Szymon Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka #52 (>40 lit.) "Pszenica" Data warzenia: 10-04-2011 Zasyp: Słód pszeniczny 4 kg Słód pale ale 4 kg Słód Caramunich III 0,5 kg Słód Carahell 0,5 kg Zacieranie: 10 minut w 42°C 30 minut w 62°C 30 minut w 72°C -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 25g od początku Brewers Gold 25g na 10 minut przed końcem Po gotowaniu 37 litrów, 15°Blg Fermentacja drożdżami Fermentis WB-06 Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka #53 (>40 lit.) "THG" Data warzenia: 16-04-2011 Zasyp: Słód pszeniczny 5 kg Słód pale ale 5 kg Słód Caramunich III 0,25 kg Słód Carahell 0,13 kg Zacieranie: 10 minut w 44°C 30 minut w 62°C 30 minut w 72°C -> 77* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 20g od początku Tettnanger 30g na 10 minut przed końcem Po gotowaniu 36 litrów, 17°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 3787 Trappist High Gravity Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Warka #54 (>40 lit.) "ALE" Data warzenia: 17-04-2011 Zasyp (jak poprzednio): Słód pszeniczny 5 kg Słód pale ale 5 kg Słód Caramunich III 0,25 kg Słód Carahell 0,13 kg Zacieranie: 10 minut w 44°C 30 minut w 62°C 30 minut w 72°C -> 77* i filtracja gotowanie 70 minut (skończyła się butla) Marynka 20g od początku Brewers Gold 30g na 10 minut przed końcem Po gotowaniu 38 litrów, 17°Blg Fermentacja drożdżami z warki #51 "Potwór", czyli Fermentis US-05 - ruszyła prawie natychmiastowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Warka 54 c.d. US-05 były tak głodne, że po 2h zatkały rurkę w dwóch fermentorach i zrobiły z nich balon. Mało co a byłaby nieplanowana detonacja Ostatnią taką akcje odnotowałem przy German Lagerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Warka #55 (>40 lit.) "Dwusłodowe" Data warzenia: 04-02-2012 Zasyp: Słód pilzneński 7 kg Słód Carafa III bez łuski 0,20 kg Zacieranie: 45 minut w 62°C 10 minut w 72°C -> 78* i filtracja Carafa na 10 minut przed końcem zacierania. Gotowanie 60 minut Marynka 100g od początku (trochę zleżała) Po gotowaniu 44 litry, 11°Blg Fermentacja drożdżami Safbrew S-33 Edytowane 20 Lutego 2012 przez Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Warka #56 (>40 lit.) "Leniwe" Data warzenia: 05-02-2012 Zasyp: Słód pilzneński 7 kg Zacieranie: 45 minut w 62°C 10 minut w 72°C -> 78* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka 100g od początku (trochę zleżała jak poprzednio) Po gotowaniu 44 litry, 11°Blg Fermentacja drożdżami Safbrew T-58 Edytowane 5 Lutego 2012 przez Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Warka #57 (>40 lit.) "Long way home - Witbier" Data warzenia: 20-02-2012 Zasyp: Słód Pale Ale 3 kg Słód pilzneński 3 kg Słód pszeniczny 3 kg Słód Caramunich 2 kg Słód Carachell 1 kg Słód Carafa III bez łuski 0,20 kg Dodatki: Kolendra 50 g Curacao suszone 40 g Cukier kandyzowany 0,5 kg Laktoza 0,5 kg Zacieranie: 20 minut w 62°C 30 minut w 72°C -> 78* i filtracja Carafa III bez łuski dodana na 10 minut przed końcem zacierania. gotowanie 60 minut Marynka 50g od początku (trochę zleżała jak poprzednio) Cukier kandyzowany od początku Na 15 minut przed końcem kolendra, curacao, laktoza Po gotowaniu 46 litrów, 16°Blg Fermentacja drożdżami Safbrew S-33, zawartość garnka wlana do fermentora po poprzedniej warce. Start fermentacji bardzo szybki, około 4h, drożdże były głodne i wściekłe To była rekordowa filtracja pod względem czasu. Pierwsze 20 litrów w 2h, drugie 20 litrów w 8h. Przyczyną było załamanie filtratora z oplotu przy samym ujściu, pod ciężarem 12kg słodu. Warzenie nastąpiło rano, na następny dzień. Nie stwierdziłem żadnych negatywnych skutków poza oczywistym dłuższym czasem grzania brzeczki do 100°C. Trzeba będzie pomyśleć o filtratorze miedzianym, odpornym na ciężar słodu. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Zawsze myślałem, że wita robi się z pszenicy niesłodowanej ale jak widać.. niekoniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Zawsze myślałem, że wita robi się z pszenicy niesłodowanej ale jak widać.. niekoniecznie Nazwijmy to "eksperymentatorski freestyle wit" A tak naprawde to nie chciało mi się iść do sklepu po płatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Warka #58 (>40 lit.) "Leniwa sobota" Data warzenia: 26-02-2012 Zasyp: Słód Pale Ale 3 kg Słód pilzneński 2,5 kg Słód Caramunich 1,7 kg Słód Carachell 1 kg Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg Zacieranie: Jednotemperaturowe, 60 minut w 68°C -> 78* i filtracja Carafa III bez łuski dodana na końcu zacierania. gotowanie 60 minut Marynka 100g od początku (trochę zleżała jak poprzednio) Po gotowaniu 46 litrów, 10°Blg Fermentacja drożdżami Safbrew T-58, zawartość garnka wlana do fermentora po poprzedniej warce. Okazało się, że przy poprzedniej warce pękł gwint plastikowego kranika z filtratora i dlatego filtracja trwała tak długo (musiał dostawać lewe powietrze). Kranik zamieniony na zawór kulowy 3/4 cala, przy okazji wymieniony filtrator z oplotu na nowy, długości 2m. Tym razem filtracja 53 litrów trwała 15 minut. Zacieranie na lenia ma swoje zalety, trwa nieco krócej bo nie trzeba grzać do drugiej przerwy a jedynie podtrzymywać. Przy wyższej temperaturze dodatkowo słód robi się trochę szybciej rzadki. Przy okazji test piwa z warki #56 bo całość nie zmieściła się do kegów. 100g Marynki porządnie czuć ale to dla mnie zaleta. Warka #56 poszła do kegów, pierwszy raz będzie sie gazowała sztucznie, pierwszy keg już podłączony na 1,5 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Warka #59 (>40 lit.) "Ciemne Ale" Data warzenia: 15-09-2012 Zasyp: Słód pilzneński 5 kg Słód Monachijski 2,5 kg Słód Caramunich 1 kg Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg Zacieranie: 30 minut w 63°C 30 minut w 72°C -> 78* i filtracja Carafa III bez łuski dodana na końcu zacierania. gotowanie 70 minut Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 39 litrów, 15°Blg Fermentacja drożdżami US-05 (rehydratacja). Wytestowana nowa łycha drewniana z otworami cyrkulacyjnymi - rewelacja. Pierwszy raz zamiast granulatu, dałem szyszkę chmielu - gotowana w woreczkach muślinowych, trochę więcej roboty z praniem ale brzeczka krystaliczna na koniec gotowania. Pokusiłem się też o rehydratację drożdży zamiast sypania do fermentora z saszetki, zobaczymy co z tego wyjdzie. Był dylemat gdzie fermentować, w piwnicy z temperaturą 15-16°C czy w pokoju gdzie jest 19-21°C. Wybrałem to drugie, w nocy może temperatura spaść w piwnicy a w pokoju jest w miarę stała. Piwnicę zarezerwuję sobie na najbliższego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) Warka #60 (>40 lit.) "Palony Ale" Data warzenia: 23-09-2012 Zasyp: Słód pilzneński 5 kg Słód Monachijski 2,5 kg Słód Karmelowy Strzegom 1 kg Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg Zacieranie: 30 minut w 63°C 30 minut w 72°C -> 78* i filtracja Carafa III bez łuski dodana dodana tym razem od początku zacierania. gotowanie 70 minut Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 40 litrów, 14°Blg Fermentacja drożdżami US-05 , drugi przebieg. Edytowane 23 Września 2012 przez Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka #61 (>40 lit.) "Euro Ale" Data warzenia: 21-10-2012 Zasyp: Słód pilzneński 6 kg Słód Karmelowy Strzegom 2 kg Zacieranie: 60 minut w 68°C -> 78* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 40 litrów, 11°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z pierwszego tłoczenia. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Warka #62 (>40 lit.) "Foreign Extra Stout" Data warzenia: 03-11-2012 /// dwie warki tego samego dnia Zasyp: Słód pilzneński 6 kg Słód Monachijski 2,5 kg Słód Karmelowy Strzegom 1 kg Słód Czekoladowy Strzegom 0,5 kg Słód Carafa III 0,25 kg Zacieranie: 60 minut w 66°C -> 78* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 60g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 38 litrów, 16°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Warka #63(2) (>40 lit.) "Foreign Extra Stout" Data warzenia: 03-11-2012 /// dwie warki tego samego dnia Zasyp: Słód pilzneński 6 kg Słód Monachijski 2,5 kg Słód Karmelowy Strzegom 1 kg Słód Czekoladowy Strzegom 0,5 kg Słód Carafa III 0,25 kg Zacieranie: 60 minut w 66°C -> 78* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 60g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 38 litrów, 16°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Warka #64 (>40 lit.) "Świąteczne" Data warzenia: 10-11-2012 Zasyp: Słód pilzneński 7 kg Słód Karmelowy Strzegom 2,5 kg Płatki owsiane 950 g Zacieranie: 60 minut w 68°C -> 78* i filtracja gotowanie 70 minut Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 90g na 15 minut przed końcem. Przyprawy na koniec gotowania: Kolendra 30 g Curacao 40 g Imbir korzeń świeży 140 g Po gotowaniu 38 litrów, 18°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku. Filtracja - dramat. Miały być 2 warki tego dnia, ledwo wyszła jedna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dla mojej informacji: warka 62/63 to jedno z najlepszych piw jakie udało się zrobić. Koniecznie trzeba powtórzyć. Drożdże przy drugim przebiegu rozruszały się. Warka 61, czyli pierwszy przebieg nie była niezbyt dobra. Warka 59 dość dobra ale bez szału. Wkrada się jakiś posmak, jest jeszcze jedna beczka trzeba to ustalić. Warka 60 - aldehyd octowy (jabłka). Da się pić ale na początku może przeszkadzać. Nie ustalono co mogło być przyczyną, widać US-05 nie lubią 19* i trzeba je przepędzić w wyższych temperaturach. Wyeast 1338 raczej to nie przeszkadzało a przy drugim przebiegu rozwijały skrzydła. Do pierwszych przebiegów widocznie nie ma co przywiązywać wagi, dopiero następne dadzą konkretne rezultaty. Przede mną uruchomienie budvar lagerów, więc sobotnia warka z doświadczenia nie będzie zbyt dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Warka #65 (>40 lit.) "Pils" Data warzenia: 09-02-2013 Zasyp: Słód pilzneński 8,5 kg Zacieranie: 60 minut w 68°C -> 78* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka szyszka 80g od początku, Cascade szyszka 50g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 40 litrów, 12°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Warka #66 (>40 lit.) "Ciemny lager" Data warzenia: 24-02-2013 Zasyp: Słód pilzneński 7 kg Słód Karmelowy Strzegom 2,5 kg Zacieranie: 60 minut w 68°C -> 78* i filtracja gotowanie 60 minut Marynka szyszka 80g od początku, Cascade szyszka 50g na 15 minut przed końcem. Po gotowaniu 44 litry, 13°Blg Fermentacja drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager - drugi przebieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się