suthum Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) No to się zaczęło.Jak wskazuje nazwa - wszystko po najmniejszej linii oporu, ale tak, aby coś wyszło .Browar istnieje jako współpraca moja i kolegi (też zarejestrowany na forum ).Warki liczone razem, gdyż raz warzymy w Sulechowie, a raz w NS.Będziemy starali się umieszczać nasze wynalazki w temacie.Preferowany styl - AIPA, ALE i wariacje na temat.Sprzęt - wiadra, gary, ręczniki, taśma klejąca .Trzymajcie kciuki Warka 1 - IPA Coopers 4/4/2013Warka 2 - Imbir AIPA 8/4/2013Warka 3 - MALINIAK 14/4/2013Warka 4 - RUBIN RedAle 19/04/2013Warka 5 - IPA ImGraLi 21/4/2013Warka 6 (mała 12l) - SOMBRERO 28/4/2013Warka 7 (mała 11l) - Sombrero BumBum 3/5/2013Warka 8 - Summertime 10/05/2013Warka 9 - Red Ale 27/06/2013Warka 10 - Letniak 2 05/07/2013Warka 11 - Something different 18/07/2013Warka 12 - Coffee Stout 22/08/2013Warka 13 - Coopers Draught (brewkit) 26/08/2013Warka 14 - Dunkel Hefe Weizen 03/09/2013Warka 15 - Crazy MF 02/11/2013Warka 16 - Warmer 18/11/2013Warka 17 - Weizen_WK - 24/11/2013do powtórki - Warka 18 - Rubin 2 - 25/02/2014Warka 19 - Prawie Pszenica - 04/03/2014Warka 20 - Maliniak v2 - 14/03/2014Warka 21 - LIPA - 25/03/2014do powtórki - Warka 22 - Summer Ale - 28/03/2014Cydr 1 - Cydr Jabłkowo-Gruszkowy - 22/04/2014do powtórki - Warka 23 - Wit Weizen - 24/04/2014Warka 24 - L.IPA 2 - 26/05/2014do powtórki - z poprawką - Warka 25 - Palec Biskupa - 02/06/2014Warka 26 - SomethingDifferent v2 - 14/07/2014do powtórki - Warka 27 - Leniwy WIT na Ostro - 12/08/2014do powtórki - Warka 28 - Summer Ale 2 - 02/108/2014Warka 29 - Sunny B. - 11/11/2014Warka 30 - Pszenica - 04/12/2014Warka 31 - Chocolate Brown Ale - 09/01/2015Warka 32 - Pszenica z opuncją - 07/02/2015 Warka 33 - Australian Pale Ale Coopers brewkit - 15/02/2015 Warka 34 - AIPA Classic - 15/02/2015 Warka 35 - Summer Ale 3 - 09/03/2015 Warka 36 - Pszeniczna Kolendra - 05/05/2015 Warka 37 - Szybki Letniak - 05/08/2015 Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez suthum Sayon93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 1 - IPA Coopers (Brewkit) 4/4/2013 Start godz. 21:00 Składniki: - COOPERS IPA 1,7kg, - ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg, - 7g drożdże YEAST 7gNET. - woda do 21l Godz. 22:00 - dodanie drożdży BLG: 11,5 - 12 Start 04-04-2013 godz. 21:00 Składniki: - COOPERS IPA 1,7kg, - ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg, - 7g drożdże YEAST 7gNET. - woda do 21l Godz. 22:00 - dodanie drożdży BLG: 11,5 - 12 14-04-2013 Przelanie na cichą, BLG około 1,5 - nieźle 19-04-2013 Planowane butelkowanie COOPERS IPA Wyszło 30 butelek Coopers IPA, pyszna goryczka, piwko nawet klarowne. 24-06-2013: Edytowane 24 Czerwca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 2 - Imbir AIPA (Słody) 8/4/2013 Pierwsze w życiu warzenie w dniu wczorajszym uczynione. Start 19:00 Koniec 3:00 (mycie, sprzątanie, ogarnięcie syfu, generalnie "klir"). Gara nie miałem i robiłem to wszystko na raty w komplecie garnków - 10l, 6l, 6l, 6l. Jestem z siebie dumny . Tym bardziej, że może coś z tego wyjdzie. Wyszło: 23l 17Blg Zasyp: Słód pale ale Weyermann - 5 kg Słód melanoidynowy Weyermann - 0,5kg Słód karmelowy jasny Carapils - 0,5 kg Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,5kg Chmiele: Chmiel goryczkowy Chinook 50g Chmiel aromatyczny Amarillo 50g Chmiel aromatyczny Cascade 50g Dodatki: ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych ok 50g świeżego imbiru Drożdże: Safale US-05 * 8/4/2013 - Drożdże zadane rano po uwodnieniu w szklance wody. * 17/04/2013 - zlane na cichą + dodane 25g Chinook. Burzliwa cały czas w temp 19-21*. Gorzkie jest . Gęstwa zebrana. * 24/04/2013 - dodana żelatyna 2g celem sklarowania. * 26/04/2013 - rozlane w szkło. Smak zajeb**ty. prawie klarowne. wyszło 21l. 2 pety 1l po pepsi zalane kontrolnie. 1 flaszka zgilotynowana. Smakuje jak Atak Chmielu Pinty. Czekam na gaz i "poukładanie". * 05/05/2013 - pierwszy gaz. goryczka wzorcowa, smak suupeer * 09/0502013 - zaczyna się nagazowanie. Smak się wyrównuje. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych Błyskawicznych nie trzeba kleikować. Wrzucasz normalnie z zasypem. Poza tym kilo karmelowego i pół kilo melanoidowego - nie wiem czy nie wyjdzie jakieś takie. Ja bym użył zapewne z 0,5kg łącznie. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kilka razy bywałem w Sulechowie, i jedyne co dobrze pozostało mi w pamięci to, jak to nazwała moja córa, "gulgista" woda w powiedzmy "fontannie" na jednej ze ścian ratusza mam nadzieję że nie używacie właśnie tej wody bo faktycznie była nieżle gulgista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Woda użyta przy pierwszej warce to najlepsza woda jaką można mieć - Sulechowianka (czyli woda z kranu w Sulechowie ) Dzisiaj czwarty dzień burzliwej fermentacji, mam zamiar trzymać około tydzień, później na cichą z 5 dni i do butelek. Co radzicie dodawać do butelek na refermentację - cukier czy glukozę? Każdorazowo do butelki wsypywać czy rozpuścić we wiadrze odpowiednią ilość i dopiero razem butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych Błyskawicznych nie trzeba kleikować. Wrzucasz normalnie z zasypem. Poza tym kilo karmelowego i pół kilo melanoidowego - nie wiem czy nie wyjdzie jakieś takie. Ja bym użył zapewne z 0,5kg łącznie. Nie mam pojęcia co wyjdzie Mam nadzieję, że pijalne. O płatkach czytałem i różnie mówili, więc wolałem skleikować, żeby "enzymy przerobiły skrobię". Co do zasypu - może faktycznie trochę dużo kolorowych, ale jak na pierwszy raz to poruszałem się jak ślepy w katakumbach.Na przyszłość będę wiedział więcej. Mogłem zaszkodzić smakowi dając tyle kolorowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Co radzicie dodawać do butelek na refermentację - cukier czy glukozę? Każdorazowo do butelki wsypywać czy rozpuścić we wiadrze odpowiednią ilość i dopiero razem butelkować? Ja w swojej pierwszej warce dodałem 200g suchego ekstraktu na ~20l brzeczki. Potem porozmawiałem z kilkoma piwowarami, którzy przekonali mnie, że tak jak dodatek cukru do fermentacji ma istotny wpływ na smak piwa, tak przeprowadzenie refermentacji w butelkach na nim praktycznie nic nie zmienia. Następnym razem dodam glukozę. Jeśli chodzi o sposób dodawania - zdecydowanie lepiej będzie rozpuścić odpowiednią ilość i dodać do brzeczki. Dokładne wymieszanie gwarantuje równomierne nagazowanie piw, podczas gdy przy sypaniu do butelek może być z tym różnie. Z drugiej strony piłem piwa, które były refermentowane poprzez dosypanie cukru do butelek i w zasadzie nagazowanie było podobne. Nie ma to więc aż tak wielkiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 3 - PIWKO MALINOWE z Warki 1 IPA COOPERS 14/04/2013 Start warki 1 IPA : 04-04-2013 godz. 21:00 Składniki: - COOPERS IPA 1,7kg, - ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg, - 7g drożdże YEAST 7gNET. - woda do 21l Godz. 22:00 - dodanie drożdży BLG: 11,5 - 12 14/04/2013: - zostawiłem ok.4l brzeczki - 5l wody podgrzanej i wymieszanej z 0,75l soku malinowego PAOLA dolałem do 4l brzeczki. Wszystko wybełtałem.... - ruszyła burzliwa fermentacja na MALINIAKU (po około 1godz.). 19-04-2013 przelanie Maliniaka z burzliwej na cichą. 23-04-2013 Butelkowanie Maliniaka. Wyszło 17butelek. Zapach malinka, smak : goryczka i delikatna malinka. Daje kopa Skubaniec ma chyba z 7%. Edytowane 10 Maja 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 4 19/04/2013 Rubin - Amber Ale ok.6% Zasyp: Słód Pale Ale Weyermann - 5kg Słód Carapils ® - 0,25 kg Słód Carared ® - 0,25kg Słód Caraaroma ® - 0,1kg Płatki jęczmienne (skleikowane) - 100g Płatki owsiane (skleikowane) - 50g Płatki ryżowe (skleikowane) - 100g Gęstwa US-05 z Warki 1 (AIPA) na starterze 5Blg z cienkusza. Chinook 25g Fuggles 30g W planie Fuggles 30g na cichą 1 grapefruit otarta skórka bez białego 1 limetka otarta skórka 50g imbir 66* 15' 72* 45' Wyszło 23l 15Blg + 1l 5Blg na starter Drożdże ruszyły od razu. Po 3 godzinach jest piany do 25l. Zeszło do 1,5Blg na butelkowaniu. * 19/04/2013 - start burzliwej * 28/04/2013 - Zlane na cichą + dodane 30g Fuggles na chmielenie na cichej * 09/05/2013 - butelkowanie (smaczne jest ) 43 butelki 1,5Blg (ok 6%) * 03/06/2013 - nieźle nagazowane, smak zajebisty, tylko wyszło american amber ale zamiast rubina , fajnie czuć fuggles w aromacie. całkiem niezłe piwko będzie. * 14-08-2013: * 27-01-2014 - no i wyszedł urywający dupę mocarny rasowy ejl . RECEPTURA DO POWTÓRZENIA. Zmniejszyć tylko nieco zasyp bo mocarne jest i grzeje od środka. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 5 21/04/2013 IPA ImGraLi - IPA Imbir Grapefruit Limonka Start godz. 19:00 Składniki: - ekstrakt słodowy bursztynowy WES 1,7 kg - ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg - ekstrakt słodowy bursztynowy WES 0,5kg - 30g chmiel goryczkowy chinook -25g chmiel aromatyczny amarillo - 25g chmiel aromatyczny simcoe - 1 limonka bez skórki - 1 grapefruit bez skórki (pół bez skórki, pół ze skórką) - drożdże od Suthum gotowe zrobione z US-05 Godz. 19:15 Do 4l wody wrzącej wrzuciłem 30g chmiel goryczkowy chinook (w woreczku) Gotuję pod przykryciem 45minut. Godz. 20:00 Dodaję drugi woreczek z 25g chmiel aromatyczny amarillo , 25g chmiel aromatyczny simcoe, miąższ z 1/2 limonki, skórka z 1/2 grapefruita i miąższ z grapefruita, 5 plasterków imbiru. Dodaję wyciśnięty sok z 1 limonki + 1 grapefruita. Gotuję 15 minut. Godz. 20:15 Zlewam podgrzane ekstrakty słodowe do fermentora i od razu wrzątek z chmielami. Uzupełniam zimną wodą do 20l. Temperatura od razu spadła do 23stopni. BLG: 14 Dodaję słoik drożdży od Suthum (gotowe zrobione z US-05). Mieszam energicznie, piana niezła, kolor bardzo ciemny bursztyn. Smak : delikatna goryczka, czuć chinook (delikatnie), delikatna słodycz.. ogólnie nie czuć grapefruita ani limonki. Koniec godz. 21:00. 02/05/2013 - zlanie na cichą. 06/05/2013 - dodanie 3/4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szklance gorącej wody. 08/05/2013 - planowane butelkowanie pysznego piwka BLG: 2 Wyszło 37 butelek pysznego lekko goryczkowo-imbirowego napoju. Nie czuć drożdży, można już się nim delektować Edytowane 22 Maja 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Będzie git, jak się poukłada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) 26/04/2013 Warka 2 Imbir AIPA rozlana w szkło. - M A S A K R A - Jedna flaszka się zgilotynowała i piwko poszło w szklankę. Jeżeli za miesiąc ma być jeszcze lepsze, to Pinty chyba już nie kupię . Zajeb*°Cie pyszne. Goryczka idealna, smak rozwala moje kubki smakowe i mimo, że nie ma gazu, to jest niesamowicie dobre. W chwili rozlania chmiele szaleją w pysku i w tle gdzieś delikatnie się przebija imbir. Teraz zaczekać aż się poukłada i nagazuje. Duma mnie rozpiera - 1 piwko i taki efekt Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 6 (mała 12l) -SOMBRERO- 28/04/2013 Tym razem wynalazek: 1 ekstrakt nachmielony WES Piwo Domowe Jasne Słód Czerwony Strzegom 150 - 100g (wymoczony w gorącej wodzie) 1 grapefruit cały 1 limonka cała imbir - 50g Tequila - 350ml 10 tabletek słodzika woda Terra San z Kauflandu do uzupełnienia do 12l Świeża gęstwa US-05 po RA (RUBIN) zlanej na cichą. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie . Wes podgrzany. Grapefruit i limonka obrane ze skóry, wrzucone ze skórkami do muślinowego woreczka i zmiażdżone razem z imbirem w tym woreczku w garnku. Zalane wodą i gotowane około godziny. Na 15 minut przed końcem wlana tequila i dalej gotowane, żeby wyparowało alko i został sam aromat tequili. Dosłodzone lekko 10 tabletkami słodzika. Cały ten zajzajer zlany na świeżą gęstwę po RA (US-05), dodany WES, popłuczyny po strzegomiu czerwonym, woda z kauflandu, porządnie napowietrzone i start . * 28/04/2013 - start burzliwej * 09/05/2013 - zlane na cichą + 30g Fuggles na zimno + zebrana gęstwa * 28/05/2013 - poszło w butelki (24szt). 1 Gilotyna. Smak ciekawy, przebija się tequila. Trzeba poczekać na gaz i ułożenie smaku. * 13/06/2013 - chyba wyszedł kwas. 24h w lodówce i wyłazi lekko z butelki. W smaku baaaardzo wysycone, dziwny posmak i zapach. Poczekam jeszcze przed wylaniem. Coś chyba złapałem przy rozlewie. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Warka 7 - Sombrero BumBum - 03/05/2013 Składniki: - 1,7kg ekstrakt nachmielony WES Piwo Domowe Jasne - Słód Czerwony Strzegom 150 - 100g (wymoczony w gorącej wodzie 70st) - 1 grapefruit cały - 1 limonka cała - imbir - 50g - Tequila - 350ml - chmiele : ok. 7g chinook, 7g simcoe i 7g amarillo - woda kranówa Sulechowianka do uzupełnienia do 11l - Świeża gęstwa US-05 po ImGraLi zlanej na cichą plus pożywka do drożdży. Wes podgrzany. Grapefruit i limonka obrane ze skóry, wrzucone ze skórkami do muślinowego woreczka razem z imbirem. Zalane wodą i gotowane około 20minut. Dodane chmiele : ok. 7g chinook, 7g simcoe i 7g amarillo. Wszystko w woreczku. Gotowane dalej przez 10min. Na 10 minut przed końcem wlana tequila i dalej gotowane, żeby wyparowało alko i został sam aromat tequili. Osobno w temp. 70st trzymane przez 15minut słód karmelowy czerwony Strzegom. Do fermentora dodane kolejno: - podgrzany WES - wywar Tequila - wyciąg ze słodu czerwonego. - Dodane na końcu w temp 36st. świeżą gęstwę po ImGraLi (US-05)+pożywka. - dolane do 11l, porządnie napowietrzone i start BLG : 11,5 14/05/2013 Jak to przystało na Lazy Brewery : po 11 dniach burzliwej i bez zlewania na cichą zabutelkowałem. Oczywiście tradycyjnie zbiłem balingomierz i nie mogłem zmierzyć BLG ... zakładam, że spadło do 2 BLG. Wyszło 21 butelek lekko gorzkawego piwka. Czuć chinook, tequile i delikatnie grapefruit Edytowane 14 Maja 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Warka 1 - po niecałym miesiącu od zabutelkowania piwko dobrze nagazowane, piana ładnie trzyma. Ogólnie - piwko udane z pewnością je powtórzę. Edytowane 12 Maja 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Warka 8 10/05/2013 - Summertime us-05 pilzneński - 2,5kg pszeniczny - 0,2kg monachijski 0,2kg czerwony Strzegom 80 - 0,2kg płatki żytnie - 0,1kg płatki jęczmienne - 0,1kg płatki ryżowe - 0,1kg centennial - 60' - 15g cascade - 15' - 15g centennial - 15' - 15g Blg 9 Udało się zrobić warkę w dokładnie 4 godziny Planowane jest lekkie, smaczne, fajne piwo do ogniska/grilla. Próba smakowa przed drożdżami - całkiem nieźle smakuje - lekka goryczka. * 10/05/2013 - start burzliwej * 28/05/2013 - przelane na cichą + herbatka z 20g Centennial i skórki z 1 limetki * 14/06/2013 - butelkowanie. Wyszło 45 flaszek. 1 gilotyna. We wiadrze ładnie wyglądało i super pachniało. Teraz czekać na efekty. * 17/06/2013 - 3 dni po butelkowaniu * 11/05/2014 - po roku - poezja smaku. Do zmiany - odrobinę większy zasyp, może bez kolorowych słodów, mniej centeniala, dodać citry. Edytowane 11 Maja 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Warka 9 27/06/2013 - (Red Ale) Moje pierwsze warzenie Czas 6 godzin. Składniki - słód PALE ALE Weyermann 3,5kg - słód karmelowy Caraaroma 50gram - Palony niesłodowany jęczmień 50gram - chmiel MAGNUM 25gram - chmiel FUGGLES 20gram+30gram = 50gram - drożdże US-05 - płatki owsiane 100gram - płatki jęczmienne 100gram 15l wody podgrzane do 80st. Wiadro z filtratorem z oplotu oklejone ręcznikiem. Płatki owsiane 100gram i płatki jęczmienne 100gram skleikowane (cały czas mieszając). Wlałem wodę + skleikowane płatki + słody + jęczmień do fermentora na godzinę (zacieranie). Podłączyłem wężyk do rozlewu. W międzyczasie wstawiłem 10l wody na gaz. POWOLI zacząłem wysładzać, czyli zlewać z fermentora do garnków. Uzupełniałem fermentor gorącą wodą 80st - tak, żeby wyszło ok. 20l brzeczki. Gotowałem około 1 godzinę garnki z brzeczką. Na 60min. przed końcem dodałem chmiel Magnum 25gram. Na 10 min. przed końcem dodałem chmiel Fuggles 20gram. Wszystko zlałem do fermentora i zostawiłem na kilka godzin do wystudzenia. Dodałem uwodnione drożdże US-05 z pożywką turbo. Porządnie napowietrzyłem brzeczkę. Wyszło 22l, BLG ok. 10..11. * 17-07-2013 Zlanie na cichą. Herbatka: obrana limetka i 15gr. Fuggles gotowane ok. 10 min. Do wiadra poszlo 15gr Fugglesa bez limetki. * 30-07-2013 Butelkowanie : 44 butelek BLG końcowe : 5 Fajna goryczka, będzie smaczne ale słabiutkie piwko. Edytowane 30 Lipca 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Warka 10 - Letniak 2 05/07/2013 Słody: Pilzneński - 2,5kg Palony - 50g Monachijski - 250g Pszeniczny - 200g Dodatki: płatki owsiane - 100g płatki jęczmienne - 100g płatki żytnie - 50g płatki ryżowe - 50g Chmiele: Centennial - 15g - 60' Centennial - 15g - 0' Cascade - 15g - 0' US-04 Pierwsze warzenie w garze 50l. Teraz dopiero można powiedzieć o komforcie 20-07-2013 - zlane na cichą 13-08-2013 - butelkowanie (tradycyjnie 2 gilotyny) 13-02-2014 - mocno przegazowane. Smak - fajny kwiatkowy. Lekkie piwko wyszło. Kolor ciemna miedź. Po odgazowaniu - do wypicia. Edytowane 13 Lutego 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Widzę, że gar poszedł już w ruch, szybkiś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Warka 11 - Something different 18/07/2013 Skład: 2,0 kg słód pilzeński 1,5 kg słód Pale ALE 100gr caraaroma 100gr platki owsiane 100gr platki jęczmienne 25gr chmiel Magnum (goryczka) (60') 5gr chmiel Chinook (goryczka) (60') 5gr chmiel Simcoe (10') 10gr chmiel Amarillo (10') Wyszło 23l brzeczki BLG : 9,5...10 * 30-07-2013 zlanie na cichą BLG : 5 ..wysokie.. znów wyjdzie słabiutkie piwko ? Dodałem 7gram granulatu Chinook * 16-08-2013 butelkowanie Jednak końcowe BLG=5 Znów wysokie... Wyszło 41 butelek. Jedna gilotyna Wyszło genialne Pyszna goryczka, nagazowanie takie jak lubię. Edytowane 10 Września 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Widzę, że gar poszedł już w ruch, szybkiś Z takim garem, to można już fikołki robić. Komfort podskoczył jak przesiadka z malucha na kombi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Dostałem w prezencie, więc zrobione: Warka 12 - Coffee Stout WES Ciemny Stout Coopers Kawa rozpuszczalna - ok. 30g Drożdże - US 04 Wiadro ochłodzone, zimna woda, drożdże z gęstwy ok 100ml, na dworze ok 20* w dzień - powinno być ok. Kawa przegotowana kilka minut. Zadane ok 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej z Lidla. * 03-09-2013 - poszło na cichą i zebrana gęstwa. * 22-09-2013 - butelkowanie - wyszło 40 butelek pysznego stouta. Lekki aromat kawowy, czarny jak smoła, pod światło przebłyski rubinowe. Żadnej gilotyny tym razem . * 11-10-2013 - pierwsze próby smakowe. Będzie czad . Pojawia się smak i gaz. Edytowane 11 Października 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 'Komfort podskoczył jak przesiadka z malucha na kombi' coś o tym wiem... Bis na Kangoo... Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) PZDR. GB nie chciałbyś widzieć masakry jaką miałem wcześniej . Garnki: 5l, 6l, 7l, 12l. Horror . Teraz wlewam całą brzeczkę go gara, nakrywam i mogę nawet nie patrzeć. Piana przy normalnej warce nawet do pokrywki nie dociera, a grzeje sobie na 4 palnikach na kuchni i mogę dowolnie narzucać tempo gotowania. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się