mat Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Przed wczoraj zabutelkowałem moje APA na Bruxellensis Trois. Aromat jest nieziemski, mega owocowy. Głównie nektarynka oraz brzoskwinia. W posmaku dochodzi lekka żywiczność co mnie bardzo cieszy. Pewnie w większości od kosmicznej ilości chmielu jaką zapodałem na cichą (100 g). Póki co zero posmaku kwacha. Jak chcesz Bzdzionek to troszkę gęstwy mogę ci odlać . Póki co nie daje znaku zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Wracając do wątku głównego, a więc do warki American Wild Ale, podobnie jak u kolegi Lodzermensch Brettanomyces Claussenii ruszyły po około 50h od zadania do brzeczki. Wczoraj zajrzałem do porzuconej próbki z testem FFT i mnie odrzuciło, smród jest wręcz nieziemski, głównie wymiocin. Leszczu co ty mi dałeś w tej buteleczce Po tej wątpliwej przygodzie sensorycznej nie wiem czy to był, aby na pewno dobry pomysł zaczynać z dzikusami Cieszy mnie, ze moje doswiadczenie nie jest jednak odosobnione U mnie wymociny poszly po jakims czasie w mocny kanal i kibel. Jakkolwiek brzmi to strasznie to nie wszystko stracone. Po pierwsze fermentujac rok temu na blendzie saccharomyces z brettami mniej wiecej 2-3 dnia fermentacji tez z pojemnika zaczelo lekko walic kiblem, przeszlo to po okolo 2-3 dniach tak jak przy normalnych drozdzach usuwa sie siarka - potem piwo pachnialo juz tylko bardzo dobrze. Po drugie wymienilem korespondecje z autorem bloga bear flavored i wg niego spotkal sie z sytuacja berliner weisse fermentowanego na szczepie clausseni - strasznie smierdzacego podczas fermentacji glownej a bardzo dobrego finalnie po 2-3 miesiacach. Nie bylo to jego piwa tylko kogos znajomego(nie ma o tym na blogu). Radzi zeby cierpliwie czekac i dac drozdzom szanse posprzatac po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 28.07.2014 Warka #23 American Wild Ale Rano wrzuciłem kilka coolerów do styropianowego pudła, wieczorem planuję wrzucić chmiel Chinook i Galaxy. Wieczorem po długiej przerwie zajrzałem do wiadra i co i moim oczom ukazał się ładny biofilm na powierzchni brzeczki. Już miałem wylać w kanał, ale zdegustowałem i ku mojemu zaskoczeniu zamiast na kwaśność natrafiłem na słodycz kontrowaną przez dość solidną goryczkę. Czuć też dzikusy (zapach starej szafy). Ostatecznie nie wylałem tylko dodałem porcję chmieli. Chmielenie na zimno: 60g Chinook - 3-4 dni przed butelkowaniem 40g Galaxy - 3-4 dni przed butelkowaniem Mam mieszane uczucia co do tej warki, ale wylać zawsze zdążę. Bardziej niż ten biofilm zastanawia mnie ta wysoka słodycz, nie miałem pod ręką refraktometru, ani balingometru, więc nie wiem w jakim stopniu odfermentowały te drożdże, co by się nie okazało, że nie podołały przeżreć wszystkiego. Za kilka dni zrobię pomiar i będzie wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 29.07.2014 Warka #23 American Wild Ale No to zapowiada się prawdziwy Wilde Ale, na załączonych fotkach zastany widok po uchyleniu klapy fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 no to masz jeszcze tlenowca do kolekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Coś się jednak przypałętało, kanał nie kanał oto jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 to po clausenii, jak mawia młodzież - nie dyziaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 to po clausenii, ta jasne, ten bąble też.... ewidentny tlenowiec, ale to nie znaczy, że piwo nie wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 nie znasz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Coś się jednak przypałętało, kanał nie kanał oto jest pytanie Nie wylewaj. Wylać zawsze zdążysz. Też załapałem tlenowca w Dubbel IPA. Piwko po kilku miesiącach smakuje normalnie. Na pocieszenie dodam, ze w moim american brett pale ale w butelkach na powierzchni zaczęły tworzyć się malutkie białe kropeczki. Dzikie drożdże? Leszczy będzie wiedzieć Jak nie zapomnę to pstryknę fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Dzisiaj przywlokę fermentor do domu, zmierzę BLG i zobaczę jak się sprawy mają z tlenowcami. Jeżeli piwo słabo odfermentowało i infekcja będzie mocno zaawansowana to raczej będzie kanał, trzeba przestrzegać przepisów BHP na powierzchni zaczęły tworzyć się malutkie białe kropeczki Przynieś na niedzielne spotkanie, to sprawdzimy wizualnie i organoleptycznie, to też mogą być tlenowce. Niestety w sezonie letnim dużo badziewia sobie fruwa w powietrzu, więc dużo łatwiej coś zawlec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Problem w tym, że jak lekko wstrząsnę butelką to kropeczki znikają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Chciałeś raczej powiedzieć że po wstrząśnięciu problem znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Ty to powiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 30.07.2014 Warka #23 American Wild Ale Niestety moja przygoda z dzikusami kończy się kanałem. Już wiem skąd ta słodycz, brzeczka odfermentowała z 16°Blg do 13°Blg, tak więc dzikusy nie podjęły pracy. Infekcja tlenowcami rozchulała się na maksa, dzisiaj już jest wysoka kwaśność, tak więc nic już z tego nie będzie. Mówi się trudno, idę na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Leszczy będzie wiedzieć 1. amap zawsze wie lepiej 2. jeżeli uważasz, że amap się myli patrz punkt 1. Niestety moja przygoda z dzikusami kończy się kanałem no to lipa a ja właśnie mam zamiar warzyć ipa i fermentować na dzikusach (z tej samej hodowli) mam nadzieję, że nie będzie wtopy. Dla pewności już wstawiłem startery, jak nie ruszą to w zapasie mam wpl090. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 bosh... jakie to wszystko nerwowe się porobiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 ja właśnie mam zamiar warzyć ipa i fermentować na dzikusach (z tej samej hodowli) mam nadzieję, że nie będzie wtopy. Dla pewności już wstawiłem startery, jak nie ruszą to w zapasie mam wpl090. Ja właśnie myślę, że u mnie głównym powodem wtopy był kiepski starter, nie dałem im czasu żeby się namnożyć. Następną razą wstawię na bujadełko tydzień wcześniej, a nie dwa dni. Szkoda mi tej warki, bo sobie ostrzyłem na nią zęby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 poczęstuje swoją jak wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 poczęstuje swoją jak wyjdzie Dziękuję dobry człowieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Ja bujałem swoje dwa dni. Jak widać wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Tutaj nie ma konkretnej reguły, drożdże to przecież żywe organizmy. Dodatkowo ja używałem innego szczepu, dość istotna jest też wyjściowa ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zapewne miałem więcej. Nie wiem czy to autosugestia ale w piwku lekki kwasek się pojawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) 16.08.2014 Od trzech dni drożdżaki na mieszadle, więc najwyższy czas coś wrzucić do gara. Bujają się Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Warka #24 Belgian IPA Zasyp: 4,5kg słodu pilzneńskiego - Bestmalz 1kg słodu monachijskiego - Bestmalz 0,5kg słodu pszenicznego - Bestmalz 0,2kg słodu karmelowego 30 - Strzegom 0,2kg słodu karmelowego żytniego 0,2kg słodu Biscuit - Brewferm 0,1kg słodu zakwaszającego Zacieranie: 6,5kg słodów powędrowało do 19 litrów wody podgrzanej do temperatury 55°C 52°C - 10` 67°C -- 63°C - 90` 76°C - mash out Modyfikacja wody: 5g chlorku wapnia - woda do zacierania pH zacieru ~5,2 bez korekty kwasem mlekowym pH wody do wysładzania (15 litrów) ~5,3 - dodałem 5ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę, wysładzanie na raty brzeczka przednia: 13 litrów, 19°Blg I wysładzanie: 7 litrów, 13°Blg II wysładzanie: 9 litrów, 7°Blg Gotowanie i chmielenie: Czas gotowania 70 minut Schemat chmielenia: 30g Chinook (11%) - FWH 10g Chinook (11%) - 20` 10g Galaxy (15,2%) - 20` 20g Amarillo (9,1%) - 0` 20g Citra (13,6%) - 0` 20g Simcoe (12%) - 0` 20g Amarillo (9,1%) - whirpool, brzeczka schłodzona do 65°C 20g Citra (13,6%) - whirpool, brzeczka schłodzona do 65°C 20g Simcoe (12%) - whirpool, brzeczka schłodzona do 65°C Ostatecznie brzeczkę schłodziłem do 50°C, fermentor powędrował na balkon edit. 17.08.2014 Brzeczka schłodzona do 21°C, do fermentora powędrował 800ml starter drożdży Wyeast 3522 Belgian Ardennes Fermentor powędrował do piwnicy. edit. 17.08.2014 Kilka godzin później, nie ma to jak solidny starter, drożdże zabrały się już ostro do roboty, temperatura fermentacji 24°C. Schemat chmielenia na zimno: edit. 02.09.2014, I porcja chmieli: 20g Amarillo - 5 dni przed butelkowaniem 20g Citra - 5 dni przed butelkowaniem 20g Simcoe - 5 dni przed butelkowaniem edit. 04.09.2014, II porcja chmieli 20g Amarillo - 3 dni przed butelkowaniem 20g Citra - 3 dni przed butelkowaniem 20g Simcoe - 3 dni przed butelkowaniem Podsumowanie: Wyszło ok. 21 litrów, OG - 17°Blg FG - 3°Blg Alc ~ 7,4%Obj. IBU ~ 70 Edytowane 7 Września 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Czyżby WIP zbroił się na konkurs w Warszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się