Szymon Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 W związku z tym, że mam niemały rozgardiasz w notatkach z piwowarzenia, postanowiłem umieścić je w jednym miejscu. Wybór padł na to forum No to zaczynamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #1 ALT Data warzenia: 19-01-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 4,3 kg Zacieranie: 30 minut 54* 30 minut 64* 30 minut 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 65g w 15 minucie Lubelski 35g w 70 minucie Wyszło 15 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safbrew S-33 Pierwsze piwo i pierwsze zacieranie, mimo tego piwko wyszło bardzo dobre jak na pierwszy raz. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #2 Porter w stylu angielskim Data warzenia: 26-01-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,6 kg, Słód karmelowy ciemny 0,2 kg, Słód barwiący 0,2 kg Zacieranie (bez barwiącego): 50 minut 68* -> 77* i filtracja W 77* dodałem słód barwiący gotowanie 70 minut Marynka 25g od początku Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale S-04 Piwko średnie, kolor ciemny ale przeszkadzały mi nuty palone. Raczej nie powtórzę. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #3 Pils Data warzenia: 02-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 4 kg, Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie: 30 minut 50* 30 minut w 64* 30 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Lubelski 65g w 15 minucie Lubelski 25g w 75 minucie Lubelski 25g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Piwko dość dobre, jednak na mój gust troszkę za dużo goryczki. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #4 Pale Ale Data warzenia: 05-02-2008 Zasyp: Słód Pale Ale 3,8 kg, Słód Carahell 0,2 kg Zacieranie: W 68* aż do negatywnej próby (około 40 minut) -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 35g od początku Lubelski 25g w 45 minucie Wyszło 25 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale US-05 Wyszło całkiem dobre piwko. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #5 Pszeniczne Data warzenia: 09-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,3 kg, Słód pszeniczny jasny 1,9 kg, Słód monachijski typ II 0,6 kg, Słód Carawheat 0,2 kg, Pszeniczny czekoladowy 0,05 kg Zacieranie (bez czekoladowego): 10 minut w 46* 15 minut w 53* 30 minut w 63* Do negatywnej próby w 72* -> 77* i filtracja + czekoladowy gotowanie 80 minut Lubelski 20g w 10 minucie Lubelski 10g w 50 minucie Lubelski 10g w 75 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Safale WB-06 Piwko dostatecznie dobre, jednak wdarł się jakiś dziwny posmak który mi bardzo przeszkadzał. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #6 Monachijskie Ciemne Data warzenia: 15-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,2 kg, Słód monachijski 2,45 kg, Słód karmelowy ciemny 0,2 kg, Słód karmelowy jasny 0,15 kg, Zacieranie Do negatywnej próby w 65* -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 25g od początku Lubelski 25g w 45 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Bez rewelacji ale dość dobre, karmelowe. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #7 Koźlak ciemny Data warzenia: 23-02-2008 Zasyp: Słód pilzneński 1,25 kg, Słód monachijski I 2,25 kg, Słód karmelowy ciemny 0,5 kg, Zacieranie 30 minut w 65* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka 30g od początku Lubelski 20g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Jak dla mnie zbyt karmelowe, wręcz zdominowany przez karmelowe posmaki. Niezbyt mi smakowało. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #8 Monachijskie wariacje Data warzenia: 05-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #9 Monachijskie wariacje II (powtórka poprzedniej Warki) Data warzenia: 06-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Opis j.w. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #10 Monachijskie wariacje III Data warzenia: 20-07-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 10 minut w 64* 50 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Tutaj maksymalnie wydłużyłem przerwę dekstrynującą. Wydaje mi się że wyszło dużo bardziej słodowe niż poprzednicy. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #11 Monachijskie wariacje IV Data warzenia: 02-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #12 Monachijskie wariacje V Data warzenia: 03-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale, z odzysku Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych. Zmieniłem trochę czasy zacierania, chcąc sprawdzić co się stanie, zrezygnowałem z przerwy białkowej a dwie pozostałe podzieliłem po równo. Nie odczułem różnicy w pianie, może troszkę mniej słodowe wyszło. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #13 Monachijskie wariacje VI Data warzenia: 16-08-2008 Zasyp: Słód monachijski typ I 5 kg Zacieranie 30 minut w 50* 20 minut w 64* 40 minut w 70* -> 77* i filtracja gotowanie 75 minut Lubelski 30g w 15 minucie Lubelski 25g w 55 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Saflager S-23 Smak i wygląd jak Warka #8 i #9. Edited March 11, 2009 by komoona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #14 Koźlak Majowy Data warzenia: 28-11-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,0 kg, Słód pszeniczny jasny 1,0 kg, Słód Carahell 0,4 kg Zacieranie Do negatywnej próby w 68* -> 78* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Teetneger 15g w 60 minucie Teetnager 15g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #15 Pils Data warzenia: 29-11-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #16 Pils (powtórka #15) Data warzenia: 02-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #17 Pils (powtórka #16) Data warzenia: 04-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Lubelski 10g w 60 minucie Lubelski 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #18 Pils Data warzenia: 19-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Saaz 10g w 60 minucie Saaz 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #19 Pils Data warzenia: 23-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Teetnager 10g w 60 minucie Teetnager 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Teetnager. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #20 Pils (Bożonarodzeniowy) Data warzenia: 25-12-2008 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 30g od początku Saaz 10g w 60 minucie Saaz 10g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. W zasadzie powtórka Warki #18. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #21 Pils Data warzenia: 09-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Saaz 5g w 60 minucie Saaz 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmniejszyłem ilość chmielu i zmieniłem drożdże na Munich Lager. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #22 Pils Data warzenia: 10-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Teetnager 5g w 60 minucie Teetnager 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmniejszyłem ilość chmielu oraz zmiana chmielu aromatycznego na Teetnager. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #23 Pils Data warzenia: 11-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Lubelski 5g w 60 minucie Lubelski 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Zmiana chmielu aromatycznego na Lubelski. Nadal pomniejszona ilość chmielu. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #24 Pils Data warzenia: 13-01-2009 Zasyp: Słód pilzneński 3,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Zacieranie 30 minut w 64* 30 minut w 72* -> 77* i filtracja gotowanie 90 minut Marynka 20g od początku Saaz 5g w 60 minucie Saaz 5g w 89 minucie Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG. Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager Kopia warki #21. Piwko leżakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now