skybert Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dlaczego? Zadam Ci proste pytanie: Nie daj Boże zachorujesz. Wolisz iść na wizytę do doświadczonego lekarza czy do ucznia liceum medycznego? Odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzą na twoje pytanie dlaczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Widzę że starzy wyjadacze naskoczyli na młodego . I dlaczego ? Ja uważam że z 1 kg słodu można bez problemów zrobić 5l piwa 12 blg , czyli z 4kg 20l . Pół roku temu Warzę weizena!!! Zasyp: pszeniczny - 7 kg pils - 5 kg monachijski - 2kg Zacieranie: 40L wody, podgrzane do 50°C (trochę za mocno mi się podgrzało) wsypanie słodów 47°C - 25' podgrzanie + dolanie 20L wody o temp. 85°C (nie zdążyła zawrzeć) 67°C - 40' podgrzanie do 72°C 72°C - 10' Ok. 70l. 12blg. Czyli wyszło z 1 kg zasypu 5l piwa , można ? Od ilu warek piwowara można uznać za doświadczonego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Widzę że starzy wyjadacze naskoczyli na młodego . I dlaczego ? Ja uważam że z 1 kg słodu można bez problemów zrobić 5l piwa 12 blg , czyli z 4kg 20l . No i ok. Z 8kg słodu miałbym 40L 12°Blg, tymczasem z 10kg dostałem 45L 12°Blg, a powinienem 50L. 10% różnicy. Przy czym świadomie zakończyłem wysładzać przy 4°Blg. Tak naprawdę browar to nie apteka. Nie mam wymierzonych fermentorów jakoś super dokładnie. Z ważeniem słodów też się nie pieszczę zbytnio. Bardzo prawdopodobne, że pół roku temu, miałem ciut więcej z 0,5-0,8kg. Dla mnie jednak wydajność jest drugorzędna. Ważne jest aby uzyskać tyle ile oczekuję. Ostatnim razem wit, pewnie ze względu na zbyt mokrą pszenicę i zbyt długie wysładzanie, wyszło mi sporo, ale 10°Blg zamiast 12tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Chodzi mi o to że kolega zdziwił sie taką niską wydajnością i został nieukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Chodzi mi o to że kolega zdziwił sie taką niską wydajnością i został nieukiem Ja jestem zdziwiony wydajnością Jejskiego. Bo o ile 4kg na 20L 12°Blg niespecjalnie mnie dziwi, bo to by oznaczało, że powinienem uzyskać 44L 14°Blg, to nie jest wielka różnica . Natomiast 16,5°Blg Jejskiego jest dla mnie kompletnym szokiem. Gratuluję. A seans nienawiści zaczął się nie dlatego, że chodziło o taką, czy inną wydajnośc, tylko padło stwierdzenie, że "Dobry piwowar bez problemu z 4kg wyciąga 20l 12blg". I tu leżał pies pogrzebany. W tej definicji dobrego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Padło też o doświadczonym piwowarze , tu definicji tez nie ma ( chyba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Co za bzdury... Dajcie se po razie... Osobiście też uważam że niektórzy na tym forum pozjadali rozum...nieraz ktoś palnie głupstwo to się zdarza. Ale niema co brać wszystkiego do siebie.. A starzy wyjadacze też niech se odpuszczą bo sami kiedyś zaczynali warzyć. Pokój Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Bartkii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Od ilu warek piwowara można uznać za doświadczonego ? Ja nie wiem, ale wypadało by z jedną warkę z zacieraniem zrobić, żeby o wydajności zacierania się wypowiadać. Kolega którego bronisz wypowiadał się o prawidłowej wydajności zacierania (w sumie tak jakby czepiając się starszego kolegi) nie zrobiwszy żadnej niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Cześć Dobry piwowar bez problemu z 4kg wyciąga 20l 12blg Masakra, idę się wieszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) jestem niedobry, jestem zły... PS jak dosypię cukru to dam radę osiągnąć 300% normy Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Od ilu warek piwowara można uznać za doświadczonego ? Ja nie wiem' date=' ale wypadało by z jedną warkę z zacieraniem zrobić, żeby o wydajności zacierania się wypowiadać. Kolega którego bronisz wypowiadał się o prawidłowej wydajności zacierania (w sumie tak jakby czepiając się starszego kolegi)[b'] nie zrobiwszy żadnej niestety[/b]. Jesteś pewien że nie zrobił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Od ilu warek piwowara można uznać za doświadczonego ? Ja nie wiem' date=' ale wypadało by z jedną warkę z zacieraniem zrobić, żeby o wydajności zacierania się wypowiadać. Kolega którego bronisz wypowiadał się o prawidłowej wydajności zacierania (w sumie tak jakby czepiając się starszego kolegi)[b'] nie zrobiwszy żadnej niestety[/b]. Jesteś pewien że nie zrobił ? Ja jestem przekonany, że zrobił. Koledzy za bardzo ufają temu co w profilu, a większości się nie chce tego aktualizować. Jak gościu warzy ponad 2 lata, to prawdopodobne jest, że albo uwarzył coś więcej, bo inaczej by sobie dał spokój i już by się nie logował. Inną sprawą jest ustalenie wydajności, jako kryterium kunsztu piwowara. Skoro tak, to najlepszym browarem, najlepszym piwowarem w Polsce są Browary Książęce w Tychach i ich piwowar. Wydajność mają na pewno najlepszą. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ja nie wiem' date=' ale wypadało by z jedną warkę z zacieraniem zrobić, żeby o wydajności zacierania się wypowiadać. Kolega którego bronisz wypowiadał się o prawidłowej wydajności zacierania (w sumie tak jakby czepiając się starszego kolegi)[b'] nie zrobiwszy żadnej niestety[/b]. Jesteś pewien że nie zrobił ? Ja jestem przekonany, że zrobił. Koledzy za bardzo ufają temu co w profilu, a większości się nie chce tego aktualizować. Jak gościu warzy ponad 2 lata, to prawdopodobne jest, że albo uwarzył coś więcej, bo inaczej by sobie dał spokój i już by się nie logował. Inną sprawą jest ustalenie wydajności, jako kryterium kunsztu piwowara. Skoro tak, to najlepszym browarem, najlepszym piwowarem w Polsce są Browary Książęce w Tychach i ich piwowar. Wydajność mają na pewno najlepszą. :rolleyes: Zgadzam się. Wydajność to jedno a smak to drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Inną sprawą jest ustalenie wydajności, jako kryterium kunsztu piwowara. Tak patrzę na zapiski piwowarów i większość ma taką wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Jesteś pewien że nie zrobił ? Jeżeli nalegasz udowodnię niewinność. Kolega przed twoim włączeniem się w dyskusję miał w opisie "5 warek z ekstraktów" a w podpisie "jeszcze tylko... a zacznę zacierać", teraz zmienił opis na "kilka" i podpis na "tak se warzę". Jesteś w dalszym ciągu pewien, że masz rację podważając opinię kilku osób o trochę upierdliwym a nie merytorycznym wpisie kolegi PS. Tak patrzę na zapiski piwowarów i większość ma taką wydajność Przecież nie o to chodzi. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Inną sprawą jest ustalenie wydajności' date=' jako kryterium kunsztu piwowara.[/quote']Tak patrzę na zapiski piwowarów i większość ma taką wydajność No i dobrze, czy ja mówię, że to źle? Odwróćmy pytanie - czy uważasz, że jestem kiepskim piwowarem, bo mam za słabą wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kilka ostatnich warek robiłem na poziomie 70 - 80% a smak mojego piwa ma jeszcze dużo do życzenia, więc wydajności nie należałoby brać pod uwagę jeśli chodzi o to czy ktoś jest dobrym piwowarem czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kolega przed twoim włączeniem się w dyskusję miał w opisie "5 warek z ekstraktów" a w podpisie "jeszcze tylko... a zacznę zacierać", teraz zmienił opis na "kilka" i podpis na "tak se warzę". Jesteś w dalszym ciągu pewien, że masz rację podważając opinię kilku osób o trochę upierdliwym a nie merytorycznym wpisie kolegi Ale o co chodzi , jakie podważanie ? To że kol.sztyft napisał że z 4 kg słodu powinno wyjść 20l piwa to jest nie merytoryczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ale o co chodzi , jakie podważanie ? To że kol.sztyft napisał że z 4 kg słodu powinno wyjść 20l piwa to jest nie merytoryczne ? Kolega w zasadzie ocenił Kopyra na podstawie wydajności, która nie powinna być kryterium, a o której sam nie ma pojęcia, bo nigdy nie zacierał. Tyle w temacie koniec kropka, chcesz wiedzieć więcej polemizuj ze Sztyftem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Inną sprawą jest ustalenie wydajności' date=' jako kryterium kunsztu piwowara.[/quote']Tak patrzę na zapiski piwowarów i większość ma taką wydajność No i dobrze' date=' czy ja mówię, że to źle? Odwróćmy pytanie - czy uważasz, że jestem kiepskim piwowarem, bo mam za słabą wydajność?[/quote'] Czy ja napisałem że wydajność jest wyznacznikiem że ktoś jest dobrym lub złym piwowarem ? Raz wychodzi większa raz mniejsza . Jeśli zrobię piwo z wydajnością 40% zdobędę GCh ? Edytowane 15 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kolega przed twoim włączeniem się w dyskusję miał w opisie "5 warek z ekstraktów" a w podpisie "jeszcze tylko... a zacznę zacierać"' date=' teraz zmienił opis na "kilka" i podpis na "tak se warzę". Jesteś w dalszym ciągu pewien, że masz rację podważając opinię kilku osób o trochę upierdliwym a nie merytorycznym wpisie kolegi[/quote'] Ale o co chodzi , jakie podważanie ? To że kol.sztyft napisał że z 4 kg słodu powinno wyjść 20l piwa to jest nie merytoryczne ? A nikt nie pomyślał o tym, że kolega mógł taką informację znaleźć w wyszukiwarce i przytoczył ją w tym wątku ??? Już kilka razy spotkałem się z tym, że doświadczeni piwowarzy doradzają początkującym, iż z 4 kg słodu bez problemu wyjdzie 12°Blg. Może kolega to miał na myśli, a atakowany usunął się w cień. Swoją drogą ma też rację, że co niektórzy zapomnieli już, że kiedyś tam też byli początkującymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Tak patrzę na zapiski piwowarów i większość ma taką wydajność No i dobrze' date=' czy ja mówię, że to źle? Odwróćmy pytanie - czy uważasz, że jestem kiepskim piwowarem, bo mam za słabą wydajność?[/quote'] Czy ja napisałem że wydajność jest wyznacznikiem że ktoś jest dobrym lub złym piwowarem ? Raz wychodzi większa raz mniejsza . No właśnie o to chodzi, że sztyft tak napisał i stąd cała zadyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Może kolega to miał na myśli, a atakowany usunął się w cień. Swoją drogą ma też rację, że co niektórzy zapomnieli już, że kiedyś tam też byli początkującymi. To nie są posty początkującego, te posty przypominają wpisy trolli internetowych http://www.piwo.org/forum/search.php?search_id=1302887048 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Że tak Wam się chce kruszyć kopie o pół l piwa w jedną albo w drugą stronę :rolleyes: Ja w dupie mam wydajność, w ogóle nie przykładam do tego wagi, ważne żeby piwo było dobre, mi smakowało i tym którzy je piją. Śmiech mnie ogarnia jak jeden z drugim licytuje się, jaką ma wydajność przy warce 20l, na pewno wychodzi wtedy strata niesamowitych ilości tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Że tak Wam się chce kruszyć kopie o pół l piwa w jedną albo w drugą stronę :rolleyes: Ja w dupie mam wydajność, w ogóle nie przykładam do tego wagi, ważne żeby piwo było dobre, mi smakowało i tym którzy je piją. Śmiech mnie ogarnia jak jeden z drugim licytuje się, jaką ma wydajność przy warce 20l, na pewno wychodzi wtedy strata niesamowitych ilości tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się