Jump to content

Zapiski piwowara Szymka


Recommended Posts

W związku z tym, że mam niemały rozgardiasz w notatkach z piwowarzenia, postanowiłem umieścić je w jednym miejscu. Wybór padł na to forum :cool:

 

No to zaczynamy.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Warka #1 ALT

Data warzenia: 19-01-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 4,3 kg

 

Zacieranie:

30 minut 54*

30 minut 64*

30 minut 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 35g w 70 minucie

 

Wyszło 15 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safbrew S-33

 

Pierwsze piwo i pierwsze zacieranie, mimo tego piwko wyszło bardzo dobre jak na pierwszy raz.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 Porter w stylu angielskim

Data warzenia: 26-01-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,6 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód barwiący 0,2 kg

 

Zacieranie (bez barwiącego):

50 minut 68* -> 77* i filtracja

W 77* dodałem słód barwiący

 

gotowanie 70 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale S-04

 

Piwko średnie, kolor ciemny ale przeszkadzały mi nuty palone. Raczej nie powtórzę.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 Pils

Data warzenia: 02-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 4 kg,

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie:

30 minut 50*

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 25g w 75 minucie

Lubelski 25g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Piwko dość dobre, jednak na mój gust troszkę za dużo goryczki.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #4 Pale Ale

Data warzenia: 05-02-2008

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 3,8 kg,

Słód Carahell 0,2 kg

 

Zacieranie:

W 68* aż do negatywnej próby (około 40 minut) -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 35g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 25 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale US-05

 

Wyszło całkiem dobre piwko.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #5 Pszeniczne

Data warzenia: 09-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,3 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,9 kg,

Słód monachijski typ II 0,6 kg,

Słód Carawheat 0,2 kg,

Pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

 

Zacieranie (bez czekoladowego):

10 minut w 46*

15 minut w 53*

30 minut w 63*

Do negatywnej próby w 72* -> 77* i filtracja + czekoladowy

 

gotowanie 80 minut

Lubelski 20g w 10 minucie

Lubelski 10g w 50 minucie

Lubelski 10g w 75 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale WB-06

 

Piwko dostatecznie dobre, jednak wdarł się jakiś dziwny posmak który mi bardzo przeszkadzał.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #6 Monachijskie Ciemne

Data warzenia: 15-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,2 kg,

Słód monachijski 2,45 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód karmelowy jasny 0,15 kg,

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 65* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Bez rewelacji ale dość dobre, karmelowe.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #7 Koźlak ciemny

Data warzenia: 23-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,25 kg,

Słód monachijski I 2,25 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

 

Zacieranie

30 minut w 65*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 20g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Jak dla mnie zbyt karmelowe, wręcz zdominowany przez karmelowe posmaki. Niezbyt mi smakowało.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #8 Monachijskie wariacje

Data warzenia: 05-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego.

Link to comment
Share on other sites

Warka #9 Monachijskie wariacje II (powtórka poprzedniej Warki)

Data warzenia: 06-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Opis j.w.

Link to comment
Share on other sites

Warka #10 Monachijskie wariacje III

Data warzenia: 20-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

10 minut w 64*

50 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Tutaj maksymalnie wydłużyłem przerwę dekstrynującą. Wydaje mi się że wyszło dużo bardziej słodowe niż poprzednicy.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #11 Monachijskie wariacje IV

Data warzenia: 02-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #12 Monachijskie wariacje V

Data warzenia: 03-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale, z odzysku

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

 

Zmieniłem trochę czasy zacierania, chcąc sprawdzić co się stanie, zrezygnowałem z przerwy białkowej a dwie pozostałe podzieliłem po równo. Nie odczułem różnicy w pianie, może troszkę mniej słodowe wyszło.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #13 Monachijskie wariacje VI

Data warzenia: 16-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Smak i wygląd jak Warka #8 i #9.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

Warka #14 Koźlak Majowy

Data warzenia: 28-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,0 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,0 kg,

Słód Carahell 0,4 kg

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 68* -> 78* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetneger 15g w 60 minucie

Teetnager 15g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #15 Pils

Data warzenia: 29-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #16 Pils (powtórka #15)

Data warzenia: 02-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #17 Pils (powtórka #16)

Data warzenia: 04-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #18 Pils

Data warzenia: 19-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #19 Pils

Data warzenia: 23-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Teetnager 10g w 60 minucie

Teetnager 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Teetnager.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #20 Pils (Bożonarodzeniowy)

Data warzenia: 25-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. W zasadzie powtórka Warki #18.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #21 Pils

Data warzenia: 09-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu i zmieniłem drożdże na Munich Lager.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #22 Pils

Data warzenia: 10-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetnager 5g w 60 minucie

Teetnager 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu oraz zmiana chmielu aromatycznego na Teetnager.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #23 Pils

Data warzenia: 11-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Lubelski 5g w 60 minucie

Lubelski 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmiana chmielu aromatycznego na Lubelski. Nadal pomniejszona ilość chmielu.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Warka #24 Pils

Data warzenia: 13-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Kopia warki #21.

Piwko leżakuje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.