Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 W związku z tym, że mam niemały rozgardiasz w notatkach z piwowarzenia, postanowiłem umieścić je w jednym miejscu. Wybór padł na to forum No to zaczynamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #1 ALT Data warzenia: 19-01-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 4,3 kg Zacieranie: 30 minut 54* 30 minut 64* 30 minut 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 65g w 15 minucie Lubelski 35g w 70 minucie Wyszło 15 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safbrew S-33 Pierwsze piwo i pierwsze zacieranie, mimo tego piwko wyszło bardzo dobre jak na pierwszy raz. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #2 Porter w stylu angielskim Data warzenia: 26-01-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,6 kg, Słód karmelowy ciemny 0,2 kg, Słód barwiący 0,2 kg Zacieranie (bez barwiącego): 50 minut 68* -> 77* i filtracja W 77* dodałem słód barwiący gotowanie 70 minut Marynka 25g od początku Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale S-04 Piwko średnie, kolor ciemny ale przeszkadzały mi nuty palone. Raczej nie powtórzę. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #3 Pils Data warzenia: 02-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 4 kg, Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie: 30 minut 50* 30 minut w 64* 30 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Lubelski 65g w 15 minucie Lubelski 25g w 75 minucie Lubelski 25g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Piwko dość dobre, jednak na mój gust troszkę za dużo goryczki. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #4 Pale Ale Data warzenia: 05-02-2008 Zasyp: Słód Pale Ale 3,8 kg, Słód Carahell 0,2 kg Zacieranie: W 68* aż do negatywnej próby (około 40 minut) -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 35g od początku Lubelski 25g w 45 minucie Wyszło 25 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale US-05 Wyszło całkiem dobre piwko. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #5 Pszeniczne Data warzenia: 09-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,3 kg, Słód pszeniczny jasny 1,9 kg, Słód monachijski typ II 0,6 kg, Słód Carawheat 0,2 kg, Pszeniczny czekoladowy 0,05 kg Zacieranie (bez czekoladowego): 10 minut w 46* 15 minut w 53* 30 minut w 63* Do negatywnej próby w 72* -> 77* i filtracja + czekoladowy gotowanie 80 minut Lubelski 20g w 10 minucie Lubelski 10g w 50 minucie Lubelski 10g w 75 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale WB-06 Piwko dostatecznie dobre, jednak wdarł się jakiś dziwny posmak który mi bardzo przeszkadzał. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #6 Monachijskie Ciemne Data warzenia: 15-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,2 kg, Słód monachijski 2,45 kg, Słód karmelowy ciemny 0,2 kg, Słód karmelowy jasny 0,15 kg, Zacieranie Do negatywnej próby w 65* -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 25g od początku Lubelski 25g w 45 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Bez rewelacji ale dość dobre, karmelowe. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #7 Koźlak ciemny Data warzenia: 23-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,25 kg, Słód monachijski I 2,25 kg, Słód karmelowy ciemny 0,5 kg, Zacieranie 30 minut w 65* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka 30g od początku Lubelski 20g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Jak dla mnie zbyt karmelowe, wręcz zdominowany przez karmelowe posmaki. Niezbyt mi smakowało. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #8 Monachijskie wariacje Data warzenia: 05-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #9 Monachijskie wariacje II (powtórka poprzedniej Warki) Data warzenia: 06-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Opis j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #10 Monachijskie wariacje III Data warzenia: 20-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 10 minut w 64* 50 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Tutaj maksymalnie wydłużyłem przerwę dekstrynującą. Wydaje mi się że wyszło dużo bardziej słodowe niż poprzednicy. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #11 Monachijskie wariacje IV Data warzenia: 02-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #12 Monachijskie wariacje V Data warzenia: 03-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale, z odzysku Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych. Zmieniłem trochę czasy zacierania, chcąc sprawdzić co się stanie, zrezygnowałem z przerwy białkowej a dwie pozostałe podzieliłem po równo. Nie odczułem różnicy w pianie, może troszkę mniej słodowe wyszło. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) Warka #13 Monachijskie wariacje VI Data warzenia: 16-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Smak i wygląd jak Warka #8 i #9. Edytowane 11 Marca 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #14 Koźlak Majowy Data warzenia: 28-11-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,0 kg, Słód pszeniczny jasny 1,0 kg, Słód Carahell 0,4 kg Zacieranie Do negatywnej próby w 68* -> 78* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Teetneger 15g w 60 minucie Teetnager 15g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #15 Pils Data warzenia: 29-11-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #16 Pils (powtórka #15) Data warzenia: 02-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #17 Pils (powtórka #16) Data warzenia: 04-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #18 Pils Data warzenia: 19-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Saaz 10g w 60 minucie Saaz 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #19 Pils Data warzenia: 23-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Teetnager 10g w 60 minucie Teetnager 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Teetnager. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #20 Pils (Bożonarodzeniowy) Data warzenia: 25-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Saaz 10g w 60 minucie Saaz 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. W zasadzie powtórka Warki #18. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #21 Pils Data warzenia: 09-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Saaz 5g w 60 minucie Saaz 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmniejszyłem ilość chmielu i zmieniłem drożdże na Munich Lager. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #22 Pils Data warzenia: 10-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Teetnager 5g w 60 minucie Teetnager 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmniejszyłem ilość chmielu oraz zmiana chmielu aromatycznego na Teetnager. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #23 Pils Data warzenia: 11-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Lubelski 5g w 60 minucie Lubelski 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmiana chmielu aromatycznego na Lubelski. Nadal pomniejszona ilość chmielu. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Warka #24 Pils Data warzenia: 13-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Saaz 5g w 60 minucie Saaz 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Kopia warki #21. Piwko leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się