Bogi Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 http://pl.scribd.com/doc/24638365/English-Pale-Ale-Recipes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nie robiłem jeszcze wersji amerykańskiej, ale w końcu trzeba będzie. Plan jest taki, żeby piwo było wytrawne i bez odczuwalnej słodkości, za to z wyraźnym akcentem słodowym, więc ziarno to tylko pilzneński i monachijski. Co do wyliczonego poziomu goryczki, to będę celował w okolice 50 IBU, ale chciałbym, żeby była żywiczna i krótka. Trochę po omacku będę chmielił, bo nie mam żadnego doświadczenia z chmielami z nowego świata (w magazynie mam Galaxy, Mosaic i Centennial, prawdopodobnie ograniczę się tylko do 2 pierwszych). Większość chmielu i tak pójdzie na późne chmielenie, do tego ze 40g na zimno (2g na litr). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Mosaic da trochę żywicy, do tego sporo owoców tropikalnych, takich słodkich (mi bardzo pasuje ten chmiel) Galaxy nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ja teraz w ramach eksperymentu zrobiłem IIPA (18blg) z trochę większym udziałem słodu pszenicznego (20%). Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Nie wiem tylko czy z chmielem mnie trochę nie poniosło, bo łącznie leci 200g na 12l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ja znalazłem odnośnie historycznego IPA takie coś. Wynika z tego, że IPA było zacierane na dwa razy, bez wysładzania w 100% ze słodu pale. Pierwsze zacieranie w ok 74C - 2h, drugie w ok 82C - 1h. Brzeczka z pierwszego zacierania gotowane 2h z połową chmielu EKG, brzeczka z drugiego zacierania również gotowana 2h z drugą połową chmielu, a następnie robiony hopback z chmielu z pierwszego gotowania. Co o tym sądzicie? Dlaczego zacierano w tak wysokich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Taka praktyka nazywa się "partial gyle" i była stosowana powszechnie dla zwiększenia wydajności zacierania. A te temperatury to są temperatury wody ("strike water"), a nie zacierania. Polecam uwadze http://barclayperkins.blogspot.com/ - jest tam również dużo na temat technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) jakoś nie mogę tego znależć o tych temperaturach, ale jest tak jak mówi zgoda: to jest temp do strike water do parti gyle (nie "partial gyle"), albo po prostu ta pierwsza to jest strike temp do zacierania a druga do wysładzania (batch sparge). Edytowane 6 Maja 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Plan jest taki, żeby piwo było wytrawne i bez odczuwalnej słodkości, za to z wyraźnym akcentem słodowym, więc ziarno to tylko pilzneński i monachijski. Nigdy nie porównywałem warek pod tym kątem to i nigdy nie zauważyłem różnicy, więc chyba nawet nie wiem z jakim smakiem miałbym do czynienia, a z chęcią dowiedziałbym się czegoś więcej o nim i o przedstawionej zależności - jeśli mam AIPĘ na słodzie pale to mam się słodowości nie spodziewać? Mam super wytrawną warkę chmieloną mosaiciem i cascade i poza "melanoidynowością" drugiej, z której chciałem zrobić czerwone piwo nie widzę zasadniczej różnicy. Może mniejsza wytrawność przykrywa goryczkę ale żeby jedno było bardziej "słodowe" niż drugie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Chodzi o to, żeby nie było tam żadnego karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Odnośnie chmielenia AIPA. Co sądzicie o dodawaniu chmielu w małej ilośći np. co 5 minut? Wymyśliłem sobie taką recepturę na Single Hop: warka 23l Pilzneński - 5kg Monach - 1kg Wiedeński - 1kg Chmielenie: Simcoe 10g co 5m rozpoczynając 45m przed końcem gotowania ( w sumie 100g). Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 A nie lepiej zostawić z 20-25g do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ja też aktualnie zastawiam się nad doborem chmeli do AIPA. W magazynie posiadam chmiele Chinook, Amarillo, Cacsade, Centennial oraz Fuggle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 A nie lepiej zostawić z 20-25g do chmielenia na zimno? Chmielenie na zimno przewiduje oprócz tego. 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojasch Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Genialny temat, są to piwa które najbardziej lubie i najlepiej mi wychodzą. Przez najbliższy rok chcę uwarzyć sporo AIPA, APA, NZIPA ect. warki po 10l, zrobić parę Single Hopów żeby lepiej poznać chmiele. Ja osobiście bardzo lubie Zeusa na gorzyczke, jest gładtka i bardzo przyjemna, a przy tym chmiel ma sporo AA i jest tani jak na amerykańce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli dobrze czytam wątek, zastosowanie pilzneńskiego i nazywanie piwa IPA - AIPA - (a szczególnie) CDA nie jest żadnym rażącym wykroczeniem. Mam gęstwę po "ale schwarzu" czyli planowanym początkowo schwarzbierze w związku z pogodą zadanym US-05 (zbieram się do opisania we właściwym miejscu - pierwsze zacierane) i planuję następujący układ z tego co mam w szafie: Pilzneński 3.500 kg Monachijski 2.500 kg Special B 0,6 kg (ale nie wiem ile byłoby sensownie - mam go 0,65kg) Carafa III 0,4 kg (tutaj zakładam ekstrahowanie w zimnej wodzie, ale też nie wiem ile użyć a mam 0,8kg) Chmiele na stanie to Amarillo, Cascade, Citra i Pacifica. Planuję użyć Citry i Cascade w dawkach po 15g każdy na 60, 40 i 20 lub 60, 30, 10 minut. Brewtarget pokazuje ABV 6,9, IBU 58, barwę 84 Czy taki miks będzie CDA czy tylko ciemnym i nachmielonym eksperymentem górnej fermentacji? edit: przeczytałem http://byo.com/stori...cadian-dark-ale i okazuje się, że siedzę w podanych tam widełkach. Ewentualnie może dołożyć amarillo do stawki i zmniejszyć z 15g do 10g udział każdego z chmieli? Edytowane 1 Czerwca 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli dobrze czytam wątek, zastosowanie pilzneńskiego i nazywanie piwa IPA - AIPA - (a szczególnie) CDA nie jest żadnym rażącym wykroczeniem. Mam gęstwę po "ale schwarzu" czyli planowanym początkowo schwarzbierze w związku z pogodą zadanym US-05 (zbieram się do opisania we właściwym miejscu - pierwsze zacierane) i planuję następujący układ z tego co mam w szafie: Pilzneński 3.500 kg Monachijski 2.500 kg Special B 0,6 kg (ale nie wiem ile byłoby sensownie - mam go 0,65kg) Carafa III 0,4 kg (tutaj zakładam ekstrahowanie w zimnej wodzie, ale też nie wiem ile użyć a mam 0,8kg) Chmiele na stanie to Amarillo, Cascade, Citra i Pacifica. Planuję użyć Citry i Cascade w dawkach po 15g każdy na 60, 40 i 20 lub 60, 30, 10 minut. Brewtarget pokazuje ABV 6,9, IBU 58, barwę 84 Czy taki miks będzie CDA czy tylko ciemnym i nachmielonym eksperymentem górnej fermentacji? edit: przeczytałem http://byo.com/stori...cadian-dark-ale i okazuje się, że siedzę w podanych tam widełkach. Ewentualnie może dołożyć amarillo do stawki i zmniejszyć z 15g do 10g udział każdego z chmieli? W/g mnie to dobra receptura na Dark IPA, może przydał by się jakieś chmielenie na cicho I zwiększyć troche IBU. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 A co sądzicie o takim zasypie na CDA? warka ok. 20l Pilzneński - 3 kg monachijski - 2 kg aroma 100ebc - 500g pszeniczny - 300g barwiący 800ebc - 200g karmelowy ciemny 680 ebc - 200g Docelowo ma to być single hop Simcoe z chmieleniem na zimno i ew. zacieru. Drożdże: Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Myślę że receptura jest dobra. Edyt: nie jestem tylko pewny tego aromatycznego, bo sam tego nigdy nie używałem. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Myślę że receptura jest dobra. Edyt: nie jestem tylko pewny tego aromatycznego, bo sam tego nigdy nie używałem. Ewentualnie mógłbym zmienić ten aroma na carapils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 W/g mnie to dobra receptura na Dark IPA, może przydał by się jakieś chmielenie na cicho I zwiększyć troche IBU. Po zmianie planu chmielenia z po 15 gram cascade - citra w 60/ 40/ 20 na po 10 gram amarillo - cascade - citra Brewtarget zwrócił wartość 65,8 Co do cichej to fakt muszę pomyśleć. Dodam, że dla świeżaka mile łechcząca jest taka opinia, jak Twoja powyższa. Docelowo ma to być single hop Simcoe z chmieleniem na zimno i ew. zacieru. Drożdże: Danstar Nottingham W stronę Libertine Black Ale? Brzmi dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Na swoją drugą warkę wybrałem właśnie India Black Ale i ... trochę poniosło przy dodawaniu chmielu... Warka numer 3 to AIPA. Co sądzicie o takim zasypie? 4 kg Pale Ale, 1 kg Cara crystal 120, 1kg Cara Amber Weyern. 60-80 Chmielenie: 60' Simcoe 20g 45' Simcoe 20g 30' Cascade 20g 15' Cascade 20g 5' Simcoe 20g 0' Cascade 20g plus na zimno 40g Cascade drożdże US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 trochę poniosło przy dodawaniu chmielu Gdzieś można znaleźć szczegóły tego poniesienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 trochę poniosło przy dodawaniu chmielu Gdzieś można znaleźć szczegóły tego poniesienia? jeszcze nie, muszę założyć swój dziennik na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 4 kg Pale Ale, 1 kg Cara crystal 120, 1kg Cara Amber Weyern. 60-80 Raczej poniosło przy zasypie 33% karmelu i 0% słodu palonego to nie jest CDA/Black IPA. Może wyjdzie fajne piwo ale nie bedzie to CDA tylko mocno chmielone bursztynowe karmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 nie bedzie to CDA tylko mocno chmielone bursztynowe karmi. Kolega napisał, że #2 to CDA a #3 to ten przedstawiony zasyp - AIPA. Powoli dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się