marcin_l85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Czołem. Montuje właśnie gniotownik i powiedźcie czy dobrze gniecie. Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm. Ogolnie mieliłem zwykłą niesłodowaną pszenicę i się zrobiły płatki:) Edit: Dodam, że po oględzinach całego ziarna brak. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm Spróbuj zmniejszyć szczelinę, ja po próbach (też wychodziły płatki) doszedłem do wniosku, że duża szczelina ściska, a nie śrutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Ok ale czy płatki niemogą być? Dostęp do skrobi jest i dwa kawałki łuski zachowane. Po za tym każdy wirnik ma swój silnik i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie. Co od szczeliny to narazie nie ma regulacji Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Tak się dzieje przy ziarnie niesodowanym, nie masz się czym przejmować, nic nie kombinuj tylko przetestuj na zwykłym słodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Po za tym każdy wirnik ma swój silnik ustaw różne prędkości obrotowe wałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Po za tym każdy wirnik ma swój silnik ustaw różne prędkości obrotowe wałów i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie Jako, że to silnik DC efektem będzie wzrost prędkości obrotowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 wałki kupne czy robione na zamówienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Podarek od kolegi Mahometus:) Wirniki silnika klatkowego . Jutro wrzucę jakąś fotkę i jakieś parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jeśli nie widziałeś to może Ci troszkę pomoże mój twór Piotr Rosiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Poglądowo jak wygląda serce gniotownika. Na razie łożyska są osadzone w szynie aluminiowej i nie ma regulacji. Będę chciał zrobić jednak jakąś regulację. Średnica wirników 42mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Heja. Zmontowałem na prędko gniotownik, bo od poniedziałku mam wolne i trzeba coś w końcu uwarzyć. Otóż ześrutowałem/zgniotłem na próbę pszenicę i żyto (chyba) i zastanawiam się czy jest dobrze. Skrupulatnie sprawdziłem czy niema całych nasion. Zarówno pszenica jak i żyto nie ostało się całe. Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty. Podejrzewam, że powodem tego mogą być różne prędkości wałków. Zrodziło mi się w głowie pytanie. Otóż, czy jest sens zrobienie próby polegającej na ześrutowaniu np. 100g i pseudo zatarciu w danej temperaturze i później pomiarze Blg. Szkoda słodu śrutować, jeśli ma wyjść słaba wydajność. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Wygląda to dobrze, a na słodzie który jest bardziej kruchy powinno być jeszcze lepiej, śrutuj słód na warkę i nie baw się w minimalizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Najbardziej mi się japa cieszy jak widzę całe łuski. Dobra, jutro gniotę a w sobotę zacieram. Żeby tego było mało, dzisiaj doszedł kociołek a'la lidl także uderzam w nieznane :lol: jakby co wiadomo kogo wina :P :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty. To po lewej to owies jest Przy słodzie może być odrobinę za drobno (edit:), bo słód jest bardziej kruchy i może lecieć mąka. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 To po lewej to owies jest Właśnie coś mi nie pasowało Najwyżej będę bardzo wolno filtrował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 spryskaj słód wodą na chwilę przed śrutowaniem, będziesz miał mąkę i całą łuskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 a najlepiej 20ml wody na kilo słodu i odczekaj 15-20 minut i śrutuj - tak gwoli doprecyzowania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się