Skocz do zawartości

Zapiski piwowara Szymka


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #52 (>40 lit.) "Pszenica"

Data warzenia: 10-04-2011

 

Zasyp:

Słód pszeniczny 4 kg

Słód pale ale 4 kg

Słód Caramunich III 0,5 kg

Słód Carahell 0,5 kg

 

Zacieranie:

10 minut w 42°C

30 minut w 62°C

30 minut w 72°C

-> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 25g od początku

Brewers Gold 25g na 10 minut przed końcem

 

Po gotowaniu 37 litrów, 15°Blg

Fermentacja drożdżami Fermentis WB-06

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #53 (>40 lit.) "THG"

Data warzenia: 16-04-2011

 

Zasyp:

Słód pszeniczny 5 kg

Słód pale ale 5 kg

Słód Caramunich III 0,25 kg

Słód Carahell 0,13 kg

 

Zacieranie:

10 minut w 44°C

30 minut w 62°C

30 minut w 72°C

-> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 20g od początku

Tettnanger 30g na 10 minut przed końcem

 

Po gotowaniu 36 litrów, 17°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 3787 Trappist High Gravity

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #54 (>40 lit.) "ALE"

Data warzenia: 17-04-2011

 

Zasyp (jak poprzednio):

Słód pszeniczny 5 kg

Słód pale ale 5 kg

Słód Caramunich III 0,25 kg

Słód Carahell 0,13 kg

 

Zacieranie:

10 minut w 44°C

30 minut w 62°C

30 minut w 72°C

-> 77* i filtracja

 

gotowanie 70 minut (skończyła się butla)

Marynka 20g od początku

Brewers Gold 30g na 10 minut przed końcem

 

Po gotowaniu 38 litrów, 17°Blg

Fermentacja drożdżami z warki #51 "Potwór", czyli Fermentis US-05 - ruszyła prawie natychmiastowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 c.d.

 

US-05 były tak głodne, że po 2h zatkały rurkę w dwóch fermentorach i zrobiły z nich balon. Mało co a byłaby nieplanowana detonacja ;)

Ostatnią taką akcje odnotowałem przy German Lagerach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Warka #55 (>40 lit.) "Dwusłodowe"

Data warzenia: 04-02-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 7 kg

Słód Carafa III bez łuski 0,20 kg

 

Zacieranie:

45 minut w 62°C

10 minut w 72°C

-> 78* i filtracja

 

Carafa na 10 minut przed końcem zacierania.

 

Gotowanie 60 minut

Marynka 100g od początku (trochę zleżała)

 

Po gotowaniu 44 litry, 11°Blg

Fermentacja drożdżami Safbrew S-33

Edytowane przez Szymon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #56 (>40 lit.) "Leniwe"

Data warzenia: 05-02-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 7 kg

 

Zacieranie:

45 minut w 62°C

10 minut w 72°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 100g od początku (trochę zleżała jak poprzednio)

 

Po gotowaniu 44 litry, 11°Blg

Fermentacja drożdżami Safbrew T-58

Edytowane przez Szymon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #57 (>40 lit.) "Long way home - Witbier"

Data warzenia: 20-02-2012

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 3 kg

Słód pilzneński 3 kg

Słód pszeniczny 3 kg

Słód Caramunich 2 kg

Słód Carachell 1 kg

Słód Carafa III bez łuski 0,20 kg

 

Dodatki:

Kolendra 50 g

Curacao suszone 40 g

Cukier kandyzowany 0,5 kg

Laktoza 0,5 kg

 

Zacieranie:

20 minut w 62°C

30 minut w 72°C

-> 78* i filtracja

 

Carafa III bez łuski dodana na 10 minut przed końcem zacierania.

 

gotowanie 60 minut

Marynka 50g od początku (trochę zleżała jak poprzednio)

Cukier kandyzowany od początku

Na 15 minut przed końcem kolendra, curacao, laktoza

 

Po gotowaniu 46 litrów, 16°Blg

Fermentacja drożdżami Safbrew S-33, zawartość garnka wlana do fermentora po poprzedniej warce. Start fermentacji bardzo szybki, około 4h, drożdże były głodne i wściekłe :okey:

 

To była rekordowa filtracja pod względem czasu. Pierwsze 20 litrów w 2h, drugie 20 litrów w 8h. Przyczyną było załamanie filtratora z oplotu przy samym ujściu, pod ciężarem 12kg słodu. Warzenie nastąpiło rano, na następny dzień. Nie stwierdziłem żadnych negatywnych skutków poza oczywistym dłuższym czasem grzania brzeczki do 100°C. Trzeba będzie pomyśleć o filtratorze miedzianym, odpornym na ciężar słodu.

Edytowane przez Szymon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze myślałem, że wita robi się z pszenicy niesłodowanej ale jak widać.. niekoniecznie ;)

 

Nazwijmy to "eksperymentatorski freestyle wit" :smilies::beer:

A tak naprawde to nie chciało mi się iść do sklepu po płatki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 (>40 lit.) "Leniwa sobota"

Data warzenia: 26-02-2012

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 3 kg

Słód pilzneński 2,5 kg

Słód Caramunich 1,7 kg

Słód Carachell 1 kg

Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowe, 60 minut w 68°C

-> 78* i filtracja

 

Carafa III bez łuski dodana na końcu zacierania.

 

gotowanie 60 minut

Marynka 100g od początku (trochę zleżała jak poprzednio)

 

Po gotowaniu 46 litrów, 10°Blg

Fermentacja drożdżami Safbrew T-58, zawartość garnka wlana do fermentora po poprzedniej warce.

 

Okazało się, że przy poprzedniej warce pękł gwint plastikowego kranika z filtratora i dlatego filtracja trwała tak długo (musiał dostawać lewe powietrze). Kranik zamieniony na zawór kulowy 3/4 cala, przy okazji wymieniony filtrator z oplotu na nowy, długości 2m. Tym razem filtracja 53 litrów trwała 15 minut.

 

Zacieranie na lenia ma swoje zalety, trwa nieco krócej bo nie trzeba grzać do drugiej przerwy a jedynie podtrzymywać. Przy wyższej temperaturze dodatkowo słód robi się trochę szybciej rzadki.

 

Przy okazji test piwa z warki #56 bo całość nie zmieściła się do kegów. 100g Marynki porządnie czuć ale to dla mnie zaleta. Warka #56 poszła do kegów, pierwszy raz będzie sie gazowała sztucznie, pierwszy keg już podłączony na 1,5 bara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #59 (>40 lit.) "Ciemne Ale"

Data warzenia: 15-09-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Monachijski 2,5 kg

Słód Caramunich 1 kg

Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg

 

Zacieranie:

30 minut w 63°C

30 minut w 72°C

-> 78* i filtracja

 

Carafa III bez łuski dodana na końcu zacierania.

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 39 litrów, 15°Blg

Fermentacja drożdżami US-05 (rehydratacja).

 

Wytestowana nowa łycha drewniana z otworami cyrkulacyjnymi - rewelacja.

Pierwszy raz zamiast granulatu, dałem szyszkę chmielu - gotowana w woreczkach muślinowych, trochę więcej roboty z praniem ale brzeczka krystaliczna na koniec gotowania.

Pokusiłem się też o rehydratację drożdży zamiast sypania do fermentora z saszetki, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Był dylemat gdzie fermentować, w piwnicy z temperaturą 15-16°C czy w pokoju gdzie jest 19-21°C. Wybrałem to drugie, w nocy może temperatura spaść w piwnicy a w pokoju jest w miarę stała. Piwnicę zarezerwuję sobie na najbliższego lagera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #60 (>40 lit.) "Palony Ale"

Data warzenia: 23-09-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Monachijski 2,5 kg

Słód Karmelowy Strzegom 1 kg

Słód Carafa III bez łuski 0,25 kg

 

Zacieranie:

30 minut w 63°C

30 minut w 72°C

-> 78* i filtracja

 

Carafa III bez łuski dodana dodana tym razem od początku zacierania.

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 40 litrów, 14°Blg

Fermentacja drożdżami US-05 , drugi przebieg.

Edytowane przez Szymon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #61 (>40 lit.) "Euro Ale"

Data warzenia: 21-10-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 6 kg

Słód Karmelowy Strzegom 2 kg

 

Zacieranie:

60 minut w 68°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 60g od początku, Lubelski szyszka 30g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 40 litrów, 11°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z pierwszego tłoczenia.

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #62 (>40 lit.) "Foreign Extra Stout"

Data warzenia: 03-11-2012 /// dwie warki tego samego dnia

 

Zasyp:

Słód pilzneński 6 kg

Słód Monachijski 2,5 kg

Słód Karmelowy Strzegom 1 kg

Słód Czekoladowy Strzegom 0,5 kg

Słód Carafa III 0,25 kg

 

Zacieranie:

60 minut w 66°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 60g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 38 litrów, 16°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #63(2) (>40 lit.) "Foreign Extra Stout"

Data warzenia: 03-11-2012 /// dwie warki tego samego dnia

 

Zasyp:

Słód pilzneński 6 kg

Słód Monachijski 2,5 kg

Słód Karmelowy Strzegom 1 kg

Słód Czekoladowy Strzegom 0,5 kg

Słód Carafa III 0,25 kg

 

Zacieranie:

60 minut w 66°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 60g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 38 litrów, 16°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #64 (>40 lit.) "Świąteczne"

Data warzenia: 10-11-2012

 

Zasyp:

Słód pilzneński 7 kg

Słód Karmelowy Strzegom 2,5 kg

Płatki owsiane 950 g

 

Zacieranie:

60 minut w 68°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka szyszka 80g od początku, Lubelski szyszka 90g na 15 minut przed końcem.

 

Przyprawy na koniec gotowania:

Kolendra 30 g

Curacao 40 g

Imbir korzeń świeży 140 g

 

Po gotowaniu 38 litrów, 18°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 1338 European Ale z odzysku.

 

Filtracja - dramat. Miały być 2 warki tego dnia, ledwo wyszła jedna...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dla mojej informacji: warka 62/63 to jedno z najlepszych piw jakie udało się zrobić. Koniecznie trzeba powtórzyć. Drożdże przy drugim przebiegu rozruszały się. Warka 61, czyli pierwszy przebieg nie była niezbyt dobra.

Warka 59 dość dobra ale bez szału. Wkrada się jakiś posmak, jest jeszcze jedna beczka trzeba to ustalić.

Warka 60 - aldehyd octowy (jabłka). Da się pić ale na początku może przeszkadzać. Nie ustalono co mogło być przyczyną, widać US-05 nie lubią 19* i trzeba je przepędzić w wyższych temperaturach. Wyeast 1338 raczej to nie przeszkadzało a przy drugim przebiegu rozwijały skrzydła. Do pierwszych przebiegów widocznie nie ma co przywiązywać wagi, dopiero następne dadzą konkretne rezultaty. Przede mną uruchomienie budvar lagerów, więc sobotnia warka z doświadczenia nie będzie zbyt dobra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #65 (>40 lit.) "Pils"

Data warzenia: 09-02-2013

 

Zasyp:

Słód pilzneński 8,5 kg

 

Zacieranie:

60 minut w 68°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka szyszka 80g od początku, Cascade szyszka 50g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 40 litrów, 12°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #66 (>40 lit.) "Ciemny lager"

Data warzenia: 24-02-2013

 

Zasyp:

Słód pilzneński 7 kg

Słód Karmelowy Strzegom 2,5 kg

 

Zacieranie:

60 minut w 68°C

-> 78* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka szyszka 80g od początku, Cascade szyszka 50g na 15 minut przed końcem.

 

Po gotowaniu 44 litry, 13°Blg

Fermentacja drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager - drugi przebieg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.