jackson Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Pytanie do użytkowników kociołków Silvercrest, Clatronic: Na dniach powinien do mnie dotrzeć kociołek lidlowy, więc szukam teraz receptur do wykorzystania. Chcę wypróbować gotowy zestaw z piwodzieja na IPA - http://piwodziej.pl/pl/p/India-Pale-Ale-Premium-17Blg/243 tylko zastanawiam się teraz, czy ten kociołek pomieści 7,5 kg słodu. Jeżeli zastosować się do reguły 1:3, to wychodzi 22l wody - nie będzie to zbyt duży hardkor jak na pierwsze zacieranie? Druga interesująca receptura z tego sklepu to Extra special bitter http://piwodziej.pl/pl/p/Extra-Special-Bitter-Premium-14%2C7Blg/242 - tu jest 6,2 kg = 18,6 l wody - tu już powinienem się zmieścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Największy zasyp jaki robiłem to Warka #15 Rauchbock 16 blg, 6,4 kg słodów. Było dość gęsto, silnik od mieszadła był czerwony. jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 http://www.piwo.org/topic/8666-duzy-zasyp-a-garnek-lidl/ jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udało mi się władować 9,5 kg słodu do lidla, na bardzo gęsto po same brzegi. Ledwo to się mieszało i przy podgrzewaniu trzeba było uważać żeby nie przypalić ale i tak mi się część przypaliło. Ale więcej tak nie będę robił bo to nie ma sensu lepiej chyba tak jak pisali w temacie wyżej, albo dokupić ekstraktu do podbicia blg albo dwie warki robić i przednie wysłodziny zebrać do Portera, kontrolować blg i dolewać odpowiednio wysłodzin do zakładanego poziomu. jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Undeath, dzięki za info. 9,5 to domyślam się był hardkor Tak myślę tylko, że na pierwsze gotowanie lepiej będzie wziąć mniej, tylko czy będzie duża różnica w gotowaniu 5kg a 6,2 w lidlu? Czy starczy pojemności tego gara do chmielenia? 6,2kg - 14,7% BLG wg sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ja ostatnio robiłem Rauchbock-a przy zasypie 6,5kg zacierałem na rzadko w 18l wody i jeszcze śmiało z pół kg by weszło. Domyślam się że ilość 9,5kg było nie lada wyzwaniem. jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Robiłem w Lidlu to IPA z Piwodzieja i było OK (dużo w garze ale bez przesady). Śrutowałem sam (tak sobie drobno na przystawce do Zelmera) i mieszałem sam (wielką łychą) ;-) A 9,4kg (RIS z PIwodzieja) mam w planie, ale zmielę drobno + odpalę mieszadło jackson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 7-8 kg to max, przy większym zasypie jest problem z kontrolą temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dzięki panowie za info, zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się