Lord_Leoric Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie! Mam takie pytanko: Czy można wykorzystać pojedynczy reduktor do rozlewu piwa z dwóch kegów jednocześnie? Myślałem aby zrobić prosty rozdzielacz na rurkach z gazem, przed samymi kegami. Taką kombinację chciałbym zastosować jedynie podczas rozlewu a nie przy wymuszonym, sztucznym nagazowywaniu. Czy raczej będzie wymagany podwójny reduktor? Ktoś już tak kombinował? Jeśli tak, to może jakieś sugestie, obserwacje, wnioski?? Na zdjęciu zestaw jakim obecnie dysponuję. Dzisiaj po raz pierwszy zabeczkowałem piwo w kegu oraz stosuję sztuczne nagazowywanie, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie Korzystałem z tabel oraz z kalkulatora na zagranicznych stronach aby obliczyć wymagane ciśnienie potrzebne do nagazowania piwa w kegu. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam, Michał Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Lord_Leoric Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak, jak najbardziej, musisz zaopatrzyć się w rozgałęźnik, zaworki nyple do połączenia z wężem w rozmiarze najprawdopodobniej 1/4". Ja dodałem do tego jeszcze zaworki zwrotne, żeby w przypadku kiedy w jednym schodzi gaz, albo gazuję go na początku wyższym ciśnieniem nie wyrównywał się poziom ciśnień w obydwu kegach. tu masz sklep gdzie to dostaniesz www.pneumat.com.pl Jak zrobię zdjęcie to wkleję Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez josefik elroy, WiHuRa i korzen16 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord_Leoric Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Super. Dzięki wielkie za odpowiedź! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Mam taki sam reduktor jak josefik. Na jaki gwint są wkręcane manometry? Bo nie wiem jakie kupić. Takie będą ok? http://allegro.pl/manometr-reduktora-lpg-6-bar-1-4-63-mm-i4915653636.html http://allegro.pl/manometr-ar-co2-0-315-bar-i4875326738.html Pod nie idą jakieś uszczelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 1/4", nie widziałem innych. Uszczelek nie ma. Fabryczne manometry mają gwint posmarowany klejem. Można też teflonem doszcelnić. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi