aopon Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam, przepraszam za tak podstawowe pytanie, ale to moje początki z warzeniem piwka w domu. Wysładzanie prowadzi się do osiągnięcia pewnego minimalnego Blg, załóżmy do 3 Blg. Pomiar wykonuje się na całej ilości brzeczki czy tylko tej części, która spływa z młóta? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 pierwszy pomiar robię jak cała brzeczka już jest w garze warzelnym. Drugi pomiar robię po schłodzeniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ja robię w ten sposób: mierzę blg z całości brzeczki, wysładzam do osiągnięcia o 1 stopień niższego niż zakładana. Np. Robię pilsa 12 blg to wysładzam do 11 blg, zazwyczaj do 25-26 litrów. Po gotowaniu mam oczekiwany ekstrakt 12 blg i 20-21 litrów. Próbki pobieram z kotła i mierzę refraktometrem. Możesz pobierać próbki, chłodzić i mierzyć balingometrem, ale trochę dłużej schodzi. Polecam refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Pomiar wykonuje się na całej ilości brzeczki czy tylko tej części, która spływa z młóta? Tylko tej spływającej i to w temperaturze 20°C (trzeba chłodzić albo korygować wskazania ze względu na wysoka temperaturę brzeczki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 A ja BLG mierzę tylko przed zadaniem drożdży i po fermentacji. Przy mniej więcej stałej wydajności spokojnie możemy sobie wysładzać do danego litrażu, ja wysładzam zazwyczaj do 24-25l jeśli robię warkę 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Witam, przepraszam za tak podstawowe pytanie, ale to moje początki z warzeniem piwka w domu. Wysładzanie prowadzi się do osiągnięcia pewnego minimalnego Blg, załóżmy do 3 Blg. Pomiar wykonuje się na całej ilości brzeczki czy tylko tej części, która spływa z młóta? Pozdrawiam Nie zawracaj sobie głowy takimi rzeczami. Wysładzaj do objętości najwyżej wyjdzie Ci trochę słabsze piwo. Chcesz zrobić 20 litrów - wysłódź do np. 24-25 litrów, reszta się odgotuje. Po paru warkach zobaczysz jaką masz wydajność i będziesz wiedział do ilu litrów wysładzać aby osiągnąć zakładaną gęstość i litraż. Pomocne są programy typu brewtarget albo beersmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 ponieważ moim celem było trafianie w zadane Blg robię od początku tak: jak mam już zebrane 20 litrów brzeczki to mierzę Blg i jak wiem ile jest - zazwyczaj jest więcej niż zakładam - to wtedy sobie przeliczam w promash rozcieńczenie tej ilości wodą i wychodzi mi ile mam mieć po gotowaniu (np. 22 litry), wysładzam dalej do 26 litrów. W efekcie jest tak, że finalnie po odparowaniu i zdekantowaniu mam 22 litry i np. większe Blg o 0.5 (z uwagi że dalej wysładzałem a liczyłem jak dla wody) a wtedy przeliczam znowu w programie i dolewam przegotowanej wody celem uzyskania założonego Blg. Co do pomiarów: mierzyłem spławikiem w brzeczce ok 55 stopni i potem korygowałem odczyt w promash (z doświadczenia sam jeszcze robiłem zapas 0.5 Blg bo przeliczenie trochę było niedokładne). Teraz zakupiłem refraktometr w chinach na ebayu i mierzę sobie co jeden litr powyżej 20L i łapię moment kiedy brzeczka ma założone Blg i dokładam kolejne 3-4 litry wysładzania na odparowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Nie zawracaj sobie głowy takimi rzeczami. Wysładzaj do objętości najwyżej wyjdzie Ci trochę słabsze piwo. Chcesz zrobić 20 litrów - wysłódź do np. 24-25 litrów, reszta się odgotuje. Ta, jasne, a potem się zdziwi, bo zamiast 12 będzie miał 8 Blg i trzy godziny gotowania w perspektywie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ta, jasne, a potem się zdziwi, bo zamiast 12 będzie miał 8 Blg i trzy godziny gotowania w perspektywie Każdy radzi jak uważa. Zestawy raczej są "przewymiarowane" i nie będzie problemów z trafieniem w Blg już przy drugiej, trzeciej warce. A poza tym Jacenty - Twoja wypowiedź naprawdę może pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja przy wysładzaniu robiłem tak: W końcowej fazie zlewalem do dwóch różnych pojemników po około 1l na przemian. Z jednego pojemnika (czyli co drugi litr) brałem próbkę do probówki, chłodziłem w kuflu z zimną wodą (nie można mierzyć gorącej brzeczki, przekłamuje i jest ryzyko pęknięcia cukromierza!), i po około minucie sprawdzałem blg. Akurat w takim czasie wysładzała się porcja zapełniająca obydwa pojemniki. Jeśli blg było większe niż 2, z tych pojemników wlewałem wysłodziny do głównego gara. Widziałem jak spada mniej więcej blg w czasie, i na początku mierzyłem rzadziej, pod koniec częściej. Kiedy spadło do 2 blg przestałem wysładzać. Moja metoda daje dużą wydajność. Za to wyszło mi rzadsze piwo niż chciałem (11 zamiast 12 blg). Można byłoby to zniwelować dłuższym gotowaniem, ale sobie odpuściłem. Jeśli chcesz mieć piwo o konkretnym blg startowym to dolewaj wysłodziny do głównego gara, mieszaj i patrz. Ale wydaje mi się że moja metoda jest lepsza, daje większą wydajność, no i masz pewność że nie wysładzasz za długo, i nie wypłukujesz niepotrzebnych związków. Czyli masz lepszą kontrolę. Brzeczkę możesz i tak w międzyczasie sobie mierzyć Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Kiedyś zwrócono mi uwagę to ja zwrócę ją Tobie - nie wysłodziny a cienkusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się