,3% alk.

Wersja B - na 2,1°Blg i ma 6,1% alk.

Oba zakegowano a nadwyżki natychmiast spożyto, stąd też te opóźnienie w zapiskach. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 274 - Polskie 14°Blg

z dnia 22 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9,2 kg;

- monachijki 1,3 kg;

- chmiel Marynka granulat 100 g;

- chmiel Lubelski granulat 50 g;

- chmiel Lomik granulat 50 g;

- drożdże a) Munich Lagier, b) W34/70

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Marynka;

- 55' - Lubelski;

- 65' - Lomok

- 75' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.