tumek_pl Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Rzecz tyczy się powyższego szczepu. Rozgniotłem aktywatory, mieszałem ect ect. po 4 godzinach prawie wcale nie spuchło. Nie zraziłem się ponieważ inne drożdżaki ruszyły pomimo nie napęcznienia. JEDNAKŻE do tematu. Brzeczka napowietrzona, 21 ltr koźlak, 16 blg ( czyli trochę ponad moc 2124). Po 48h kompletny brak rekakcji. Wszystko opadło na dół i kuniec. Co radzicie? Czekać , nie czekać i uwadniać s-34 ? Sam nie wiem. temp 8,5 - 9 stopni. W piwie narazie brak oznak dzikunów. zamieściłem fotkę z tego jak to wygląda...co radzicie, napowietrzyć i zasypać w-34 ? Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Nie ruszą bo nie dałeś im na to szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Bez startera przy 16blg to nawet jakby były napuchnięte, to mołgyby mieć problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Według mnie ruszą, widać że na dole się mnożą. Podniósłbym temperaturę do 15°C, a jak ruszą to stopniowo obniżał. Albo lepiej wyciągnij wiadro do temperatury pokojowej. Ps:Nie wiem czy odbija się światło, ale również ścianki są lekko oblepione kłaczkami drożdży. Ale swoją drogą to poszedłeś na żywioł Ja 12°Blg przy lagerach robię z płynnych startery, po napuchnięciu paczki. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) aparat właśnie tych kłaczków nie wychwyci , troszkę niepotrzebnie zamieszałem w fermentorze, ale na ściankach jest pełno małych kłaczków. Jak pisałeś vettis wyjąłem wiadro z lodówki i poczekam jak ruszy - lodówkę nastawię na 15 stopni i będę stopniowo obniżał do 10. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Przy tym co zrobiles nastaw sie na 80 h start... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) no tak to jest kiedy człowiek przeczyta tył opakowania i wleje drożdże bez startera.... narazie wiadro wyjąłem z 15 stopni ( w tej temp) bez objawów, jeśli do jutra nie ruszą w temperaturze pokojowej to przelewam piwo przez sito i zadam W-34 - do tej pory w piwie brak objawów zboczenia w dziką stronę. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Słuchajcie .. naszedł mnie kolejny dziki pomysł , macie moze w tym doświadczenie.... a gdybym tak uwodnił 1x W-34 dosypał i dał do lodówy? Może posiłki coś pomogą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Słuchajcie .. naszedł mnie kolejny dziki pomysł , macie moze w tym doświadczenie.... a gdybym tak uwodnił 1x W-34 dosypał i dał do lodówy? Może posiłki coś pomogą ? Nie taki dziki ludzki już próbowali mieszać szczepy, ale po co?. A próbowałeś po prostu zamieszać wiadrem? U mnie często pomaga tak 2-3 razy zamieszać w odstępach 3-4h. btw. skąd pomysł by rzucać na 16blg bez startera? Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Możesz spokojnie tak zrobić bo W-34/70 to ten sam szczep co Bohemian Lager Więc do żadnego pomieszania drożdży nie dojdzie, różnica jest taka, że jedne są płynne a drugie suche. (ło tu możesz o tym poczytać) Zaczekaj jeszcze dobę i jak nic się nie będzie działo to dodaj, mi Bavarian Lagery tez bardzo długo odpalały w brzeczce około 3 dni, pomimo nawet startera, a te 2124 słyszałem że też tak mają więc jeszcze cierpliwości. Albo jak chcesz to dodaj te suche (tylko uwodnij) bo i tak są to te same drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 ożesz spokojnie tak zrobić bo W-34/70 to ten sam szczep co Bohemian Lager całe życie człowiek się uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 dzieki za info , słuchajta chłopy - wiadro wystawiłem na kuchnie ( 20st ) podłączyłem mega napowietrzacz na dwa kanały, kupiłem dwa kamyki i zarzuciłem do wiadra. Napowietrze do bólu , brzeczke zamieszałem/wymieszałem. Myślę że po takiej dawce powinno być OK. Ze dwie godziny napuszcze powietrza, po czym zamkne wiadro i bede wyrywał włosy. Jeśli nie ruszy to wtedy zadziałam z W34. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Ogólnie 2124 w tym roku mi wolno startowały ze startera przy 10,5°Blg, gęstwa już śmigała. American Lager na S-23 startował mi prawie tydzień w 12°C, a potem marnie fermentował przez 3tyg., aż w końcu zeszło. A piwo i tak zajeło 4 miejsce, więc lager późnym startem tak szybko nie skwaśnieje Ja bym to piwo fermentował potem w górnym zakresie pracy drożdży, w dolnym mogą mieć problemy, bo będą zmęczone po ciężkim rozmnażaniu Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 zamykając wątek, drożdże płynne nie ruszyły, po napowietrzeniu brzeczki pompką akwariową na dwa baty - przez 3 godziny dosypałem W-34. Fermentacja w końcu ruszyła, drożdże zadałem w 22 stopnie ( poprzednio właściwie uwodnione), rurka co prawda nie bulkała ale po tygodniu z 16 plato spadło na 6 - temp 10-11 stopni. Trochę piany na powierzchni, jakiś dziwnych posmaków na razie brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się