Pieron Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Przenoszę zapiski i od dziś będę pisał na tym forum. Poprzednio pisałem w tym wątku (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=67335) na browar.biz Wydaje się jednak iż tutaj będzie bardziej leżało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Aktualnie na cichej: CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg CXV Miejskie 11°Blg CXVI Śląskie 12,1°Blg oraz na burzliwej: CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg CXX Karmelowe 11,9°Blg CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Aktualnie na cichej:CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg CXV Miejskie 11°Blg CXVI Śląskie 12,1°Blg oraz na burzliwej: CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg CXX Karmelowe 11,9°Blg CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg Łohoho, masz rozmach!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Brakuje mi czasu i tanków Ale bardziej czasu obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Bo my na Śląsku mamy taki rozmach. Jak szaleć to szaleć. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o EDIT: Przenoszę zapiski i od dziś będę pisał na tym forum. Witamy w jasnej stronie mocy Edytowane 6 Marca 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Bo my na Śląsku mamy taki rozmach. Jak szaleć to szaleć. JK Zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o Mam siedem tanków na burzliwą/cichą oraz po jednym do rozlewu ido filtracji. Warzenie siódmej na sens, gdy jakąś będzie się rozlewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile? Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Wygląda OK, nie za dużo. Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Jeszcze drożdze. Myśle o US-05. Co na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Jeszcze drożdze. Myśle o US-05. Co na to? Saison wychodzi tylko na drożdżach Saison. Sorry. Możesz zasymulować efekt używając innych drożdży (belgijskich) i zwiększając dawkę przypraw, ale to nie będzie piwo konkursowe. ściana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 No i tu jest fachowa odpowiedz . Dzięki Coder za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g. Ja osobiście zwiększyłabym ilość curacao do 20g. W moich Witbierach 20g było praktycznie niewyczuwalne, więc w Saison tym bardziej może się zgubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 No i zicher-pomyśla, może i o drożdzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo. Coder za to zdanie wielki plus, genialne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison. Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison.Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie. Zrobiłem na razie 2 saisony, jeden bez przypraw i jeden z przyprawami - w tym drugim 20g kolendry jak mi się zdaje zgineło w mocnych posmakach wyprodukowanych przez drożdże. Ale pewności nie bedę miał dopóki nie dam do spróbowania komuś bardziej doświadczonemu, bo mój zmysł smaku jest nieco niewyrobiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison. Dokładnie, nie znalazłem przepisów, w których byłyby te przyprawy. Z suchych drożdży można użyć T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Jasne, że Saison to nie Witbier jednak tylko tam używałam przypraw o które pytał Pieron. Z tego co wiem w tym stylu nie ma konieczności użycia przypraw, ale często się je dodaje, BJCP: "Szeroka gama przypraw i ziół są przeważnie używane by nadać kompleksowości i unikalności w wersjach mocniejszych, ale powinno stapiać się dobrze z charakterem drożdżowym i chmielowym." Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową... Czy mogłabyś podrzucić linka? Chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Przejrzyj te receptury http://www.beertools.com/html/recipe.php?style=66&category=All+Grain&grain=none&extract=none&adjunct=none&hop=none&text=&sort=recent&order=d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Dzięki za ifno, szczególnie receptury są fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.) Dziś rozlałęm z dodatkiem 0,7l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 32 butelek 0,5l. Zeszło na 3°Blg i będzie miało 4,6% alkh. Co ciekawe, piwo bardzo się pieniło podczas przelewania, wogóle była sama piana w rurce, któą przelewałem. Po przelaniu na górze był normalnie krem. Mam nadzieję, żę wszystko ok, bo zjawisko było podobne, gdy przelejemy piwo do brudnej butelki, a po otwarciu sama piana wylatuje. Edytowane 9 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.) Dziś rozlałęm z dodatkiem 1l rezerwy do 3 beczek 5l oraz 22 butelek 0,5l. Zeszło na 3°Blg i będzie miało 5,5% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się