WiHuRa Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Mnie jednak zastanawia coś innego, jak dobrać ilość cukru do refermentacji, co by granatów nie było i czy przelewać piwo do zwykłych butelek, czy do szampanówek. Po 3 tygodniach z Brettami to właściwie to nic bym nie dodał do refermentacji. Ewentualnie pasteryzacja i wtedy po problemie / dylemacie. Edytowane 27 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ewentualnie pasteryzacja i wtedy po problemie / dylemacie. Pasteryzacja raczej odpada, bo jednak chciałbym aby piwo dojrzewało w butelce również przy udziale dzikusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 19.11.2014 Warka #27 Wild APA Po prawie miesiącu na cichej z Brettami do wiadra powędrowała porcja chmielu: 50g WAI-ITI (3,4%) - na pięć dni przed planowanym butelkowaniem W aromacie nuty stajenne wyczuwalne, w smaku całkiem grzeczne to piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) 22.11.2014 Straszne lenistwo mnie ostatnimi czasy dopadło, receptury gotowe, surowce czekają, sprzęt się kurzy, a warzyć się nie chce. W końcu się zmusiłem, a ponieważ pogoda typowo angielska: Warka #28 Rye English IPA Zasyp: 3,5kg słodu pale ale - Bestmalz 0,8kg płatków żytnich błyskawicznych (15%) 0,5kg słodu monachijskiego - Bestmalz 0,2kg słodu pszenicznego - Bestmalz 0,2kg słodu karmelowego 30 - Strzegom 0,15kg słodu karmelowego 150 - Strzegom 0,15kg słodu karmelowego 300 - Strzegom 0,08kg słodu zakwaszającego Zacieranie: 5,5kg słodów powędrowało do 16 litrów wody podgrzanej do temperatury 54°C 52°C - 10` 67°C -- 64°C - 90` 78°C - mash out Modyfikacja wody: 5g chlorku wapnia - woda do zacierania pH zacieru ~5,2 bez korekty kwasem mlekowym pH wody do wysładzania (15 litrów) ~5 - dodałem 6ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę. Wysładzanie ciągłe brzeczka przednia: 11 litrów, 18°Blg I wysładzanie: 6 litrów II wysładzanie: 6 litrów III wysładzanie: 4 litry Gotowanie i chmielenie: Czas gotowania 70 minut Schemat chmielenia: 40g EKG (6,4%) - zacier 20g Chinook (11%) - FWH 5g Iunga (10%) - FWH 10g EKG (6,4%) - 30` 10g EKG (6,4%) - 20` 10g EKG (6,4%) - 10` 10g EKG (6,4%) - 5` 20g EKG (6,4%) - 0` 30g EKG (6,4%) - whirpool 65°C --- 45°C Brzeczka schłodzona do 45°C powędrowała na balkon Uwagi końcowe: Generalnie warzenie przebiegło bez większych niespodzianek, na chwilę utknęła tylko filtracja, ale zabełtałem i wszystko wróciło do normy. Miałem jedynie problem po tym zabiegu z uzyskaniem klarownej brzeczki. Następną razą uzbrajam się w dodatkową grzałkę do mojego kociołka, co by przyspieszyć wrzenie. Fajne aromaty wprowadza EKG, podobuje mi się ta ziemistość i tytoniowość, myślę że z żytem będzie to fajnie współgrało edit. 23.11.2014 Brzeczka schłodziła się do 13,5°C zadałem uwodnione drożdże Fermentis S-04, po napowietrzeniu fermentor powędrował do piwnicy, temperatura 18,5°C edit. 24.11.2014 Drożdże podjęły pracę, temperatura 18°C, wrzuciłem dwa chłodziki, spadła do 16°C Podsumowanie: Wyszło ok. 22 litrów OG - 14°Blg FG - 3°Blg Alc ~ 5,8%Obj. IBU ~ 50 Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 23.11.2014 Warka #28 Rye English IPA Po nocy brzeczka na balkonie schłodziła się do temperatury 13,5°C, w takiej temperaturze zadałem uwodnione drożdże S-04. Fermentor powędrował do piwnicy, temperatura otoczenia 18,5°C. W tych warunkach nastawiam się na dość powolny, ale spokojny start fermentacji. Jeśli drożdże ruszą obniżę temperaturę do 16°C, chciałbym uzyskać jak najczystszy profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ciekaw jestem jaki efekt da ekg dodany do zacieru. 40 g to nie mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ciekaw jestem jaki efekt da ekg dodany do zacieru Jakiś fajerwerków się nie spodziewam . W przypadku zastosowania tego chmielu bardziej zależy mi na wyeksponowaniu EKG smaku niż aromacie, choć nie powiem brzeczka pachniała bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) 24.11.2014 Warka #27 Wild APA Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 35g cukru na 22 litry piwa, co daje 0,8g na butelkę. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg. Teraz mam tylko nadzieję, że dzikusy dodane na cichą nie uaktywnią się zanadto w butelkach i piwo się nie przegazuje i nie będzie granatów. W zapachu stajnia i owoce tropikalne, w smaku już nie jest takie uładzone jak mi się pierwotnie wydawało, jest solidna goryczka, zdecydowanie za wysoka jak na APA, jest krótka, ale ściągająca, jest też sporo chmielu i dzikości. Teraz czekamy. Dzikusy spędziły na cichej miesiąc czasu. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) 29.11.2014 Warka #27 Wild APA Po pięciu dniach od zabutelkowania sprawy się mają następująco Barwa: pomarańczowa, zmętniona Piana: bardzo kiepska, pojawia się niewielki kożuszek po wymuszeniu, grubopęcherzykowa, szybko znika, myślę, że to kwestia bardzo słabego wysycenia Aromat: tutaj dominują nuty stajenne, chmiel lekko majaczy w tle, w trakcie butelkowania był zdecydowanie bardziej wyczuwalny. To co mnie cieszy to brak aromatów apteczno/szpitalnych, które były w piwie fermentowanym 100% Brett Smak: dla mnie zdecydowanie brakuje pełni, piwo jest wytrawne, lekko wodniste, po przełknięciu jest sporo dzikości, brakuje charakterystycznej kwaskowatości, która przełamała by taką dość specyficzną goryczkę. Nie jest to taka typowa chmielowa goryczka, tylko taka charakterystycznie szorstka zwłaszcza na finiszu. Myślę, że to efekt pracy drożdży dał taką szorstkość. Podsumowanie: Ciekawy efekt dały Bretty na cichej, mam wrażenie, że pomimo dodania dzikusów na cichą, gdzie efekt "dzikości" powinien być bardziej dominujący niż przy fermentacji 100% Brett to piwo jest bardziej uładzone niż to, które piłem 100% Saccharolicious W001 Brett . Zatem udało mi się uzyskać efekt jaki chciałem, brakuje mi jednak aromatu chmielowego i nieco wyższej pełni. To tyle po pięciu dniach od zabutelkowania Edytowane 30 Listopada 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) 13.12.2014 Warka #28 Rye English IPA Do fermentora powędrowała porcja chmielu na zimno: 50g EKG - 5 dni przed butelkowaniem, temperatura pokojowa (domowa) Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 18.12.2014 Warka #28 Rye English IPA Piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru na 21 litrów piwa. Odfermentowało do 3°Blg. Cukier to nie jedyny dodatek jaki wylądował w butelkach. Połowa warki została zabutelkowana z dodatkiem kawy. Świeżo zaparzone espresso dozowałem po 10ml do butelki. Użyłem świeżo mielonej kawy Lavazza Pienaroma, piękny zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Co do samego piwa to trochę rozczarowała mnie goryczka, która jest na niskim poziomie jak na ten styl, więc raczej będzie to English Pale Ale, wyraźnie czuć chmiel, EKG oprócz takich typowo ziemistych lekko tytoniowych aromatów dał też sporo owcowości. Myślę, że kawa będzie się dobrze komponować z całością, ale na winsoki przyjdzie jeszcze czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) 14.03.2015 No dobra chwilę mnie tu nie było, ale najwyższy już czas zdjąć łygę z kołka i wrzucić coś do kociołka. Mam przez chwilę wolną chatę;, więc: Warka #29 Rye American Pale Ale, Single Hop Nelson Sauvin Zasyp: 3,5kg słodu pale ale - Bestmalz 0,9kg słodu Red X - Bestmalz0,8kg płatków żytnich błyskawicznych (15%) 0,5kg słodu pszenicznego - Bestmalz0,15kg słodu karmelowego 30 - Strzegom0,1kg słodu karmelowego 150 - Strzegom0,08kg słodu zakwaszającego Zacieranie:5,5kg słodów powędrowało do 17 litrów wody podgrzanej do temperatury 68°C66,5°C -- 64°C - 90` 78°C - mash outModyfikacja wody:5g chlorku wapnia - woda do zacieraniapH zacieru ~5,2 bez korekty kwasem mlekowympH wody do wysładzania (15 litrów) ~5 - dodałem 6ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę. Wysładzanie na raty W celu usprawnienia filtracji użyłem 200g łuski gryczanej, wcześniej zalanej i przepłukanej wrzątkiembrzeczka przednia: 12 litrów, 18,5°BlgI wysładzanie: 5 litrówII wysładzanie: 5 litrówIII wysładzanie: 5 litrówGotowanie i chmielenie:Czas gotowania 70 minutSchemat chmielenia:22,5g Iunga (10%) - FWH10g Nelson Sauvin (11,2%) - 30`10g Nelson Sauvin (11,2%) - 15`10g Nelson Sauvin (11,2%) - 10`10g Nelson Sauvin (11,2%) - 5`10g Nelson Sauvin (11,2%)) - 0`20g Nelson Sauvin (11,2%) - whirpool Warzenie przebiegło bez większych problemów, przy drugim wysładzaniu miałem problem z klarownym filtratem, zawracałem, zawracałem i zawracałem, w tym fachu cierpliwość do podstawa Gorąca brzeczka powędrowała na balkon, po schłodzeniu dodam uwodnione drożdże Danstar BRY97 American West Coast Ale, co nastąpi jutro rano. edit. 15.03.2015 Brzeczka na balkonie schłodziła się do 13°C i do takiej temperatury powędrowały uwodnione drożdże Danstar BRY97 American West Coast Ale. Po napowietrzeniu fermentor zniosłem do piwnicy, gdzie czekam na start fermentacji. Temperatura otoczenia 17,5°C edit. 16.03.2015 Rano: brak oznak fermentacji, wieczór: nie ma bulkania, ale poziom ciecz w rurce się podniósł, więc jest szansa, że wystartują. Nie wiem skąd ten lag, być może ten szczep lubi jednak cieplejszy klimat i start w 13°C jest bardzo leniwy. Dodatkowo drożdże były lekko przeterminowane według daty podanej przez producenta (styczeń 2015), ale bez przesady. No nic poczekamy zobaczymy. edit. 17.03.2015 Fermentacja ruszyła pełną parą Schemat chmielenia na zimno: 04.04.2015 40g Nelson Sauvin - 5 dni przed butelkowaniem 06.04.2015 40g Nelson Sauvin - 3 dni przed butelkowaniem Podsumowanie: Wyszły 22 litryOG - 15°BlgFG - 3,5°BlgAlc ~ 6%Obj.IBU ~ 55 Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Widzę , że Nelson podszedł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Widzę , że Nelson podszedł ? Tak jest Panie kolego, zbiór 2014, zapach miał obłędny, zobaczymy jaki da efekt. Na zimno powędruje jeszcze dawka 80g. Do uwarzenia tego piwa zainspirował mnie browar Clock i jego fenomenalna Rye IPA z Nelsonem właśnie. Chmiel w tym piwe buchał na każdym etapie (goryczka, smak, aromat). Mam nadzieję, że uda im się powtórzyć taki efekt w następnych warkach, bo piłbym to piwo codziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Jak wyglądało filtrowanie zacieru gdzie użyłeś płatków zamiast słodu żytniego? Mam nie do końca miłe wspomnienia z ze słodem żytnim Edytowane 17 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) 09.04.2015 Warka #29 Rye American Pale Ale, Single Hop Nelson Sauvin Zielone piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 91g cukru na 21 litrów piwa. Odfermentowało do 3,5°Blg, Lało się strasznie mętne, ale mam nadzieję, że po czasie się wyklaruje. Sensorycznie jestem walnięty, bo mam katar, ale przyjemnie buchało chmielem, dodatkowo Nelson wyczuwalny jest w smaku, goryczka dość wysoka, ale nie jakaś ekstremalna. Poczekamy zobaczymy, ale zapowiada się całkiem przyjemne piwko. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) 30.05.2015 A jednak z końcem maja wrzuciłem cosik do gara. Warka #30 Rauchweizen Zasyp: 2,5kg słodu pszenicznego - Bestmalz 1,5kg słodu wędzonego - Steinbach 0,3kg słodu wędzonego - Bestmalz 0,2kg słodu karmelowego 30 - Strzegom 0,1kg słodu zakwaszającego - dodany po przerwie ferulikowej Udział słodów wędzonych 40% Zacieranie:4,5kg słodów powędrowało do 15 litrów wody podgrzanej do temperatury 46°C44°C - 30` 62°C - 45`po 15` --- dekokcja: 72°C - 15`, gotowanie - 15`--- wrócenie dekoktu 72°C - 20` Modyfikacja wody:pH zacieru ~5,3 bez korekty kwasem mlekowympH wody do wysładzania (15 litrów) ~5,5 - dodałem 5ml 80% kw. mlekowego Filtracja i wysładzanie: Przepływ filtratu ok. 1L/minutę. Wysładzanie ciągłe W celu usprawnienia filtracji użyłem 300g łuski gryczanej, wcześniej zalanej i przepłukanej wrzątkiembrzeczka przednia: 19°BlgI wysładzanie: 5 litrówII wysładzanie: 5 litrówIII wysładzanie: 5 litrów, 5°Blg Gotowanie i chmielenie: Czas gotowania 60 minutSchemat chmielenia 10g Iunga (10%) - 60 minut 10g Lubelski Select - 20` 10g Lubelski Select - 0` Brzeczkę schłodziłem do 40°C i wystawiłem na balkon celem dalszego chłodzenia Warzenie przebiegło spokojnie i bez niespodzianek. Zakupiony śrutownik spisał się bez zarzutów, filtracja nie utknęła, wydajność przyzwoita. Zapach wędzonki przy gotowaniu wyfrunął (pochłaniacz wyciągnął całą wędzonkę) Po spróbowaniu brzeczki odzyskałem jednak nadzieje jest wędzonka w smaku. edit. 31.05.2015 Po nocy brzeczka schłodziła się do 20°C i w takiej temperaturze zadałem saszetkę uwodnionych drożdży Mauribrew Weiss. Po solidnym napowietrzeniu, fermentor powędrował do piwnicy, do styropianowego pudła, do którego wrzuciłem trzy duże coolery, temperatura spadła do 16°C. Czekamy na start fermentacji. edit. 01.06.2015 Z początkiem czerwca ruszyła fermentacja Podsumowanie: Wyszło 21 litrówOG - 13,5°BlgFG - 3,5°BlgAlc ~ 5,3%Obj.IBU ~ 20 Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Brawo!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Ale, że bez amerykanów i homeopatycznie, czy że odkurzyłem sprzęt Edytowane 31 Maja 2015 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Że wróciłeś do nałogu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Że wróciłeś do nałogu Myślałem, że tylko ja to tak nazywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 22.06.2015 Warka #30 Rauchweizen Zrobiłem sobie prezent urodzinowy i w końcu zabutelkowałem wędzoną pszenicę. Piwo odfermentowało do 3,5°Blg, dodałem 126g cukru na 22 litry gotowego piwa (~6g na litr piwa). Oczywiście się walnąłem i syrop cukrowy powędrował do fermentora pierwotnego a nie rozlewowego, ale to taki mały szczegół. Ogólne wrażenia: Czuć, że to weizen jest banan, gożdzika trochę mniej, ale jest wyczuwalny, wędzonka też jest ładnie zaakcentowana zarówno w aromacie jak i smaku. Wszystko byłoby super gdyby nie nadmierna słodycz tego piwa, byłoby lepiej gdyby wyszło bardziej wytrawne, no i tak goryczka a raczej jej brak. Pełna degustacja po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) 09.07.2015 Warka #30 Rauchweizen Zanim się piwo w pełni nagazowało skrzyneczki już nie było, zatem smakuje mnie, szacownej małżonce i znajomym. Żonie smakuje, bo wędzonka słabiutka, za to banan i goździk że hej, czyli rasowy weizen lekko (homeopatycznie) odymiony. Nie ma już tej nadmiernej słodyczy, piwo jest lekko kwaskowe super orzeźwiające, ta wędzonka mogłaby być intensywniejsza, ale w takie upały banan sprawdza się superowo. Zimą się powtórzy zwiększając zasyp Steinbacha. Dzisiaj wyniosłem skrzynkę do garażu, co by małżonki nie kusiło nadmiernie edit. Zapomniałem o pianie, która bardzo szybko znika, co potwierdza, że działania esterazy pokrywa się z działaniem enzymów proteolitycznych, zatem nie ma co przeginać z przerwą ferulikową, bo z piany nici. Edytowane 9 Lipca 2015 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 09.07.2015 Upały chwilowo odpuściły, można działać, tak więc słowo się rzekło: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Szykuj szykuj co by w Miliczu coś zaprezentował Co na pierwszy ogień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się