roofman Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zastanawiam się czy tak na to nie wpływa mech irlandzki dodawany do gotowania brzeczki? Na pewno nie. Ostatnio uwarzyłem kilka warek na S-04 z mchem właśnie i nic takiego się nie działo. Na dnie pięknie zbite gluty drożdży No to zaczynam się bać co z tego będzie. Tak luźnych drożdży na dnie to jeszcze nie miałem. Przy przelewaniu na cichą przy końcu wężyk będący jakiś 1cm nad osadem zasysał to normalnie jak odkurzacz z dna odsłaniając fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Miałem coś takiego z US-05 (tylko raz) nie wiem co na to wpływa, ale jedyny efekt jaki był to ekstremalnie klarowne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zobaczę za jakieś 3 tygodnie co z tego wyjdzie (znaczy czy czasem coś dzikiego się nie przypałętało). Następna warka będzie na innych drożdżach, jeśli to się powtórzy znaczy że mam jakiś problem z procesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) No to jednak chyba mam jakąś dzicz we wiaderku Od dwu dni na cichej rurka z wodą cyklicznie zaczęła bulgać (nie mam pokrywy bez dziury to zawsze rurkę z wodą wkładam). Zapach normalny, obcych woni nie wyczuwam. Bulg wydobywa się jakoś tak raz na 5-7 minut, pokrywa nadęta to ciśnienie jest. Nic, w sobotę planuję rozlew to zobaczę co z tego wyszło... boje się że z tych 2blg co zostało zejdzie mi w okolice zera i będzie kicha nie bitter... nawet jak do szybkiego wypicia. Edytowane 28 Listopada 2013 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Warka 15 zabutelkowana mimo dziwnego zachowania. Po tygodniu cichej i reaktywacji fermentacji(?) blg zeszło albo w granicach błędu albo bardzo nieznacznie. Dalej było 2blg. Niepokoiło mnie to nagłe rozpoczęcie pracy ale cóż... profilaktycznie dałem tylko 2g cukru na butelkę 0,5L, butelki stoją w skrzynce - jak coś strzeli to tylko jedna... mam nadzieję... Po tygodniu kontrolne otwarcie jednej i próba smaku. Piwo po cichej w smaku jakieś takie... drożdżowe było. I to drożdżowe w sensie drożdży piekarniczych a nie piwnych (jak ktoś robi własne wypieki to kojarzy pewnie ten specyficzny smak). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Żadna butelka z warki 15 przez ten tydzień nie strzeliła, mam nadzieję że tak pozostanie. Po południu otwarcie butelki testowej i próba co z tego wyszło... i czy cokolwiek wyszło... A w garnku wygrzewa się... Warka 16 - Single Hop Galaxy IPA (15l) 1. Pale Ale - 2kg 2. Pilzneński -1kg 3. Karmelowy czerwony - 1kg 4. Pszeniczny karmelowy - 0,2kg 5. Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2kg 6. Chmiel Galaxy 50g + 100g 7. Mech irlandzki - 5g 8. Drożdże US-05 Zacieranie: Do 12l wody o temperaturze 55 stopni wsyp słodów. Przerwa 20 minut. Podgrzew do 62 stopni i utrzymanie temperatury przez 30 minut. Podgrzew do 69 stopni i utrzymanie temperatury przez 40 minut. Podgrzew do 76 stopni przez 10 minut. Filtrowanie. Chmielenie: 20g Galaxy po 5 minutach od zagotowania 20g Galaxy po 50 minutach gotowania 10g Galaxy po 60 minutach gotowania Także po 50 minutach 5g mech irlandzki wraz z chłodnicą zanurzeniową ląduje do gara. Chłodzenie do 22 stopni, zadanie uwodnionych drożdży, fermentacja 14 dni. Po 14 dniach przelanie na cichą i dodanie 100g Galaxy na następne 7 dni. edit: Warka 16 zlana do fermentora. Wyszło nieco ponad 15l , 16blg. Warka 15 zdegustowana. Źle nie jest Edytowane 7 Grudnia 2013 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Coś mam pecha w ostatnich warkach. Hjuston mamy problem... Po ponad 12 godzinach od zadania uwodnionych us-05 zero aktywności. W porównaniu do ostatnich warek gdzie po 4-6 godzinach już miałem ładną pianę takie zachowanie nieco mnie niepokoi. Jeśli do godzin późnopopołudniowo-wieczornych dalej będzie cisza to zaczynam panikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ja przed przedwczoraj też zadałem US-05 do 20 litrów brzeczki 10,5°Blg o temperaturze 14°C. Temperatura otoczenia 17°C. Wczoraj pierwsze oznaki aktywności, dzisiaj, absolutna cisza, a na powierzchni brzeczki skorupa jaką tworzą te drożdże po fermentacji. Pomogło podniesienie temperatury do 19°C. Po 2 godzinach zaczyna się dziać. Może u Ciebie też pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 U mnie fermentor stoi w pomieszczeniu z temperaturą 20-21 stopni - pewnie dlatego zawsze w ciągu kilku godzin drożdże ładnie startowały. Na razie obserwuję... panika zacznie mi się włączać jeśli do wieczora nie wystartują (24 godziny po zadaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ja przed przedwczoraj też zadałem US-05 do 20 litrów brzeczki 10,5°Blg o temperaturze 14°C Zauważyłem, że 14°C to dolna granica ich pracy przy zadawaniu drożdży z saszetki (przy gęstwie pracowały mi jeszcze przy 10-12°C), ale pracowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wystartowały 18 godzin po zadaniu. Nie sądziłem że to mnie taka rzecz tak mnie ucieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Teraz trzymać kciuki, żeby przez te 18 h jakiś parch nie wszedł. Dlatego bardzo nie lubię używać saszetek. Przy pierwszym piwie US-05 też startowały mi jakieś 15-20 h. Gęstwa to raptem 3-4 h i maszyna rusza jak szalona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Będzie dobrze... będzie dobrze... będzie dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Warka 16 - Single Hop Galaxy IPA zlana na cichą przy nieco ponad 3blg. Dodałem 100g granulatu chmielu Galaxy w wygotowanym woreczku wraz z ozdobnymi akwariowymi kamieniami (kamienie tez oczywiście wygotowałem). Degustacja z probówki... hmmm... nieźle się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Warka 16 zlana w butelki. Pozostało 3blg tak jak przy zlewaniu z burzliwej. Do refermentacji 3g cukru na butelkę 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Warka 17: Stout (15L) 1. Pale Ale - 2kg 2. Monachijski - 1kg 3. Karmelowy 150EBC - 0,5kg 4. Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg 5. Czekoladowy - 0,1kg 6. Carafa III special - 0,1kg 7. jęczmień palony - 0,1kg 8.chmiel Columbus - 50g 9. drożdże Mauribrew Ale Y514 zacieranie: 60min. w temp. 66-68 stopni 10min. w temp. 76 stopni Chmielenie: 60min - 10g 40min - 15g 0min - 25g Pomiar: 15blg. 2 tygodnie burzliwej. Po 2 tygodniach przelane do wiaderka z kranikiem na 2 dni. Pomiar: 5blg Rozlew z 3g cukru na butelkę 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Rozlew z 3g cukru na butelkę 0,5l. Już rozlałeś, czy to plany? Bo za dużo tego cukru jak dla stouta. Nasycenie zabije wszystkie smaczki, a do tego wprowadzi kwaskowatość. 2g na 0,5l ta max moim zdaniem. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Już rozlałem. Będzie do szybkiego spicia. Cukier sypany do butelki miarką, nigdy nie było na równo pod 'rant' miarki więc można w sumie napisać że sypane po 2,8g cukru na butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Warka 17 (Stout) jak się okazało wcale tak szybko się nie nagazowuje (zasługa użytych drożdży?) Piwo średnio-nisko wysycone na dzień dzisiejszy, także jak najbardziej do stoutu pasuje Tymczasem uzupełniam zapiski o 2 kolejne warki. Warka 18 - Brown porter (15L) 1. Pilzneński - 1kg 2. Wiedeński - 1kg 3. Karmelowy czerwony - 0,5kg 4. Carapils - 0,5kg 5. Czekoladowy 400 - 0,15kg 6. Caraaroma - 0,15kg 7. Chmiel EKG - 50g 8. Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 60 min w temp. 66-67stopni Chmielenie: 60min - 12g EKG 30min - 10g EKG 10min - 20g EKG 0min - 8g EKG pomiar: 12,5blg Fermentacja 14 dni, pomiar końcowy: 2,5blg Warka 19 - Dark Ale (Alien II) (15L) Musiałem to piwo powtórzyć (Alien, warka 13), niezmiernie mi smakowało. Zmieniona receptura aby zaobserwować jak to wpłynie na efekt końcowy. 1. Pale ale - 2kg 2. Pilzneński - 1kg 2. Karmelowy - 0,5kg 3. Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg 4. Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg 5. Jęczmień palony - 0,15kg (na koniec przed wygrzewem do 76 stopni) 6. Caraaroma - 0,1kg 7. Chmiel Topaz - 50g 8. Chmiel Galaxy - 50g 9. Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa po brown porter) Zacieranie: 70 minut w 67 stopniach Chmielenie: 60 min - Topaz 10g 20 min - Topaz 10g + Galaxy 10g 10 min - Topaz 10g + Galaxy 10g 0 min - Topaz 20g + Galaxy 30g Pomiar: 15blg i zadana gęstwa. Z gęstwy korzystam po raz pierwszy, trochę z ciekawości jak to się robi (chyba za rzadko warzę aby gęstwę częściej odkładać). Aromat gęstwy po wyjęciu z lodówki mocno drożdżowy, mam nadzieję że wszystko z nią w porządku. Naczytałem się że po płukaniu powinny drożdże ładnie się porozwarstwiać a u mnie po odstaniu cały słoik jasnych. Znaczy ogromna większość żywych, mało martwych? (te martwe miały być ciemniejsze zdaje się). Wychlupałem je całe do wiadra, zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Warka 20: PA (15L) 1. Pilzneński - 2kg 2. Monachijski - 1kg 3. Pszeniczny - 0,25kg 4. Karmelowy jasny - 0,2kg 5. Chmiel Iunga - 50g 6. Chmiel Topaz - 50g 7. Drożdże Gozdawa PAY7 Zacieranie: na lenia 70min w 66 - 68 stopni. Chmielenie: 65min 10g (Iunga) 20min 15g (10g Iunga + 5g Topaz) 2min 25g (15g Iunga + 10g Topaz) 0min 50g (15g Iunga + 35g Topaz) (chmielenia na zimno nie będzie tym razem) Pomiar: 13blg Uwodnione drożdże zadane, aktualnie odbywa się 'gotowanie na zimno' - tak to mniej więcej we wiadrze wygląda Mają imprezę na całego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Głupio wyszło... zapomniałem o swoich zapiskach Uzupełniam więc. Warka 21: ESB [15L] 1. Pale Ale - 2kg 2. Wiedeński - 1kg 3. Pszeniczny - 0,2kg 4. Karmelowy - 0,2kg 5. Czekoladowy 400 - 50g - dodane po zacieraniu przed filtrowaniem (korekta barwy) 4. Chmiel Pilgrim - 50g 5. Drożdże PAY7 Zacieranie: 75 minut w 67 stopniach Chmielenie: 60 minut 5g 15 minut 10g po wyłączeniu palnika 35g 14blg / 3blg Warka 22: PA [18L] 1. Pale Ale 3,5kg 2. Pszeniczny 0,5kg 3. Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg 4. Chmiel Iunga 50g 5. Chmiel Southern Cross 50g 6. Drożdże Danstar Nottingham Chmielenie: 65 minut 5g Iunga + 5g Southern Cross 30 minut 5g Iunga + 7g Southern Cross 55 minut 10g Iunga + 10g Southern Cross 0 minut reszta chmielu Blg: 14 / 2 Warka 23: American Bitter (z gotowca na 20L) 1. Pale Ale 3,8kg 2. Crystal 200 0,2kg 3. Chmiel Apollo 15g 4. Chmiel Cascade 20g 5. Chmiel Summit 25g 6. Chmiel Citra 20g 7. Drożdże S04 Zacieranie: 70 minut w 68 stopniach 10 minut w 78 stopniach Gotowanie: Apollo 15g na 60 minut Cascade 20g na 10 minut Citra 20g na 5 minut Summit 25g na 22 minuty 12blg / 2blg Warka 24: Stout (15L) 1. Pilzneński 2kg 2. Monachijski 1kg 3. Płatki owsiane 0,4kg 4. Jęczmień palony 0,3kg 5. Karmelowy ciemny 0,1kg 6. Czekoladowy 0,1kg 7. chmiel Tomahawk 50g 8. Drożdże US-05 Zacieranie: 60 minut słody jasne w 68 stopniach 10 minut w 78 stopniach po mashout czeloladowy i jęczmień palony. Chmielenie: 8g Tomahawk na 60 minut 15g Tomahawk na 30 minut 15g Tomahawk na 10 minut 12g Tomahawk na 0 minut BLG: 15 / 4 Edytowane 7 Grudnia 2014 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się