Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

...

Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań.

...

Coś mi się zdaje, że coś w tym piwie jednak jest, tyle, że nie koniecznie dobrego. :D

Zawsze można wylać? :ble:

Zasnąć mi się udało, a na wylanie to jeszcze dużo za wcześnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę późno (już od roku warzę u siebie i człowiek nie przyzwyczajony do późnych godzin wieczornych) ale właśnie warzę Herkulesa. Do zacierania dałem 14kg pilzeńskiego, a podczas chmielenia dam 1,3 kg granulatu Herkulesa oczywiście. Po wsypaniu 1000g na godzinkę w kotle zrobiło się gęsto, zielono a zapach obok znakomity. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 289 - STOUT 13,7°Blg

z dnia 15 października 2012r.

 

Fermentor z WLP099 poszedł na cichą. Drożdże rzeczywiście głodne, zeszło na 2°Blg. Piwo jednak mało smaczne więc pewnie może się tylko poprawić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Szczecinie w marcu jest konkurs na zielone, będzie jak znalazł ;) najlepiej podać jako pierwsze.

 

Niestety zielone to jest ale tylko podczas chmielenia. Koloru można nadać ... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 292 - Imperialny Herkules 20°Blg

z dnia 23 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 14 kg;

 

- chmiel herkules tegoroczny 1,3 kg;

 

- drożdże US-05

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 50;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 1000 g;

- 60' - 300g;

- 70' - chłodzenie.

 

Tym razem chmieliłem bez woreczków i nie obyło się bez problemów przy filtracji. Okazało się że co najmniej dwa dna kega były pełne osadu.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 293 - Blond 15°Blg

z dnia 24 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- pszeniczny 1,5 kg;

- wiedeński 1 kg;

- bisciut 0,5 kg;

 

- marynka 20g;

- tradition 20g;

- east kent golding 30 g;

 

- drożdże 1762 i 1098

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 50;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka i tradition;

- 50' - reszta;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 294 - Strong Bitter 15,7°Blg

z dnia 24 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 7,6 kg;

- amber 1,4 kg;

- wiedeński 1 kg;

- mild 2 kg;

 

- marynka 15g;

- fuggles 100g;

- east kent golding 10 g;

 

- drożdże S-04, WLP099, 1968

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 40';

- 72°C - i 50;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka i fuggles;

- 60' - reszta;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.