Kamil Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Witam, Na forum przeczytałem, że jeśli po chmieleniu zawartość ekstraktu jest za duża to można brzeczkę rozcieńczyć wodą, jeśli ekstraktu za mało, to gotować przez jakiś czas, aby odparować wodę. Chciałbym zapytać, ile tej wody do np. 20 l brzeczki można dodać? Czy to w jakimś stopniu pogorszy smak? I w którym momencie powinno się jej wody dolać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dodajesz tyle wody, aby osiągnąć zaplanowaną gęstość. Ilość wody można policzyć za pomocą Dilution Tool w BS2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 To ja może podam mój przykład. Wczoraj zacierałem pilsa, zasyp: - bohemian weyerman 3 kg - pilzeński bruntal 2 kg - monachijski I 0,5 kg. Brzeczka (19 l) po ostudzeniu miała ok. 16 blg. A więc o 4 za dużo od tego co zaplanowałem. Dodawałem więc stopniowo wodę małymi porcjami i co jedną porcję mierzyłem blg. Zeszło do 12,5 st. blg a ilość dodanej wody to ok. 5-6 litrów. I tak się właśnie teraz zastanawiam czy taka duża ilość wody nie popsuje czegoś w smaku. Czy wodę dodałem w dobrym momencie? - już do wychłodzonej brzeczki, od razu przed dodaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dlatego warto kontrolować gęstość przy wysładzaniu. Myślę, że nie powinno to mieć dużego wpływu (o ile w ogóle jakiś ma) na efekt końcowy. Ja zawsze wysładzam do planowanej objętości końcowej + 3-4l na odparowanie przy chmieleniu. Następnie mierzę gęstość i w razie potrzeby wysładzam dalej, aż otrzymam brzeczkę odpowiednio rzadszą niż zakładana gęstość po chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Na forum przeczytałem, że jeśli po chmieleniu zawartość ekstraktu jest za duża to można brzeczkę rozcieńczyć wodą, jeśli ekstraktu za mało, to gotować przez jakiś czas, aby odparować wodę. Chciałbym zapytać, ile tej wody do np. 20 l brzeczki można dodać? Czy to w jakimś stopniu pogorszy smak? I w którym momencie powinno się jej wody dolać? a potem To ja może podam mój przykład. Wczoraj zacierałem pilsa, zasyp: - bohemian weyerman 3 kg - pilzeński bruntal 2 kg - monachijski I 0,5 kg. IMHO takie formułowanie pytań kojarzy mi się z testem na inteligencję odpowiadających. Od razu trzeba było opisywać przypadek i zadać pytanie. A w temacie: wodą/gotowaniem możesz korygować gęstość brzeczki nastawnej jednak tylko korygować, czyli wprowadzać drobne zmiany. W Twoim przypadku po prostu za mało wysłodziłeś jak na tą ilość zasypu. Następnym razem sprawdź parametry w jakimś programie przed warzeniem. Raz też tak się pomyliłem i od razu mi było żal tego co wywaliłem do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Następnym razem sprawdź parametry w jakimś programie przed warzeniem. Można prosić o namiary na tego typu darmowy program? Raz też tak się pomyliłem i od razu mi było żal tego co wywaliłem do kosza. To znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 np. http://www.piwo.org/files/file/19-qbrew-041-pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 To znaczy? to znaczy, że pomyłkowo za mało wysłodziłem i miałem za gęsta brzeczkę nastawną, czyli z młótem wywaliłem trochę słodu i tego mi było żal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Na wiki jest przydatny wzór http://www.wiki.piwo.org/Przelicznik_ilo%C5%9Bci_dodanej_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Pomiaru gęstości najlepiej dokonywać na kilka minut przed końcem gotowania. Próbkę należy oczywiście odpowiednio schłodzić. Wtedy mamy możliwość dłużej pogotować, albo zaraz po zgaszeniu palnika dolać zimnej, sterylnej wody, co skróci nam czas chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie zlewania na cichą fermentacje. czy mogę dolać wody? Robiłem z brewkita i zamiast napełnić do poziomu 23 litry napełniłem do 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Na początek zaznaczam że nigdy tak nie robiłem ale moim zdaniem dolanie wody po zakończeniu fermentacji burzliwej może negatywnie wpłynąć na smak piwa (może spróbuj przedłużyć cichą?). Ale może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony... Parę razy zdarzyło mi się dolać wody przed zadaniem drożdży i piwo wychodziło dobre. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Mam pytanie odnośnie zlewania na cichą fermentacje. czy mogę dolać wody? Robiłem z brewkita i zamiast napełnić do poziomu 23 litry napełniłem do 20L. Z brew-kitów wychodzą raczej słabe piwa (tzn. o niskim Blg) więc ja bym nie dolewał - rozwodnisz i tak już wodniste piwo. A jeśli dodałeś cukru, a nie słodu, to już w ogóle sobie odpuść rozcieńczanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Problem jest bardziej zlozony, minowicie to moja druba warka z brewkita. Muntons highland heavy ale , dwie puszki z ekstraktami nachmielonymi zalałem woda i tyle. problem jest taki ze jako nowicjisz zapomniałem zmierzyć BLG.Dzisiaj mija 6-ty dzień fermentacji robilem pomiar i jest 5blg.boje się to zabutelkowac żeby mi piwnica niewybuchla . będę jeszcze przelewal na fermentacje cicha może zejdzie jeszcze. na opakowaniu pisze fementacja 7-8 dni. przepraszam za polskie znaki ale cos mi niedzialaja wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 kity potrafią zejść nisko. 8 dni, to ryzyko zniszczenia piwnicy i uszkodzenia ciała. jak nie masz ciśnienia i mozesz to trzymać dłużej, to kup skrzynke tatry w biedronce i czekaj przynajmiej 2 tyg od rozpoczęcia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 ok ,w niedziele zleje na cicha fermentacje i zobaczymy co będzie za tydzień .dzięki za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 sam jestem początkującym, ale juz się przekonałem, że "piwo nie lubi pośpiechu". Warto poczekać trochę dłużej, ale mieć lepsze efekty. Jak będziesz zlewał na cichą, to zrób to delikatnie nie ruszając osadu drożdży z dna. ja dodatkowo zakładam na wężyk gęstą muślinową firankę żeby jak najmniej pociągnąć. po cichej i tak na dnie ci się jeszcze wyrąci trochę drożdży i mogą pływać skupiska na lustrze. z testów które robiłem, 1 piwo klarowałem żelatyną, 2 nie. klarowane żelatyną ładniej wygląda w butelkach i ma bardziej zbity osad na dnie, który ma mniejszą tendencję do podrywania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 tydzień wcześniej robiłem mexican carveze i fermentacja przebiegała zupełnie inaczej , po tygodniu jak zlewałem na cichą to piwo odfermentowało do 1 stopnia BLG. sama fermentacja była wyjątkowo burzliwa . w przypadku tego heavy ale fermentacja była prawie niewidoczna stąd mój niepokój .sprawdzę blg po cichej jeżeli nie spadnie poniżej 5 to będę musiał rozcieńczyć przed rozlaniem do butelek żeby niebyło granatów albo zrezygnować z dodawania cukry na refermentację w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Brzeczka (19 l) po ostudzeniu miała ok. 16 blg. A więc o 4 za dużo od tego co zaplanowałem. Dodawałem więc stopniowo wodę małymi porcjami i co jedną porcję mierzyłem blg. Zeszło do 12,5 st. blg a ilość dodanej wody to ok. 5-6 litrów. I tak się właśnie teraz zastanawiam czy taka duża ilość wody nie popsuje czegoś w smaku. Czy wodę dodałem w dobrym momencie? - już do wychłodzonej brzeczki, od razu przed dodaniem drożdży. proponuję poczytać ten temat http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo#Za_ma.C5.82o_wysz.C5.82o.2C_dola.C4.87_wody.3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Dodawanie wody przed dodaniem drożdży jest ok nie widzę żadnego problemu .Zastanawiałem się jak to jest kiedy robisz takie rzeczy w trakcie fermentacji . czyli okres od zadania drożdży do butelkowania. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Jan Kurzawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ja czasem dokonuję drobnych korekt w czasie przygotowania piwka do rozlewu po prostu używając więcej wody do rozrobienia glukozy do refermentacji, z reguły staram się nie przekraczać 10% objętości warki i jak dotąd wszystko smakuje wybornie :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Konkretna odpowiedz , wypróbowana i poparta praktyką. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się